Back to top

A vodka 900 éves története: hogyan lett egy középkori elixírből Hollywood üdvöskéje?

Ahhoz képest, hogy vodka mára mennyire egyszerű italnak tűnik, a múltja legendás. Rettegett Ivántól kezdve James Bondig kitörölhetetlen nyomot hagyott a történelemben.

Ha a vodkára gondolunk, mi jut eszünkbe először? Főiskolai házibulik és kocsmázások, vagy talán kifinomult koktélestek és hosszú nyári éjszakák, amikor gyümölcsös koktélt iszogattunk?

A vodkát 900 éves történelme során mindenféle jelentéssel ruházták fel, a hatalomtól kezdve egészen a kifinomultságig.

Több mint egyszerű szeszesital, ugyanis a vodka beleivódott a népi gyógymódokba, a kultúrába, az ünnepi hagyományokba és a rituálékba; nem kell tehát meglepődnünk azon, hogy a vodka hosszú, lenyűgöző és nemzetközi története éppoly sokszínű, mint a fogyasztói…

Oroszországból szeretettel

A vodka állítólag a középkori oroszországi (vagy egyesek szerint lengyelországi) szerzetesek által készített erős gyógyhatású elixírként indult. Az 1470-es években III. Iván orosz cár, felismerve a benne rejlő lehetőségeket, létrehozta az első állami vodkamonopóliumot, és a szeszes ital az államkassza létfontosságú jövedelemtermelőjévé vált.

Unokája, Rettegett Iván kizárólagos hozzáférést biztosított testőrségének, az Opricsnyikoknak a moszkvai kocsmákhoz, ahol bőségesen szolgáltak fel vodkát.

Két évszázaddal később Nagy Katalin felismerte a vodka erejét, és a vodkadesztilláció ellenőrzését szilárdan az arisztokraták kezében tartotta; az orosz nemesek több mint 100 éven át élvezték ezt a kiváltságot.

Hollywoodi hatás

Évszázadokon át Kelet-Európában maradt a vodka, de a szesz végül Amerika szívét is meghódította, ironikus módon a szesztilalomnak köszönhetően. Az 1920-as években, Európában munkát kereső csaposok találkoztak a vodkával, és az 1930-as években hazatérve elterjesztették a hírét az államokban. A hollywoodi sztárok számára, akik nem akarták, hogy ivás közben lássák őket, a vodka finom íze és szagtalansága előny volt, és az 1940-es években a gyömbérsörrel és (eredetileg) citrommal készült Moscow mule koktél feltalálása hozzájárult a szeszes ital népszerűségének növekedéséhez.

A Hollywood által felkarolt ital hamarosan Amerika bűvkörébe került, és 1947-ben Joan Crawford állítólag olyan partit rendezett, ahol csak vodkás pezsgőt szolgált fel, megpecsételve ezzel a szeszes ital sikkes státuszát.

A martini koktél is ekkoriban alakul ki, és az első publikált recept David Embury 1948-as The Fine Art of Mixing Drinks című koktélos receptkönyvében jelent meg.

1954-re a vodka eladásai világszerte elérték az 1,1 millió üveget – a négy évvel korábbi negyvenezerről -, ami a kereslet és a vonzerő hihetetlen növekedését jelezte. A vodkakoktélok népszerűsége is robbanásszerűen megnőtt: az 1930-as évekbeli Bloody Mary-től kezdve a 70-es évekbeli Flame of Love-on át a 80-as évekbeli Espresso Martini koktélig minden egyes koktél új közönséghez juttatta el a vodkát, és szélesítette a szeszesital vonzerejét.

A száraz martini egyik változata először Ian Fleming 1953-as Casino Royale című regényében vált híressé, amikor Bond szigorú utasításokat ad a kaszinó csaposának, és azt tanácsolja neki, hogy az italt jobb lenne gabonaalapú vodkával elkészíteni.

Bond más koktélokat is ivott, de a vodka martini különösen a filmvásznon bizonyult maradandónak.

Amikor az 1964-es Goldfinger című filmben Bond a gyakran idézett „rázva, nem keverve” mondatot mondta, megerősítette, hogy a vodka martini időtlen klasszikus, sima vonzerőt sugalló ital.

Nemcsak a különleges ügynökök és a hollywoodi sztárok népszerűsítették a vodka alapú koktélokat. Az 1990-es évek végén a Szex és New York szereplője, Carrie Bradshaw előszeretettel fogyasztotta a cosmpolitan nevű vodka és áfonya alapú koktélt, mellyel a független, felfelé törekvő nők egy generációját ösztönözte arra, hogy ismét koktélokat kortyolgassanak.

Egy ikon születése

A vodkakészítés látszólag egyszerű folyamat, de a jó vodka létrehozásának alkímiája a lepárlásban rejlik, ami meghatározza a végtermék erejét és karakterét. Sok modern lepárló igyekszik megszüntetni az alapanyagokból származó ízeket, de néhány hagyománytisztelő készítője inkább az olyan vodkákat részesíti előnyben, amelyek megtartják az alapanyagok jegyeit, és így jellegzetesebb karaktert biztosítanak.

Forrás: 
theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A turizmust is a háborúhoz igazítják Ukrajnában

A háborús pusztítások helyeit, mint például Buča és Irpin, turisztikai célpontokká szeretnék tenni Ukrajnában.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.