Back to top

Jövő évi nagy reménységek

Mágnás Miska nyerte a legfiatalabb évjárat utolsó kiemelt versenyét, a Kétévesek Kritériumát Régi Csibész és Spartan Devil előtt; a magyar tenyésztésű „csikók” nagydíjában pedig Golden Boy bizonyult a legjobbnak. A szezon kiemelt versenyeinek sorát a 2800 méteres Lovaregyleti Díj zárta, ahol Calabrese lett az első, eddigi pályafutása legnagyobb győzelmét aratva.

A jó kétévesek, akik jövőre már a klasszikus díjakban pályázhatnak a ba­bérokra, november 7-én találkoztak két nagyversenyben, a Kétévesek Kritériumában, valamint a kizárólag magyar tenyésztésűeknek kiírt Kerekes Gábor Emlékverseny – Magyar Kétévesek Nagydíjában.

A két futam elmúlt évekbeli nyerőit nézve jól látható, hogy ha nem is mindenki, de többen igazi klasszissá értek a következő években, mint például Mágnás, Latin Lover vagy éppen Esti Fény.

Befutó a Kerekes Gábor Emlékversenyben
Befutó a Kerekes Gábor Emlékversenyben
A versenynap során először az 1400 méteres, 1,6 millió forinttal díjazott Magyar Kétévesek Nagydíja startolt el, amelyben az egykori sikeres tenyésztőre, Kerekes Gáborra emlékezett a lóverseny. A futam végül nem hozott nagy izgalmakat, hiszen a kilenc induló között a toronymagas favorit, Golden Boy könnyedén nyert. Mögötte az előzetesen kevésbé esélyesnek tartott Masamód ért célba, aki annak a Messer­schmitt­nek a lánya, aki maga is megnyerte ezt a versenyt, illetve a Magyar Kancadíjat is, valamint második helyet szerzett a Magyar Derbyben. A duótól nagyon lemaradtak a többiek, hiszen a harmadik, Suhanó Üstökös hét hosszal mögöttük ért célba.

Német vonal, magyar tenyésztés

Golden Boyról a lovasa, a cseh Jirí Palík mosolyogva áradozott a verseny után: „Nagyon könnyen nyertünk és igazán kényelmes lovaglás Golden Boy. A versenyben nem húzott, és jól reagált, amikor elindítottam. Még egy nagy gyereknek tűnik, így biztosan sokat fejlődik a jövőben.”

A győztest a Szűcs család tenyésztette Farádon. Apja a Csehországban fedező, de egykor német, olasz és hongkongi pályákon is eredményesen futott Shamardal apaságú Zazou, míg anyja a német tenyésztésű Golden Summer.

A magyar tenyésztésű „csikók” nagydíja
A magyar tenyésztésű „csikók” nagydíja
A kancát 2012-ben a Szűcs család vásárolta yearlingként 3500 euróért (mai áron 1,2 millió forintért) a baden-badeni telivérárverésen. Sajnos versenyben nem tudott futni a Lord of England apaságú kanca, azonban második utódjával, Golden Boyjal végre bizonyítani tudta, hogy a vér nem válik vízzé. Származása alapján a jövő évi hosszabb távú nagyversenyek résztvevője lehet.

Egy valódi mágnás

A nap másik, rangosabb nagyversenye, a Kétévesek Kritériuma a korosztály utolsó és egyben leghosszabb távú kiemelt versenye volt, amelyben idén 2 millió forint összdíjat osztottak szét az első öt helyezett között. Az 1600 méteres futamban kizárólag külföldön tenyésztett lovakat láthatott a közönség, a három-három francia, angol és ír induló közül eddig mindössze ketten tudtak versenyt nyerni. Így nem okozott meglepetést, hogy a Nathaniel apaságú Régi Csibész számított az első számú favoritnak, aki egyetlen futásakor, szeptember közepén éppen Golden Boyt előzte meg.

A kétévesek azonban egyik futásról a másikra sokat fejlődhetnek, amit ez a verseny is jól példázott.

