0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Káposztaválság Oroszországban

A zöldségpiaccal foglalkozó szakportálok elemzői meglehetősen komoly hiányt észlelnek a káposztából, az egyik legnépszerűbb és legfontosabb téli zöldségből Oroszországban. Jelenleg a káposztaárak már minden rekordot megdöntöttek az év ezen időszakában, és még mindig emelkednek.

Az évnek ebben az időszakában a káposzta ára Oroszországban általában nagyon alacsony szinten van, és december közepéig rendszerint csökken.

2021-ben azonban a káposzta ára Oroszországban már november közepén emelkedni kezdett, és az áremelkedés mértéke még magukat a gazdákat is meglepte. A nagykereskedelmi ár 4 hét alatt 40 százalékkal növekedett.

Oroszországban végzett árfigyelés azt mutatja, hogy jelenleg a káposzta nagykereskedelmi ára minimum 33-35 rubel/kg-nál (150-160 Ft/kg), sőt egyes régiókban a legjobb minőségű terméket akár 40-45 rubel/kg (160-180 Ft/kg) áron is megpróbálják eladni. Egy átlagos évben a káposzta ára jóval alatta marad a 100 forintos kilónkénti árnak.

Tekintettel arra, hogy a tél még csak most kezdődött, újabb árrekordok és a káposztaárakról szóló sokkoló hírek várhatók. A közösségi hálókat már ellepték a mémek, amelyek az oroszországi téli zöldségek áraival foglalkoznak, a káposzta mellett ugyanis a cékláért és a sárgarépáért is borsos árat kell fizetni.

A hiány egyik oka, hogy több piaci csatornát kénytelenek nélkülözni.

Oroszország már most is minden lehetséges országból, elsősorban Fehéroroszországból, Üzbegisztánból, de még Iránból is importál a káposztát, hogy pótolja az akut hiányt. Ezen országok exportőrei azonban nyilvánvalóan nem voltak felkészülve a hirtelen keresletre. Ezért a káposzta ára ezekben az országokban is példátlanul magas szintre emelkedett, és egyre nehezebb tartalék mennyiséget találni az Oroszországba irányuló exportra.

Oroszország vásárolhatna káposztát az EU-tól, mindenekelőtt Lengyelországtól, de a saját szankciói miatt nem teheti ezt meg. Szóba jöhetne e téren Ukrajna is, de a politikai nézeteltérések miatt, ez sem valósulhat meg. Ezeken az országokon kívül pedig senki sem lesz képes nagy mennyiségű káposztát kínálni számukra, és a korai káposzta 2022 márciusáig nem jelenik meg jelentős mennyiségben Közép-Ázsia déli régióiban.

Miért központi kérdés a káposzta ára az oroszoknak? Elsősorban azért, mert

a legtöbb hagyományos orosz étel alapja a káposzta – a krumpli, a cékla, a hagyma  és a sárgarépa mellett -, ugyanis évszázadokon keresztül ez volt a legolcsóbb és leginkább hozzáférhető a szegénységgel küzdő háztartások számára.

Manapság is a mindennapi étkezés része a borscs, az orosz káposztaleves (scsí), a káposztasaláta, a káposztával töltött tészta, töltött káposzta, stb.

A piaci elemzők szerint továbbra is szembe kell nézni a káposztaárak további növekedésével Oroszországban. De nem csak az Orosz Föderációban, hanem a régió számos országában is nagyon komoly hatással lesz a következő szezonban a zöldségtermesztési terület szerkezetére.

Forrás: fresh-market.pl