Back to top

Már nem csak a piros mikulásvirágot keresik

Az adventi időszak kedvelt és divatos növénye a mikulásvirág. Míg korábban szinte kizárólag a piros fellevelű növényeket keresték a vevők, manapság egyre népszerűbbek az attól eltérő árnyalatú, különleges megjelenésű változatok is.

Hogyan legyen jövőre is szép mikulásvirágunk? | MMG

A kertészetben készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg.

A Monoron működő  Flóratéka Kertészet egyike azoknak a kertészeteknek, amelyek évtizedek óta kiváló minőségű és változatos színárnyalatú mikulásvirággal elégítik ki a hazai igényeket.

A kertészet tulajdonosa, Túróczy János több mint 40 éve foglalkozik dísznövény termesztéssel. A tavaszi szezonra balkonnövényeket állítanak elő, az év második felében az őszi szezonra cikláment és mikulásvirágot nevelnek.

Túróczy János hazánkban egyike azoknak az „úttörőknek”, akik az 1990-es évek elején bele mertek vágni a mikulásvirág időzített termesztésébe.

Akkoriban még csak 3-4 nagyüzem (Óbuda Kertészet, Rozmaring, Szombathelyi Kertész Szövetkezet, Sasad Rt.) foglalkozott vele.  A helyzet azóta sokat változott, több tucat termelő állít elő mikulásvirágot. A  növények sérülékenysége és nehéz szállíthatósága miatt a hazai piacot elsősorban a magyar kertészetekben termesztett virágokkal fedik le.

p1014122.jpg

Fotó: Rass Krisztina
A termelők azonban nincsenek könnyű helyzetben; nagy a verseny, a mikulásvirág egy kifejezetten „árérzékeny” növény, ezért az értékesítési árba nem tudják beépíteni a munkabér, az üzemanyagok és a gáz árának extrém mértékű emelkedését.

Magyarországon elsősorban december elején, mikulás nap környékén vásárolják a legtöbb növényt, karácsonyra a termelt növények csupán 10-15 százaléka értékesül. Külföldön éppen ellenkező a helyzet, sok országban a mikulásvirág jellemzően a karácsony dísznövénye.

Hazánkban a hagyományos piros fellevelű mikulásvirág 80%-ban uralja a piacot, de egyre inkább keresik a krémszínű, hófehér, tarka vagy márványos mintázatú, rózsaszín, pink színárnyalatú töveket is. A szakember szerint a vevők mindegyik növényméretet szeretik. A növények magassága fajtatulajdonság, és attól is függ, hogy mikor ültették el. Ha későn kapja meg a növény a rövid nappalos időt, akkor jobban megnyúlik, tovább marad vegetációban, ilyenkor később színesednek a fellevelek.

p1014132.jpg

Fotó: Rass Krisztina

Virágoztassuk újra

Bár a mikulásvirágot nagyon sokan csupán egyetlen szezonra vásárolják, gyakori visszatérő kérdés, hogyan lehet a lakásban helyesen gondozni és akár újra virágzásra bírni a különleges évelő növényt.

A kertészet vezetője azt tanácsolja, hogy a lakásnak viszonylag hűvös részére helyezzük a növényt,  20 C fok felett ugyanis hamar elnyílik és lehullajtja a leveleket a növény. Rendszeresen, szinte naponta kell öntözni, de csakis annyi vízzel, amennyit fel tud szívni a növény a tálból.

Fényigényes, de a tűző napot nem szereti.

Újra virágoztatni úgy lehet, ha az elnyílott mikulásvirágot tavaszig egy hűvösebb sarokban tartjuk, majd a vegetáció megindulása előtt 3-4 rügyre (kb.10 cm-es hajtást hagyva) visszavágjuk, és egy nagyobb cserépbe átültetjük. Nyáron rendszeresen öntözve, dúsan elágazó zöld hatásokat hoz, majd az őszi időszakban önmagától is abbahagyja a vegetációs növekedést. A fellevelek színeződéséhez ekkor kell biztosítani a rövid nappalokat: azaz a növény csupán 8 órán keresztül kapjon fényt, a nap további részében sötétben legyen. Így tartva november végére, december elejére a levelek ismét színesek lesznek.

Túróczy János arra is fölhívta a figyelmet, hogy sokan nem ügyelnek egy apró, ám annál fontosabb dologra: mikulásvirág nem csak fagyérzékeny, hanem a téli hideget, az 5 Celsius-fok  alatti hőmérsékletet sem bírja, ezért vásárlás után a növényt gondosan becsomagolva kell hazavinni.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Somliget, egy régi gyümölcsünk reneszánsza

Tóth Péterék Zselicben található gyümölcsültetvénye rendhagyó hazánkban, hiszen azt somok alkotják. A fák terméséből lekvárt készítenek, és azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék ezt a gyógyhatással rendelkező különleges gyümölcsöt, saját webshopjuk kínálatán keresztül pedig a termesztőket is.

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Tárolási betegségek hagymán

A hagyma sikeres tárolásához feltétlenül ismerni kell a fajtákat. A tárolhatóság szoros összefüggésben van a fajták szárazanyag- és szénhidrát-tartalmával, a csípősséggel, a buroklevelek számával, valamint azok minőségével. A fajták többsége közepesen (márciusig) tárolható. A vöröshagyma akkor alkalmas tárolásra, ha a nyaka zárt és a takarólevelek szárazak.

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Növények nyugiban: mitől függ a kihajtás ideje és a fagykár?

Míg a trópusokon folyamatosan váltják a lombjukat a fák, nálunk a lombhullatók télire beszüntetik életműködésüket és megszabadulnak leveleiktől azon egyszerű okból, mert a hideg hónapokban úgysem tudnának a fagyott talajból vizet felvenni. A fény is kevés lenne az asszimilációhoz, a fejlődéshez, és a leveleik amúgy sem fagyállóak. Ezért a számukra kedvezőtlen időszakra „szabadságot vesznek ki”…