Back to top

Gazdálkodás a jövő városaiban

Szingapúr elképesztő iramban, tudatosággal és előrelátással fejlődik. Vezetői szembe mennek a manapság általánosan elfogadott tendenciával, annak érdekében, hogy élhetőbb környezetet és éltetőbb feltételeket teremtsenek a lakosság számára. Ragadós lesz a példájuk?

Garden by the Bay
Garden by the Bay
Fotó: wikipedia
A változás szele a kétezres évek elején érte el az ország partjait, amikor is az egyre kellemetlenebbé váló klimatikus helyzet szükségessé tette az átgondolt cselekvést. A lakossággal való konzultáció azt az elvárást erősítette meg, hogy az emberek szívesebben fogadják a természetes megoldásokat, például a zöldterületek megnövelését, mint a mesterségeseket. Ezért nagyszabású terveket szőttek és szó szerint gigantikus fejlesztések születtek.

A csoda szárba szökkent

A 101 hektáron elterülő természetvédelmi park, a Garden by the Bay három nagyobb, egyedülállóan jellegzetes kertből áll.

A déli öbölben álldogáló napelemekkel felszerelt, ikonikus Supertree-k napközben árnyékot szolgáltatnak, éjjel pedig pazar fényekkel szórakoztatják a látogatókat. 2015-ben legnagyobb üvegházként Guinness rekord lett a 3332 üveglappal borított Flower Dome.

A páratlanul szép és értékes drágakőként ragyogó Changi reptér pedig egy botanikai képekkel dekorált futurisztikus paradicsom. Ezen káprázatos alkotások mindenki számára azt sugallják, hogy tényleg komolyan gondolják, amit mondanak és vállalnak. A hőmérsékleti viszonyok persze azért segítik is őket, hiszen ilyen zöld oázist nem akárhol lehet létrehozni. Szingapúr tehát egyszerű kertvárosból kertben álló várossá nőtte ki magát, és még vannak ötleteik.

Singapore’s Bold Plan to Build the Farms of the Future

Tovább zöldülnének

A kormány ismét kemény fába vágta a fejszéjét, mivel elhatározták, hogy egyre jobban kihasználják a mezőgazdasági kapacitásokat és a táplálékok megtermelésének mértékét 2030-ra 30 százalékra tornásszák fel. Jelenleg 90 százalékban importra szorulnak, ez jelentős mértékű kiszolgáltatottsággal ér fel.

A termesztés feltételei nem igazán adottak egyelőre, azonban valószínűleg a lehetetlen nem szerepel a szótárukban, ezért inkább a megoldási lehetőségekre összpontosítanak a problémák miatti sajnálkozás helyett. Támogatják a kutatásokat, népszerűsítik a növénytermesztést a fiatalok körében, képzéseket szerveznek. Igyekeznek a rendelkezésre álló földeken a lehető leghatékonyabban megtervezve termeszteni, valamint olyan új helyszíneket felfedezni, amelyek eddig kihasználatlanul, pontosabban parlagon hevertek.

A kutatók továbbá új módszerek után kutatnak, amelyek dacolnak a lehetetlennel és kivitelezhetővé teszik az önfenntartási törekvéseket.

Here got farm meh? - Citiponics

Kertek a háztetőkön

A jövő kertjeit ténylegesen a „város felett” tervezik kialakítani. Ez több szempontból is elképesztően előremutató elgondolás, mivel így új területeket tudnak megművelni, és a helyben történő termelés miatt megspórolható a szállítás anyagi és etikai vonzata. Amilyen jól hangzik, annyira nagy kihívás a valóságban is sikerre vinni.

Ahhoz, hogy megvalósulhasson ez az elgondolás meg kell érteniük a stresszreakciókat, hiszen a növények a hagyományos termesztéshez képest lényegesen zsúfoltabban, egymást árnyékolva, konkurenciaharcot vívva, egyáltalán nem mindig ideális körülmények között élnek.

Meeting Singapore's '30 by 30' Food Goals - Strengthening our Food Security

A kertészek álma

Fontos számukra a környezetük
Fontos számukra a környezetük
Fotó: wikipedia
A növények olyan kémiai hullámokat bocsátanak ki, amik a stressz típusára utalnak. Raman-spektroszkóp segítségével dekódolni tudják ezeket a jeleket, és megállapíthatóvá válik, mikor milyen hatás (hőmérséklet, kártevő, vegyszer) miatt szenved a növény. A jelzések azonnali megfejtésével sokkal gyorsabb és pontosabb reagálás válik lehetségessé.

Mennyivel könnyebb lehet egy olyan diagnosztikai eszköz segítségével kertészkedni, ami pillanatok alatt képes megállapítani a problémát, kiszűrve a tévedéseket, lényegében egyből a jó megoldásra redukálja a tennivalókat.

Szingapúrban nemzeti kinccsé tudott válni a növények szeretete. Ha lehet még fokozni, akkor ez a projekt jó alkalom erre. Elismerésre méltó és példaértékű az igyekezetük. Vajon lesznek követőik?

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat

Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A legnagyobb kötési energiával a rutin rendelkezik.

Kis híján feledésbe merült téli vitaminforrás

A svájci agráriumot a nagyközönség számára népszerűsítő lid.ch oldalon a minap egy ősrégi, könnyen megtermeszthető és egész télen át szedhető friss vitaminforrásra hívták fel a figyelmet, amely rengeteg pozitív tulajdonsága miatt alig-alig van a kertészkedők látókörében. Nálunk is kapható a vetőmagja.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Türelem és fokozatosság

A Vas megyei erdők mintegy felét, az Országos Erdőállomány Adattár szerint 44 145 hektár faállománnyal borított területet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezeli. Az erdők zöme a nyugat-dunántúli tájcsoportban terül el, amelynek jellemző erdészeti tájai a turisták körében is ismert Kőszegi-hegység, Alpokaljai dombság, Sopron–Vasi-síkság, Kemeneshát és az Őrség.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Nem ártana a csapadék

Az elmúlt hetek meglehetősen szárazon alakultak az ország nagyobb részén, a talaj nedvességgel való feltöltődése így megállt. Pedig főleg az Alföldön és északnyugaton a mélyebb rétegek még szárazak, szükség lenne a csapadékra. Az őszi vetések kedvező állapotban vannak, de azoknak is jót tenne egy tartósabb hótakaró.

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.