Back to top

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

A kertészeti ágazat stratégiai igényeire fókuszáló Flormart faiskolai kiállítás és vásár rendhagyó időpontban, 2022. február 9. és 11. kerül megrendezésre Padovában. A korábban 2021 november 24. és 26. közötti időpontra meghirdetett szakembertalálkozót alapos és megfontolt döntést követően, az érintett partnerekkel egyetértésben elhalasztották.

A Flormart kiállítás 2019-es Fiera di Padova kiállítóterületen lévő bejárata
A Flormart kiállítás 2019-es Fiera di Padova kiállítóterületen lévő bejárata
Fotó: www.flormart.it

A nagy múltra visszatekintő vásár időpontjának módosítása nem csak a Flormart szervezőinek, hanem zöld ágazat teljes értékesítési láncának közös érdeke: mindannyian egy olyan rendezvény létrehozását támogatják, amely átfogóan mutatja be az olasz kertészeti ágazatot és amely biztosítja az előzetes ütemterveknek és a kiállítók igényeinek megfelelő szervezést, azért, hogy megfelelő számú nemzetközi érdeklődő érkezzen a kiállításra.  

A jövő év elejére tervezett Flormart Special Edition nevű rendezvényt a minőségi olasz díszkertészetnek szentelik, és mindenképpen különleges alkalom lesz. Kiemelt téma lesz a rendezvényen a zöld szemlélet szerepe az olaszországi gazdaságélénkítési tervben (PNRR), valamint a „Made in Italy” külföldi piacokon való népszerűsítése és felértékelődése, annak a vállalatok számára kidolgozott hároméves tervnek tekintetében, amelyet a pármai vásár (Fiere di Parma) dolgozott ki, és indított útjára. 

A járványügyi helyzet enyhülése után Európa egyik vezető faiskolai vására ismét visszatér a megszokott időponthoz, és az előzetes tervek szerint 2022. szeptember 21-23 között rendezik majd meg.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/flormart.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat

Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A legnagyobb kötési energiával a rutin rendelkezik.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Flormart: elmarad a februári különkiadás

Bár a rendhagyó időpontra, február 9-11-re tervezett Flormart Special Edition szakember-találkozót törölték szervezők, a 2022. szeptember 21-23-ai kiállítást és vásárt a szervezők reményei szerint már személyes jelenlét mellett tarthatják meg.

Növények nyugiban: mitől függ a kihajtás ideje és a fagykár?

Míg a trópusokon folyamatosan váltják a lombjukat a fák, nálunk a lombhullatók télire beszüntetik életműködésüket és megszabadulnak leveleiktől azon egyszerű okból, mert a hideg hónapokban úgysem tudnának a fagyott talajból vizet felvenni. A fény is kevés lenne az asszimilációhoz, a fejlődéshez, és a leveleik amúgy sem fagyállóak. Ezért a számukra kedvezőtlen időszakra „szabadságot vesznek ki”…

Nyitott tanterem az iskolákban

Megjelent az Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása. A programnak köszönhetően idén országszerte 120 új óvoda- és iskolakertet hozhatnak létre az Agrárminisztérium támogatásával. Az óvodáknak, általános és középiskoláknak szóló pályázat részleteiről László Tibor Zoltánt, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkárát kérdeztük.

Őshonos fajták gazdasága

A Keszler Családi Gazdaság nem más, mint egy jókora, régimódi „falusi hátsó udvar” – mintegy háromszáz „lakóval”: marha, mangalica, juh, kecske, liba, tyúk és társaik élnek itt. Szintén érdemes megemlíteni a gyümölcsöst, mert őshonos magyar barackfajták is vannak benne, vagy az Otellóból és Izabellából álló „szőlőbirtokot”.

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.

Drágulnak a zöldségfélék

Az ukrán kisnyugdíjasoknak a hideg beálltával három dologból kell választania: vagy a lakást fűtik, vagy a gyógyszereiket szerzik be, vagy az alapvető élelmiszerekre költik havi járandóságukat – mindegyikre ugyanis nem futja nekik. Amikor néhány évvel ezelőtt megszületett ez a mondás, igazából még csak előrevetítette azt a szomorú jövőt, ami sokak számára mára valósággá vált.