Back to top

Kevesebb burgonya termett Európa nagyjainál

Szándékosan visszavettek a termőterületből a nagy északnyugat-európai burgonyatermesztő országokban, ellenben – mivel jobb termést takarítottak be, mint tavaly – a betárolt burgonya mennyisége nem lett arányosan kevesebb.

Az EU vezető burgonyatermesztő országainak – Belgium, Németország, Franciaország, Hollandia – burgonyás gazdálkodóit tömörítő szervezet, az északnyugat-európai burgonyatermesztők szövetsége (North-Western European Potato Growers, NEPG) szerint az idén 22,7 millió tonnányi termés került a tárolókba az említett országokban, ami

3,4% csökkenést jelent az előző évhez, ellenben az ötéves átlaghoz viszonyítva még mindig 2,7%-os pluszról beszélhetünk

– írta a friss zöldség-gyümölcs nemzetközi kereskedelmének szakportálja, a fruchthandel.de.

Fotó: Pixabay
Ahogy a NEPG adataira hivatkozva a cikk írja, a 2020-ashoz képest 4,6%-kal kisebb területre, összesen közel 498 ezer hektárra ültettek burgonyát az idén, az átlaghozam ellenben 1,3%-kal nagyobb lett a 2020-asnál (hektáronként 45,6 tonna).

Az egyes országokban viszonylag eltérő a kép. Német- és Franciaországban az átlaghoz közelítő mértékű a terméscsökkenés (mínusz 2,6%, illetve 3,2%), ugyanakkor Hollandiában nem kevesebb, mint 12%, Belgiumban ellenben 2,2%-kal többet takarítottak be, mint tavaly.

Az étkezési burgonya iránt egyelőre visszafogott a kereslet, a feldolgozóipari iránt azonban annál élénkebb, a gyártóknak igyekeznek feltölteni a készleteiket.

A 2022-es kilátásokkal kapcsolatban a szakemberek úgy vélik, tovább csökkenhet a burgonyatermesztési kedv. Ennek nemcsak az üzemanyag, az áram és a növényvédő szerek általános drágulása az oka – az mindenkit egyformán érint –, hanem leginkább az, hogy az utóbbi időszakban extrém sokat kellett küzdeni a burgonya fitoftórás betegségével, miközben

a gabona és a repce ára annyira megemelkedett, hogy sokkal vonzóbbá vált a termesztésük, mint a burgonyáé

– írja a fruchthandel.de az Agra Europe információira hivatkozva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tüntetést le kellett fújni, helyette egy póréhagymával üzentek

A Nemzetközi Zöld Hétnek több mint egy évtizede klasszikus, nem hivatalos kísérőrendezvényei a tüntetések, a Berlin utcáin a Bundestag elé vonuló traktorok. Idén a járvány miatt máshogy kellett megoldani, de ötletből nem volt hiány, a főszereplő egy póréhagyma volt.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

Hideg van Spanyolországban, drága az uborka

A spanyolországi kígyóuborka-termesztés főbb körzeteiben továbbra is hidegek az éjszakák, ennélfogva alig gyarapodnak a növények és lényegesen kevesebbet tudnak szedni, mint ilyenkor megszokott. De még ehhez a kevéshez sem mindig van elég dolgozó, írja friss cikkében a fruchthandel.de portál.

Nagy gondot jelent a madárinfluenza Franciaországban

A francia hatóságok 2,5 millió baromfi leölését rendelték el madárinfluenza miatt.

Nemzetközi Zöld Hét, idén is digitálisan

A Nemzetközi Zöld Hét nagy hagyományokkal rendelkező szakmai találkozó, amely minden évben kiemelkedően fontos platformot jelent a mezőgazdaság és az élelmiszeripar aktuális témáinak megvitatásához. A fizikai találkozásra ugyan nem kerülhetett sor, ám a rendezvénynek otthont adó Messe Berlin 2022-ben is lehetőséget biztosított a szakmai eszmecserék digitális formában történő megrendezésére

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.

Fekete gyémánt

A franciaországi Vaucluse megyében öt szarvasgomba-termesztő nemrégiben létrehozta az első közös szarvasgombamárkát. A Le Diamant Noir du Vaucluse (Vaucluse fekete gyémántja) márka szavatolja a szarvasgomba francia eredetét, frissességét és növényvédőszer-mentességét.

Körtekonferencia Hollandiában

Interpera néven rendeznek nemzetközi körtekonferenciát, hogy a termelők, kereskedők megvitathassák a körtetermesztés legújabb fejleményeit, latolgathassák az ágazat jövőjét, illetve a különböző műszaki és gazdasági kérdéseket.

Francia bagett háború

Franciaországban az infláció a bagett árát is elérte. Az egyik francia élelmiszerlánc befagyasztotta az első számú kedvenc kenyérfélének az árát. A molnárok és pékek felzúdultak.

Bizonytalanok a kertészek

Az elszabaduló energiaárak kétségtelenül érintik a holland kertészeket, így az uborkatermesztést is. Még a szakemberek szerint is nehezen jósolható azonban meg, hogy a drágulás mikor érezteti majd a leginkább a hatását.