Az eddig egy harmadik helyet szerzett Mágnás Miska – Martin Laubéval a nyergében – ugyanis a start után nem sokkal az élre állt, majd onnan kezdve őt sem tudta senki megszorítani. Régi Csibésznek így minden igyekezete és jó futása ellenére meg kellett elégednie a dobogó második fokával. Mögötte öt hosszal lemaradva egy másik ír tenyésztésű telivér, Spartan Devil ért célba.

Golden Boy a jártatóban
Golden Boy a jártatóban

Szerencsés ír vásárlás

Mágnás Miskát tavaly, az ír Goffs árverésén vásárolta Sztankov Ákos 5000 euróért (mai áron 1,8 millió forintért). Valószínűleg nagyon szerencsés vételre tett szert, mert a ló anyjának, az Olaszországban versenyzett Mizayinnek a többi yearlingje nagyságrendekkel drágábban kelt el, idén például 45 ezer Guineas-t (több mint 19 millió forintot) fizettek az anyai féltestvéréért. A 2020-as év azonban különlegesnek tekinthető, a bizonytalanság, a kényszerből szüneteltetett versenyek miatt sokkal kevesebb lovat vezettek fel az árveréseken és a vevők is nagyon óvatosan vásároltak, ha egyáltalán vettek új lovat.

Mágnás Miska apja az idéntől már Franciaországban fedező War Command, aki kétévesen futott a legeredményesebben, hiszen ekkor Angliában megnyerte korosztályának legjelentősebb versenyét, a Group 1-es Dewhurst Stakest.

Év végi maraton

A napot a 3 millió forint összdíjazású Lovaregyleti Díj, az év utolsó kiemelt versenye zárta, amely azért érdekes, mert a St. Legerrel, a hároméves évjárat leghosszabb távú klasszikus versenyével azonos távra futják, és a fiatalok kedvező súlyviszonyok mellett mérhetik össze a tudásukat az idősebb évjárattal. Ezt a súlyelőnyt már nem egyszer sikerült kihasználni egy-egy jobb háromévesnek, így ha komolyabb klasszist képviselnek, képesek meglepni a tapasztalt ellenfeleiket.

A győztesek körében ünnepel a csapat a Kerekes Gábor Emlékverseny után
A győztesek körében ünnepel a csapat a Kerekes Gábor Emlékverseny után

Idén azonban a hét induló között mindössze egy hároméves, a Telivér Farm Dracó­ja indult, aki előzetesen nem tűnt esélyesnek; a legutóbbi futásakor a St. Legerben 24 hosszal a győztes mögött ért célba. Vele szemben jobb futást vártak az elemzők a négyéves Calabresétől.

A szürke herélt az év során a legjobbak között nem tudott érvényesülni, de ebben a mezőnyben már favoritként állhatott starthoz.

Az idén sokat javult Avoiding Water tűnt a legnagyobb ellenfelének, akit legutóbb a négykilós súlytöbblete ellenére könnyen vert, így ezúttal is hasonlóra számíthattak a nézők. A három magyar induló mellé négy szlovák reménység is érkezett, akik közül Agata Christie tűnt a legerősebbnek az egykor Magyar Derbyt nyert és szebb napokat is megélt hétéves Killwort mellett.

Biztos győzelem

Ezúttal nem meglepő módon az elöl szívesen versenyző és legkisebb terhet vivő Draco állt az élre indítás után. A közepes tempónak köszönhetően nagyjából együtt haladt a mezőny. Mintegy 1000 méterrel a cél előtt Avoiding Water megelőzte az elfáradt Dracót, de szorosan mögötte haladt Killwort és Calabrese is. A célegyenesre érve Avoiding Water és Calabrese külön csatát vívott, azonban hamarosan kiderült, hogy Calabrese (IRE, 4szher, Alhebayeb, IRE – Crystalline Stream, FR) ezúttal is erősebb, miután könnyedén hagyta ott vetélytársát, majd pedig biztosan, két és fél hosszal megnyerte a versenyt.

Avoiding Water második helyét senki sem veszélyeztette, mert a harmadik Agata Christie öt hosszal mögötte ért célba.

A Croatian Owners Club tulajdonában álló győztes nyergében Stanislav Georgiev ült, aki idomárként is ünnepelhetett volna, azonban eltiltása miatt Csontos Pál vette át az istállóját az év végéig. Calabrese idei második, és versenypályafutása eddigi legnagyobb győzelmét aratta.

Mágnás Miska
Mágnás Miska

Ezeket a futamokat követően már csak kisebb díjakat futottak a Kincsem Parkban a telivérek, akik számára november 28-án lezárult a 2021-es galopp versenyszezon. Az idősebb lovak pihenőre mentek, azonban a tréningközpontokban az élet nem állt meg, hiszen az elmúlt he­tekben, hónapokban megérkeztek az istállókba a másfél évesek, akiknek ilyenkor folyik a belovaglása. Január–február környékén az idősebb lovak is megkezdik majd a felkészülést a következő évadra, ami várhatóan március végén indul újra a téli szünet után.

Vonczem Gabriella

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Világbajnokságokra készülve

Minden a világbajnokságok körül forog nyár végén a fogatsportban, legalábbis ami a négyes és az egyes fogatokat illeti; van tehát mire készülniük a magyar hajtóknak. De nemcsak a hajtók készülnek, hanem a versenyrendezők is, hiszen nincs már messze 2024 sem, amikor – 1984 után, 40 év után ismét – Szilvásvárad lesz a négyesfogathatjó-világbajnokság házigazdája.

Az idő dönti el, mi lesz a csikóinkból

A Bükk-fennsíkon Csipkéskút és Szilvásvárad az 1950-es évek elejétől adnak otthont Európa kultúrtörténeti örökségének minősülő lófajtájának, a lipicainak. Az 1850 óta tenyésztett lipicai az angol- és az arab telivér mellett a világ egyik legrégebbi kultúrlófajtája, amely az alapító törzstenyészet helyszínéről, a mai Szlovénia területén lévő Lipicáról kapta a nevét.

Ismét lehengerlő formában

Alagon nemcsak a legnagyobb, hanem a legtöbb jó lovat készítő istálló is Stanislav Georgievé. A sampion zsoké és idomár másodszor nyert Magyar Derbyt az idén. A győztes President felkészítése azonban számos kihívást rejtett magában, és a verseny után meg is kellett műteni a lovat.

Tatai izlandilovas a dobogón

A tatai székhelyű Magyar Izlandi Lovas Egyesületet két éve vették fel a Nemzetközi Izlandi Lovasszövetség tagjai közé, a hazai tenyésztést és kiképzést dicséri, hogy a Közép-Európa Bajnokságon egy második és egy harmadik helyezést értünk el.

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.

Élmények a pásztorok és madarak földjén

Az ország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park egész nyáron várja látogatóit gazdag programkínálatával, melyben mindenki megtalálja a megfelelőt, akár a természetbe vágyik, akár a kulturális értékeket kutatja.

A világ legjobb bor(fel)ismerői

Igaz, a hír még tavaly ősszel látott napvilágot, ám a magyar Sommelier Szövetség invitálására a közelmúltban a Molinári Kávézóban a 2021-ben borfelismerő világbajnoki címet szerzett magyar csapat tagjai tartottak beszámolót a versenyről, valamint a részvevők is bekapcsolódhattak egy tesztelő feladat megoldásába.

Guppi tenyésztő Európa bajnokság kezdődik

Magyarországon tartják a guppi díszhaltenyésztők Európa bajnokságát és kiállítását augusztus 4-6. között, a Pakson megrendezésre kerülő versenyen mintegy 80 tenyésztőtől 200 halpár érkezett 18 országból - közölte Pasaréti Gyula, a Akvaristák Magyarországi Egyesületének (AME) elnöke az MTI-vel.