0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A faültetés élhetőbb jövőnk záloga

Az Országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban Településfásítási Programot indított el a 10 ezer fő alatti települések számára, amelynek célja a településeket egészségesebbé, élhetőbbé tenni - emelte ki az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Úriban, a Településfásítási Program keretében tartott faültetésen.

Tarpataki Tamás emlékeztetett arra, hogy az Agrárminisztérium 2019-ben Országfásítási Programot hirdetett az ország fával borított területeinek növelése érdekében. Kiemelt kormányzati célkitűzés a meglévő erdők megőrzése, és a fával borított területek növelése.

A helyettes államtitkár beszédében kiemelte, a Vidékfejlesztési Program támogatásait az Agrárminisztérium 2019-ben úgy módosította, hogy az jobban felhasználható legyen a kedvezményezettek számára, már az önkormányzatok is pályázhatnak, így az erdőtelepítési kedv jelentősen megnövekedett.

Ez idő alatt a Programban 39 ezer hektár új erdő és faültetvény létesítésére nyújtottak be igényt, amiből 11 ezer hektár ültetése már meg is valósult

– egészítette ki. Az erdőtelepítési támogatásokra az átmeneti időszakban is, 2022. december 31-ig lehet pályázni.

A kormány úgy döntött, hogy a lehető legmagasabb mértékű társfinanszírozást nyújtja a Vidékfejlesztési Programhoz. 2022 után is, az új KAP indulása során is az erdőtelepítések támogatásának intenzív folytatását tervezzük, ugyanis az a célunk, hogy több erdőnk legyen – mondta a helyettes államtitkár.

Úgy fogalmazott, jó látni, hogy gazdáinkban megvan a hosszú távú tervezés igénye, mert aki fát ültet, az a jövőbe fektet be. A Településfásítási Program és Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési sikere azt mutatja, hogy a magyar vidék bízik a jövőben.

Czerván György, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Településfásítási Program két ütemében már közel 1400 településen ültetnek el fákat, ehhez csatlakozott most Úri is. Üdvözlendő, hogy több ilyen faültetésen vehetett részt, és kívánja, hogy az akció folytatódhasson a mostani időszak lejárta után is. Egy év alatt ugyanis egy fa egy négytagú család oxigénellátását biztosítja – tette hozzá.

AM Sajtóiroda

Forrás: AM közlemény