Back to top

Az Unióban 1,1%-kal nőtt a tejtermelés

Az Eurostat új adatai szerint az Európai Unió gazdaságaiban a tejtermelés tavaly 1,1%-kal, 160,1 millió tonna nyers tejre nőtt.

Ebből a becslések szerint 149,9 millió tonnát használtak fel friss és feldolgozott tejtermékek előállítására.

Ezen kívül a tejüzemek az Unióban 1,6 millió tonna tejport, 2,3 millió tonna vajat, 7,7 millió tonna savanyított tejterméket, például joghurtot, 10,3 millió tonna sajtot, 24,0 millió tonna fogyasztói tejet és - a sajtgyártás melléktermékeként - 55,5 millió tonna savót állítottak elő 2020-ban.

Az Eurostat szerint a termelés mindezen kategóriákban meghaladta az előző évit

- például a 2020-ban előállított vaj mennyisége 1,7%-kal volt magasabb, mint 2019-ben.
Emellett a friss fogyasztói tej termelése 2,6%-kal, a sajt előállítása pedig 3,0%-kal haladta meg a 2019. évit.

A németországi tejüzemek részesedése az összes főbb friss és feldolgozott tejtermék uniós termeléséből a legmagasabb volt, beleértve a fogyasztói tejet (az uniós össztermelés 19,3%-a), a vajat (21,0%), a sajtot (22,9%) és a savanyított tejtermékeket (23,7%).

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az európai gázkészletek szintje júniusban megközelítette a 60 százalékot

Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.

Új élelmiszer: gyógydió

Frissen megjelent rendeletében az Európai Bizottság engedélyezte a Jatropha curcas – magyarul purgódió vagy gyógydió – ehető fajtájából származó magok új élelmiszerként történő forgalomba hozatalát. Az engedélyezést kezdeményező német cég a magokat kandírozva, cukorral tartósítva vagy önmagában snackként, továbbá gabonaszeletek, reggeli gabonapelyhek összetevőjeként kívánja forgalmazni.

Új sajtbírákat avatnak

37 sajtbíra végezte el sikeresen a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett sajtbíra képzést.

Meg nem ette volna - ma készíti

Aki kecskét tart és a tejéből sajtot készít, az elkötelezi magát a folyamatos munka mellett, de egyúttal beléphet egy különleges ízvilágba. A jákfai Szabó Ibolya is így tett, ráadásul igazán egyedi módon fogott bele a tevékenységbe.

Újabb eszköz teszi könnyebbé az élelmiszerágazat hitelhez jutását

Magyarországon elsőként a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az élelmiszer kis- és nagykereskedelem, illetve az agráriumhoz kötődő vállalkozások, őstermelők számára érhető el egy új, kedvezményes kezességvállalás, amely 2022. július 1-től 2022. év végéig az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Krízis Agrárgarancia Programjának II. szakasza keretében igényelhető.

Só-Bors Tanya a Zselic ölelésében - Cél a húsjellegű magyartarka törzsállomány kialakítása

Kettős hasznosítású állománynak indult, ám húshasznú magyartarka törzstenyészet lett belőle. Az idei állattenyésztési kiállításokon, Hódmező­vásárhelyen és Kaposváron is megcsodálhatjuk majd a Só-Bors Tanya kiváló sajátteljesítményt is felmutató, értékes tenyészbikáit. Sőt, pár éven belül talán már a termékeikkel is találkozhatunk a somogyi üzletekben, piacokon.

Így függ össze a tejtermelés az erdőtüzekkel

Az Amerikai Egyesült Államok területén az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá váltak az erdőtüzek. Ezeknek számos negatív hatása van, kezdve az emberi egészségtől, a levegő minőségén át egészen a biodiverzitásig és a földhasználatig. Az USA tejtermelése sem kivétel ez alól.

Veszélyes penészes sajtot fogyasztani?

A penész és a sajt kapcsolata eléggé rejtélyes. Egyes sajtok a kor előrehaladtával javulnak, és néha penészesednek is. Végül is a penészgombák adják a kéksajt jellegzetes ízét is, így azt feltételezhetjük, hogy a penészes sajtnak ehetőnek kell lennie.