Back to top

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…

A mosódió hazsnálata már elterjedt hazánkban, a hazai mosónövények azonban kimentek a köztudatból
A mosódió hazsnálata már elterjedt hazánkban, a hazai mosónövények azonban kimentek a köztudatból
Fotó: wikipedia
A mosódió, és a mi vadgesztenyénk rokonok

A mosódiófa vagy szappanfa (Sapindus mukorossi) DK-Ázsiában őshonos szubtrópusi növény, melynek termését, a mosódiót Nepál, Pakisztán, India és Indonézia területén már évszázadok óta használják mosásra.
A vadgesztenye a szappanfafélék családjának egyik legismertebb, Észak Amerikában és Európában is őshonos nemzetsége, melyek közül a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) díszfaként nálunk is általánosan ültetett növényfaj.

Gyógynövényekkel foglalkozó könyvekből és idős emberek elbeszéléseiből tudjuk, hogy a fa magját régen mosási, sőt fürdési célokra is használták.

Egyszerű használni

A két növény termése magas szaponin tartalmának köszönhetően alkalmas ruhák tisztítására. Míg a mosódiónak a külső héját kell használni (szaponin tartalma 13-15%), addig a gesztenye esetében épp ellenkezőleg, a mag barna héját eltávolítva, annak sárgásfehér belsejével lehet csak mosni. Utóbbi szaponin tartalma egyébként vetekszik a mosódióéval.

Mindkét növény termését lényegében ugyanúgy kell használni, illetve hasonló mosási tulajdonságokkal is rendelkeznek. Megbízhatóan működnek 30-95 °C-os mosási hőmérsékleten is, de a szaponin gyorsabban oldódik forró vízben, és lassabban hidegben.

Jó tisztítóerővel rendelkeznek, jól oldják az általános (nem erősen zsíros) szennyeződéseket. Antibakteriális hatásúak, kiveszik a kellemetlen szagokat. Nem roncsolják a textíliák anyagát, sőt lágyítják a vizet, így a ruhák puhábbak lesznek. Színes ruhák mosására kiválóan alkalmasak, mivel nem fakítanak. Kímélik, sőt egyenesen élénkítik a színeket.

Többféle képpen használható
Többféle képpen használható
Fotó: wikipedia

Vadgesztenye mosáshoz

Az áztatott, megpucolt és apróra vágott, vagy összedarált termésekből kiszedett magokat (kb. 4 szemet illetve 1-2 maroknyi aprítékot) a mosódióhoz hasonlóan kis vászonzacskóba téve a helyezzük a ruhák közé és már moshatunk velük.

Így készül a mosószer házilag

Folyékony mosószer készítéséhez darabokra kell vágni 3-4 megpucolt gesztenyemagot, majd egy liternyi vízben felfőzni. Néhány perc forralás után a tűzről levéve fedő alatt hagyjuk kihűlni, végül szűrjük le. Az így nyert főzetet – mivel nem tárolható sokáig – ajánlatos körülbelül egy hét alatt felhasználni.
Amire érdemes még odafigyelni: a vászonzacskó (vagy helyette fél pár zokni) száját alaposan be kell kötni, máskülönben a növénydarabkák a ruhák közé keveredhetnek és eldugíthatják a mosógépünket is. Használat után a vászonzsákban maradt héjakat a zsákkal együtt szárítsuk meg, és ne hagyjuk a gépben, mert berothadhatnak.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy hamar szedjük ki a ruhákat, mert könnyen dohos szagúvá válhatnak. Amellett, hogy mindkét növényt használják gyógyászati célokra is, a mosódió héja és a vadgesztenye magja is igazi univerzális tisztítószerek. Használhatóak mosó-, mosogató- és általános tisztítószerként, továbbá tisztálkodó szerként (pl.samponként és tusfürdőként) is, illatosítva akár illóolajokkal.

A mosódió, ahogy itthon nem láthatjuk: "gyártás közben"
A mosódió, ahogy itthon nem láthatjuk: "gyártás közben"
Fotó: wikipedia

Folyékony kivonat mosódióból

Nyolc felezett mosódiót - ami körülbelül három kisebb adagos mosásra használható -, egy kis edénynyi vízben 10-20 percig főzzük. Hűtés és szűrés után palackokban, hűtőszekrényben tárolhatjuk. Illóolajokkal illatosíthatjuk, és mosószódával együtt is alkalmazhatjuk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.

Őszi Füvészkert-ajánló

Ezen a hétvégén sivatagi növényes tematikus szakvezetést tartanak a budapesti Füvészkertben, de már meghirdették a nagyon viccesnek ígérkező, október végi Halloween-programot is. Ezenkívül ősszel is várja a 3-10 éveseket a Szamóca Kiskertész Tanoda.

100 éves a Soproni Egyetem Botanikus kertje

A Soproni Egyetem Botanikus Kertje a város „zöld tüdeje” és egyben az oktatás-kutatás és a hallgatói élet központja is. Az idei centenáriumi rendezvénysorozat keretében konferenciát rendeztek a Soproni Egyetemen, amely a Botanikus kert 21. századi szerepét vizsgálta az oktatás, a kutatás, a természetvédelmi értékek és a városi rekreációs szolgáltatások oldaláról.

10 egészségesnek hitt élelmiszer, amelyekről kiderült, hogy mégsem azok...

A probléma nem azokkal az élelmiszerekkel van, amelyekről köztudott, hogy milyen hatással vannak egészségre, például egy habos sütemény vagy egy hamburger, hanem azokkal, amik megpróbálnak megtéveszteni és manipulálni a vásárlót.

Fruktóz: nem ugyanaz kivonatolva, mint ha a természet gyümölcsbe csomagolja

Jobb a gyümölcscukor, mint a fruktóz? Ez bizony kissé abszurd kérdés, hiszen ugyanarról az anyagról van szó, vagy mégsem? Különben is, miért ne lenne egészséges a fruktóz?