0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kevesebb burgonya termett Európa nagyjainál

Szándékosan visszavettek a termőterületből a nagy északnyugat-európai burgonyatermesztő országokban, ellenben – mivel jobb termést takarítottak be, mint tavaly – a betárolt burgonya mennyisége nem lett arányosan kevesebb.

Az EU vezető burgonyatermesztő országainak – Belgium, Németország, Franciaország, Hollandia – burgonyás gazdálkodóit tömörítő szervezet, az északnyugat-európai burgonyatermesztők szövetsége (North-Western European Potato Growers, NEPG) szerint az idén 22,7 millió tonnányi termés került a tárolókba az említett országokban, ami

3,4% csökkenést jelent az előző évhez, ellenben az ötéves átlaghoz viszonyítva még mindig 2,7%-os pluszról beszélhetünk

– írta a friss zöldség-gyümölcs nemzetközi kereskedelmének szakportálja, a fruchthandel.de.

Ahogy a NEPG adataira hivatkozva a cikk írja, a 2020-ashoz képest 4,6%-kal kisebb területre, összesen közel 498 ezer hektárra ültettek burgonyát az idén, az átlaghozam ellenben 1,3%-kal nagyobb lett a 2020-asnál (hektáronként 45,6 tonna).

Az egyes országokban viszonylag eltérő a kép. Német- és Franciaországban az átlaghoz közelítő mértékű a terméscsökkenés (mínusz 2,6%, illetve 3,2%), ugyanakkor Hollandiában nem kevesebb, mint 12%, Belgiumban ellenben 2,2%-kal többet takarítottak be, mint tavaly.

Az étkezési burgonya iránt egyelőre visszafogott a kereslet, a feldolgozóipari iránt azonban annál élénkebb, a gyártóknak igyekeznek feltölteni a készleteiket.

A 2022-es kilátásokkal kapcsolatban a szakemberek úgy vélik, tovább csökkenhet a burgonyatermesztési kedv. Ennek nemcsak az üzemanyag, az áram és a növényvédő szerek általános drágulása az oka – az mindenkit egyformán érint –, hanem leginkább az, hogy az utóbbi időszakban extrém sokat kellett küzdeni a burgonya fitoftórás betegségével, miközben

a gabona és a repce ára annyira megemelkedett, hogy sokkal vonzóbbá vált a termesztésük, mint a burgonyáé

– írja a fruchthandel.de az Agra Europe információira hivatkozva.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu