Back to top

A vodka 900 éves története: hogyan lett egy középkori elixírből Hollywood üdvöskéje?

Ahhoz képest, hogy vodka mára mennyire egyszerű italnak tűnik, a múltja legendás. Rettegett Ivántól kezdve James Bondig kitörölhetetlen nyomot hagyott a történelemben.

Ha a vodkára gondolunk, mi jut eszünkbe először? Főiskolai házibulik és kocsmázások, vagy talán kifinomult koktélestek és hosszú nyári éjszakák, amikor gyümölcsös koktélt iszogattunk?

A vodkát 900 éves történelme során mindenféle jelentéssel ruházták fel, a hatalomtól kezdve egészen a kifinomultságig.

Több mint egyszerű szeszesital, ugyanis a vodka beleivódott a népi gyógymódokba, a kultúrába, az ünnepi hagyományokba és a rituálékba; nem kell tehát meglepődnünk azon, hogy a vodka hosszú, lenyűgöző és nemzetközi története éppoly sokszínű, mint a fogyasztói…

Oroszországból szeretettel

A vodka állítólag a középkori oroszországi (vagy egyesek szerint lengyelországi) szerzetesek által készített erős gyógyhatású elixírként indult. Az 1470-es években III. Iván orosz cár, felismerve a benne rejlő lehetőségeket, létrehozta az első állami vodkamonopóliumot, és a szeszes ital az államkassza létfontosságú jövedelemtermelőjévé vált.

Unokája, Rettegett Iván kizárólagos hozzáférést biztosított testőrségének, az Opricsnyikoknak a moszkvai kocsmákhoz, ahol bőségesen szolgáltak fel vodkát.

Két évszázaddal később Nagy Katalin felismerte a vodka erejét, és a vodkadesztilláció ellenőrzését szilárdan az arisztokraták kezében tartotta; az orosz nemesek több mint 100 éven át élvezték ezt a kiváltságot.

Hollywoodi hatás

Évszázadokon át Kelet-Európában maradt a vodka, de a szesz végül Amerika szívét is meghódította, ironikus módon a szesztilalomnak köszönhetően. Az 1920-as években, Európában munkát kereső csaposok találkoztak a vodkával, és az 1930-as években hazatérve elterjesztették a hírét az államokban. A hollywoodi sztárok számára, akik nem akarták, hogy ivás közben lássák őket, a vodka finom íze és szagtalansága előny volt, és az 1940-es években a gyömbérsörrel és (eredetileg) citrommal készült Moscow mule koktél feltalálása hozzájárult a szeszes ital népszerűségének növekedéséhez.

A Hollywood által felkarolt ital hamarosan Amerika bűvkörébe került, és 1947-ben Joan Crawford állítólag olyan partit rendezett, ahol csak vodkás pezsgőt szolgált fel, megpecsételve ezzel a szeszes ital sikkes státuszát.

A martini koktél is ekkoriban alakul ki, és az első publikált recept David Embury 1948-as The Fine Art of Mixing Drinks című koktélos receptkönyvében jelent meg.

1954-re a vodka eladásai világszerte elérték az 1,1 millió üveget – a négy évvel korábbi negyvenezerről -, ami a kereslet és a vonzerő hihetetlen növekedését jelezte. A vodkakoktélok népszerűsége is robbanásszerűen megnőtt: az 1930-as évekbeli Bloody Mary-től kezdve a 70-es évekbeli Flame of Love-on át a 80-as évekbeli Espresso Martini koktélig minden egyes koktél új közönséghez juttatta el a vodkát, és szélesítette a szeszesital vonzerejét.

A száraz martini egyik változata először Ian Fleming 1953-as Casino Royale című regényében vált híressé, amikor Bond szigorú utasításokat ad a kaszinó csaposának, és azt tanácsolja neki, hogy az italt jobb lenne gabonaalapú vodkával elkészíteni.

Bond más koktélokat is ivott, de a vodka martini különösen a filmvásznon bizonyult maradandónak.

Amikor az 1964-es Goldfinger című filmben Bond a gyakran idézett „rázva, nem keverve” mondatot mondta, megerősítette, hogy a vodka martini időtlen klasszikus, sima vonzerőt sugalló ital.

Nemcsak a különleges ügynökök és a hollywoodi sztárok népszerűsítették a vodka alapú koktélokat. Az 1990-es évek végén a Szex és New York szereplője, Carrie Bradshaw előszeretettel fogyasztotta a cosmpolitan nevű vodka és áfonya alapú koktélt, mellyel a független, felfelé törekvő nők egy generációját ösztönözte arra, hogy ismét koktélokat kortyolgassanak.

Egy ikon születése

A vodkakészítés látszólag egyszerű folyamat, de a jó vodka létrehozásának alkímiája a lepárlásban rejlik, ami meghatározza a végtermék erejét és karakterét. Sok modern lepárló igyekszik megszüntetni az alapanyagokból származó ízeket, de néhány hagyománytisztelő készítője inkább az olyan vodkákat részesíti előnyben, amelyek megtartják az alapanyagok jegyeit, és így jellegzetesebb karaktert biztosítanak.

Forrás: 
theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Egy szarvasmarha-tenyésztő célja a legnagyobb marhahúsüzem felépítése

Egy ötödik generációs szarvasmarha-tenyésztő azt tervezi, hogy Dél-Dakotában építi fel az Egyesült Államok legnagyobb marhahúsüzemét, amely napi 8000 szarvasmarha levágására lesz képes. Az 1,1 milliárd dolláros projekt segíthet kezelni a Biden-adminisztráció aggodalmait az emelkedő élelmiszerárakkal és a húságazatban a verseny hiányával kapcsolatban, bár legalább 2026-ig nem indul el a termelés.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításával.

Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's

Hónapokig tartó zárvatartás után újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's gyorsétteremlánc - jelentette be az amerikai székhelyű McDonald's nemzetközi piacokért felelős alelnöke, Paul Pomroy csütörtökön.

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Skanzenben

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Szentendrei Skanzenben, ahol augusztus 20-án és 21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak.

5 jó ok gombafarm létrehozásához

A gomba termesztése akár hobbi, kisüzemi vagy nagyobb léptékben, kellő szakmai felkészültséggel és modern gombafarm technológiával üzletileg is nyereséges tud lenni. Egy gombafarm létrehozásakor olyan terméket választunk fő vagy akár kiegészítő üzletágnak a gazdálkodásunk során, amely nem igényel promóciót, mert a gombát szinte az egész világon ismerik.