Back to top

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által ismertetett adatok szerint a novemberi árindex - 2011 júliusa óta a legmagasabb - 134,4 pont lett, 1,2 százalékkal (1,6 ponttal) meghaladva az októberit és 27,3 százalékkal (28,8 ponttal) felülmúlva az egy évvel korábbit.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Novemberben a szemestermények árindexe átlagosan 3,1 százalékkal (4,3 ponttal) 141,5 pontra nőtt októberrel összevetve, éves összevetésben pedig 23,2 százalékkal (26,6 ponttal) múlta felül a tavaly novemberit.

Idén novemberben már az ötödik egymást követő hónapban emelkedett a globális búzaár, ami így 2011 májusa óta a legmagasabb szintre jutott.

A búza árát különösen az hajtja fel, hogy a szűkös kínálat mellett erős a kereslet elsősorban a nagyobb exportálók jobb minőségű búzája iránt.

A FAO tejtermékek árindexe havi összevetésben 3,4 százalékkal (4,1 ponttal) 125,5 pontra nőtt, éves összevetésben az ármozgást követő mutató 19,1 százalékkal (20,2 ponttal) emelkedett. Novemberben a vaj és a tejpor nemzetközi jegyzései már a harmadik egymást követő hónapban meredeken emelkedtek, a szűkös globális kínálat és a kimerült készletek miatt, miközben több nagy tejtermelő nyugat-európai országból visszaesett a kivitel.

A cukor árindexe 1,4 százalékkal (1,6 ponttal) 120,7 pontra emelkedett, miután októberben először jegyeztek fel visszaesést hat hónap töretlen növekedés után. Idén novemberben a mutató mintegy 40 százalékkal állt magasabban tavaly novemberhez képest.

A novemberi növényi olaj árindexe minimálisan, 0,2 százalékkal (0,3 ponttal) 184,6 pontra csúszott vissza az októberi rekordszintről.

A novemberi mutató gyengülését a szója- és repceolaj árának mérsékelt csökkenése okozta, miközben a pálmaolaj jegyzései gyakorlatilag nem változtak.

A hústermékek novemberi árindexe októberhez viszonyítva 0,9 százalékkal (1 ponttal) 109,8 pontra süllyedt, negyedik hónapja tart a csökkenés, de így is 17,6 százalékkal (16,5 ponttal) meghaladta a tavaly novemberi értéket.

Novemberben már ötödik hónapja estek a sertéshús nemzetközi jegyzései, aminek hátterében elsősorban az áll, hogy csökkennek Kína vásárlásai elsősorban az Európai Unióból. A juhfélék jegyzései is meredeken estek a megnövekedett, elsősorban ausztrál exportkészletek miatt. Eközben a szarvasmarha- és a baromfihús nemzetközi árai stabilak maradtak.

Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011-es történelmi csúcsnál.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Teák készítése gyümölcsfák leveleiből

Hazánkban is számos növény leveléből készítettek korábban teát, olyanokból is, melyekről nem is gondolnánk... Almafa, eperfa, szeder, málna, szamóca, meggy és cseresznye leveléből is készülhet forró ital.