Back to top

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Fotó: Pixabay
Ahogy a fruchthandel.de friss hírében olvastuk, a tartományi agrárminiszterek konferenciáját a szövetségi kormány hívta össze azzal a céllal, hogy áttekintsék, milyen úton járnak a tartományok az ide vonatkozó előírások átvételét illetően. A találkozón a tartományi agrárvezetők a Saarland és Alsó-Szászország között már korábban létrejött ilyen irányú megállapodáshoz csatlakoztak, a két nevezett tartomány ugyanis – részben francia mintára – már korábban megfogalmazott közösen egy határozati javaslatot a zöldség-gyümölcs kereskedelemben keletkező műanyaghulladék csökkentése érdekében.

Ahogy a miniszteri konferencián Saarland tartomány agrárminisztere, Reinhold Jost megfogalmazta,

a kezdeményezés célja a hulladékcsökkentés és az erőforrásokkal való takarékosság, vagyis a csomagoláscsökkentés mindaddig indokolt, amíg ezekkel az alapelvekkel összeegyeztethető és élelmiszertechnológiailag kivitelezhető.

Mindenképpen le kell például mondani a szükségtelen dupla csomagolásokról, illetve a biológiailag nem lebomló matricákról és ragasztókról.

Utalt Reinhold Jost a francia példára, amit követni igyekeznek: Franciaországban 2022-től bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket már csak műanyagmentes csomagolásban lehet forgalmazni, az érzékenyebb árukra viszont hosszabb átmeneti idő áll rendelkezésre, az általános műanyagtilalom bevezetés 2026-tól van tervben.

Kifejtette a szakember, hogy

a csomagolás általános tiltása semmiképpen sem valósítható meg

ebben az ágazatban, hiszen a csomagolás legfőbb célja az áru védelme, és e nélkül egy sor zöldség-gyümölcs nagyon hamar megromlana. Az pedig semmiképpen

nem lehet cél, hogy a műanyaghulladék-mentesítés jegyében drasztikusan megnöveljük az élelmiszerhulladék mennyiségét,

idézte a minisztert a fruchthandel.de az Agra Europe hírügynökség tájékoztatására hivatkozva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szója helyett rovarfehérje

Nagy-Britannia negyedik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Morrisons szénsemleges „Planet Friendly” (bolygóbarát) védjegyes tojásokat kezdett forgalmazni. A tojásokat előállító gazdaságok szójafehérje helyett rovarral etetik a tyúkokat, a rovarokat pedig az áruházlánc pékségeinek és zöldség-gyümölcs osztályának hulladékával táplálják.

A 7 legjobb étel az egészséges agyműködés fenntartásához

A kognitív hanyatlás sokkal gyakoribb, mint gondolnánk: a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban minden kilencedik felnőttből egy érintett. Szerencsére a kutatások szerint számos mindennapi szokás csökkentheti a demenciához hasonló betegségek kockázatát - többek között az, hogy odafigyelünk arra, milyen ételek kerülnek a tányérunkra.

Egy gleccserrel szegényebb lett Németország

A tudósok a héten jelentették be, hogy az Alpokban található Schneeferner déli részén extrém forrónak bizonyult a nyár, ami meggyorsította az itt lévő gleccser eltűnését.

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.