0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Ahogy a fruchthandel.de friss hírében olvastuk, a tartományi agrárminiszterek konferenciáját a szövetségi kormány hívta össze azzal a céllal, hogy áttekintsék, milyen úton járnak a tartományok az ide vonatkozó előírások átvételét illetően. A találkozón a tartományi agrárvezetők a Saarland és Alsó-Szászország között már korábban létrejött ilyen irányú megállapodáshoz csatlakoztak, a két nevezett tartomány ugyanis – részben francia mintára – már korábban megfogalmazott közösen egy határozati javaslatot a zöldség-gyümölcs kereskedelemben keletkező műanyaghulladék csökkentése érdekében.

Ahogy a miniszteri konferencián Saarland tartomány agrárminisztere, Reinhold Jost megfogalmazta,

a kezdeményezés célja a hulladékcsökkentés és az erőforrásokkal való takarékosság, vagyis a csomagoláscsökkentés mindaddig indokolt, amíg ezekkel az alapelvekkel összeegyeztethető és élelmiszertechnológiailag kivitelezhető.

Mindenképpen le kell például mondani a szükségtelen dupla csomagolásokról, illetve a biológiailag nem lebomló matricákról és ragasztókról.

Utalt Reinhold Jost a francia példára, amit követni igyekeznek: Franciaországban 2022-től bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket már csak műanyagmentes csomagolásban lehet forgalmazni, az érzékenyebb árukra viszont hosszabb átmeneti idő áll rendelkezésre, az általános műanyagtilalom bevezetés 2026-tól van tervben.

Kifejtette a szakember, hogy

a csomagolás általános tiltása semmiképpen sem valósítható meg

ebben az ágazatban, hiszen a csomagolás legfőbb célja az áru védelme, és e nélkül egy sor zöldség-gyümölcs nagyon hamar megromlana. Az pedig semmiképpen

nem lehet cél, hogy a műanyaghulladék-mentesítés jegyében drasztikusan megnöveljük az élelmiszerhulladék mennyiségét,

idézte a minisztert a fruchthandel.de az Agra Europe hírügynökség tájékoztatására hivatkozva.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu