Back to top

A vodka 900 éves története: hogyan lett egy középkori elixírből Hollywood üdvöskéje?

Ahhoz képest, hogy vodka mára mennyire egyszerű italnak tűnik, a múltja legendás. Rettegett Ivántól kezdve James Bondig kitörölhetetlen nyomot hagyott a történelemben.

Ha a vodkára gondolunk, mi jut eszünkbe először? Főiskolai házibulik és kocsmázások, vagy talán kifinomult koktélestek és hosszú nyári éjszakák, amikor gyümölcsös koktélt iszogattunk?

A vodkát 900 éves történelme során mindenféle jelentéssel ruházták fel, a hatalomtól kezdve egészen a kifinomultságig.

Több mint egyszerű szeszesital, ugyanis a vodka beleivódott a népi gyógymódokba, a kultúrába, az ünnepi hagyományokba és a rituálékba; nem kell tehát meglepődnünk azon, hogy a vodka hosszú, lenyűgöző és nemzetközi története éppoly sokszínű, mint a fogyasztói…

Oroszországból szeretettel

A vodka állítólag a középkori oroszországi (vagy egyesek szerint lengyelországi) szerzetesek által készített erős gyógyhatású elixírként indult. Az 1470-es években III. Iván orosz cár, felismerve a benne rejlő lehetőségeket, létrehozta az első állami vodkamonopóliumot, és a szeszes ital az államkassza létfontosságú jövedelemtermelőjévé vált.

Unokája, Rettegett Iván kizárólagos hozzáférést biztosított testőrségének, az Opricsnyikoknak a moszkvai kocsmákhoz, ahol bőségesen szolgáltak fel vodkát.

Két évszázaddal később Nagy Katalin felismerte a vodka erejét, és a vodkadesztilláció ellenőrzését szilárdan az arisztokraták kezében tartotta; az orosz nemesek több mint 100 éven át élvezték ezt a kiváltságot.

Hollywoodi hatás

Évszázadokon át Kelet-Európában maradt a vodka, de a szesz végül Amerika szívét is meghódította, ironikus módon a szesztilalomnak köszönhetően. Az 1920-as években, Európában munkát kereső csaposok találkoztak a vodkával, és az 1930-as években hazatérve elterjesztették a hírét az államokban. A hollywoodi sztárok számára, akik nem akarták, hogy ivás közben lássák őket, a vodka finom íze és szagtalansága előny volt, és az 1940-es években a gyömbérsörrel és (eredetileg) citrommal készült Moscow mule koktél feltalálása hozzájárult a szeszes ital népszerűségének növekedéséhez.

A Hollywood által felkarolt ital hamarosan Amerika bűvkörébe került, és 1947-ben Joan Crawford állítólag olyan partit rendezett, ahol csak vodkás pezsgőt szolgált fel, megpecsételve ezzel a szeszes ital sikkes státuszát.

A martini koktél is ekkoriban alakul ki, és az első publikált recept David Embury 1948-as The Fine Art of Mixing Drinks című koktélos receptkönyvében jelent meg.

1954-re a vodka eladásai világszerte elérték az 1,1 millió üveget – a négy évvel korábbi negyvenezerről -, ami a kereslet és a vonzerő hihetetlen növekedését jelezte. A vodkakoktélok népszerűsége is robbanásszerűen megnőtt: az 1930-as évekbeli Bloody Mary-től kezdve a 70-es évekbeli Flame of Love-on át a 80-as évekbeli Espresso Martini koktélig minden egyes koktél új közönséghez juttatta el a vodkát, és szélesítette a szeszesital vonzerejét.

A száraz martini egyik változata először Ian Fleming 1953-as Casino Royale című regényében vált híressé, amikor Bond szigorú utasításokat ad a kaszinó csaposának, és azt tanácsolja neki, hogy az italt jobb lenne gabonaalapú vodkával elkészíteni.

Bond más koktélokat is ivott, de a vodka martini különösen a filmvásznon bizonyult maradandónak.

Amikor az 1964-es Goldfinger című filmben Bond a gyakran idézett „rázva, nem keverve” mondatot mondta, megerősítette, hogy a vodka martini időtlen klasszikus, sima vonzerőt sugalló ital.

Nemcsak a különleges ügynökök és a hollywoodi sztárok népszerűsítették a vodka alapú koktélokat. Az 1990-es évek végén a Szex és New York szereplője, Carrie Bradshaw előszeretettel fogyasztotta a cosmpolitan nevű vodka és áfonya alapú koktélt, mellyel a független, felfelé törekvő nők egy generációját ösztönözte arra, hogy ismét koktélokat kortyolgassanak.

Egy ikon születése

A vodkakészítés látszólag egyszerű folyamat, de a jó vodka létrehozásának alkímiája a lepárlásban rejlik, ami meghatározza a végtermék erejét és karakterét. Sok modern lepárló igyekszik megszüntetni az alapanyagokból származó ízeket, de néhány hagyománytisztelő készítője inkább az olyan vodkákat részesíti előnyben, amelyek megtartják az alapanyagok jegyeit, és így jellegzetesebb karaktert biztosítanak.

Forrás: 
theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Whisky árverések a repülőtéren

Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.

Csataló helyett harci öszvér

A Mezopotámiából származó 4500 éves ikonográfiák és szövegek azt mutatják, hogy a jómódúak lóféléket használtak utazásra és hadviselésre egyaránt. Azonban hogy ezek miféle állatok voltak, az eddig rejtély volt.

Veszélyben a romániai sertéstartás

Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldolgozás árát is.

A pékségek sem úszták meg a járvány hatását

A vásárlói tudatosság terjedésének is köszönhető a Jókenyér 27 éves sikere - mondta a VG-nek Ludwig Klára, a Jókenyér márkát tulajdonló Ludwig & Mentesi Sütőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője.

A soros Francia Elnökség mezőgazdasági prioritásai

A Copa-Cogeca szokásos havi Agrárpolitikai ülésén meghívott vendég volt Virginie Jorissen, a Francia Uniós Állandó Képviselet mezőgazdasági vezetője, aki a soron következő Francia Elnökség prioritásairól számolt be a tagságnak.