Back to top

Az Unióban 1,1%-kal nőtt a tejtermelés

Az Eurostat új adatai szerint az Európai Unió gazdaságaiban a tejtermelés tavaly 1,1%-kal, 160,1 millió tonna nyers tejre nőtt.

Ebből a becslések szerint 149,9 millió tonnát használtak fel friss és feldolgozott tejtermékek előállítására.

Ezen kívül a tejüzemek az Unióban 1,6 millió tonna tejport, 2,3 millió tonna vajat, 7,7 millió tonna savanyított tejterméket, például joghurtot, 10,3 millió tonna sajtot, 24,0 millió tonna fogyasztói tejet és - a sajtgyártás melléktermékeként - 55,5 millió tonna savót állítottak elő 2020-ban.

Az Eurostat szerint a termelés mindezen kategóriákban meghaladta az előző évit

- például a 2020-ban előállított vaj mennyisége 1,7%-kal volt magasabb, mint 2019-ben.
Emellett a friss fogyasztói tej termelése 2,6%-kal, a sajt előállítása pedig 3,0%-kal haladta meg a 2019. évit.

A németországi tejüzemek részesedése az összes főbb friss és feldolgozott tejtermék uniós termeléséből a legmagasabb volt, beleértve a fogyasztói tejet (az uniós össztermelés 19,3%-a), a vajat (21,0%), a sajtot (22,9%) és a savanyított tejtermékeket (23,7%).

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Intelligens permetezés Európában

Az idei SIMA kiállításon mutatta be Európában a John Deere a növényvédő permetezőgépeihez kifejlesztett See & Spray funkciót. A gépeket az amerikai vállalat hollandiai gyárában, Horstban gyártják.

Vegán „sajtok”: mi van bennük, ha tej nincs?

A közelmúltban többen is azzal magyarázták a sajtok árának drasztikus megemelkedését, hogy a 2,8 százalékos tejen ársapka van, emiatt ezt veszik többen, így kevesebb alapanyag marad és drágább lesz, amiből sajt készülhetne. Érdemes megkóstolni pár növényi alapú sajthelyettesítő terméket, bár az a rossz hírünk, hogy azok általában semmivel sem olcsóbbak, mint a tejből készült eredeti sajtok…

Magas aflatoxin-szennyezés kockázat - kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem indokolt a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma. Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.

Mennyi kalciumra van szükségünk naponta, és mi a legjobb módja annak, hogy hozzájussunk?

A kalcium az erős, egészséges szervezet kulcsfontosságú összetevője. Azonban a 19 év feletti férfiak közel 30 százaléka és a nők 60 százaléka nem fogyaszt belőle eleget az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint. Egy dietetikus megosztotta, hogy miért fontos az elegendő kalcium bevitele, valamint a kalcium fogyasztásának legjobb módjait.

A vaj remek forrása a zsírban oldódó vitaminoknak

Hazánkban évi 1,5 kg/fő a vaj-, illetve a vajkrémfogyasztás, ami az EU-országok 4,31 kg-os fogyasztásának a harmada. A gyártók évente mintegy 9200 tonna vajat állítanak elő, az import emellett 6800 tonna – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) körképéből.

Rekordot döntött az USA tejtermékexportja

Szeptemberben rekordmennyiségű tejterméket exportált az Egyesült Államok, sorozatban a sokadik hónapban könyvelve el újabb erős növekedést.

Folytatódik a Tej Terméktanács és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének együttműködése

A Tej Terméktanács kezdetektől fogva elkötelezett a magyar fogyasztók – tejtermékekkel és azok kiegyensúlyozott táplálkozásban betöltött szerepével kapcsolatos – hiteles tájékoztatása iránt. Ezen célok elérése érdekében folyamatosan keresi a partnerséget azokkal a szakmai szervezetekkel, akik ugyanezt az elvet képviselik, vagyis a hiteles, bizonyítékokon alapuló információk megosztásának fontosságát.

Betiltják a szarvasmarhák állandó kikötését

Kizárják a programból azokat, akik kikötve tartják a szarvasmarhákat.

Agrárakadémia a falusi és vidéki turizmusról

Az agroturizmus kihívásairól volt szó a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság kiadó Agrárakadémia sorozatának ötödik állomásán. Az előadók a vidéki turizmus előtt álló kihívásokról és a bennük rejlő lehetőségekről beszéltek.

Agyhártyagyulladás, vérmérgezés - francia sajtot hívott vissza a gyártója

Listeria monocytogenes szennyezettség miatt a francia gyártó visszahívta a forgalomból a 3 kilogrammos kiszerlésű, Brie Maubert 33% nevű sajt 2022. 11. 30-i lejárati idejű kiszerelését, amely Magyarországon is forgalomba került - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerdán.