Back to top

Tiszta vizet a „boros” pohárba

A parlamenti választások előtti utolsó ülését tartotta az Országház Mezőgazdasági bizottság Szőlő-, bor-, pálinka albizottsága. Az eseményen Font Sándor elnök mondott köszönetet az elmúlt négy évben végzett munkáért. A szakember kiemelte, a Parlament legaktívabb szervezetével mindig konstruktív, az ágazatot segítő szándékú volt az együttműködés.

„Az elmúlt két évet a krízisbeavatkozások jellemezték. Kevés olyan ágazat van, amely egymást követő esztendőkben is kapott mentőcsomagot” - vázolta a szüret utáni helyzetképet Gál Péter. Az Agrárminisztérium főosztályvezetője elmondta, idén a lepárlást visszatapsolták, ahol 88 borászati üzem 56 ezer hektoliter borának lepárlására 2,2 millió euró kifizetését engedélyezték.

Az uniós összeget két lepárló üzemen keresztül hívhatták le a vállalkozások.

A másik volt a HORECA támogatás, amit azok igényelhettek, akiknek árbevételének zöme a borturizmusból, a vendéglátásból származik. Míg erre a célra tavaly 2,2 milliárd, míg idén 1,5 milliárd forintot juttattak nemzeti alapból.

Konstruktív együttműködés
Konstruktív együttműködés
Fotó: viniczai

Brazsil Dávid tájékoztatójában elmondta, 46 ezer hektár szőlőterület szüreti adatait dolgozták fel idáig, így mintegy kicsivel több, mint 4 millió mázsáról vannak információik. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára hozzátette, végső eredményként 4,4 millió mázsára számítanak, amiből közel 3 millió hektoliter bor készül.

Talán a legkeservesebb kérdést továbbra is a szőlő felvásárlási árak jelentik.

Az országos átlagár alig haladja meg kilónként a 90 forintot – fehér szőlőknél ez 88 forint, míg a kékszőlőknél 102 forint –, ami borrégiónként nagy szórást – 79-1o9 forint között – mutatnak. Az elmúlt években ez az ár alig változott. Pedig jelentősen nőttek az input anyagok árai, a termelési költségek. Mindezt pedig nem lehet az értékesítésnél érvényesíteni.

A szakmai szervezet felvállalta a tárgyalást a nagy áruházláncokkal, miközben a beszállítási ár nem változik – vagy inkább csökken –, a fogyasztók ebből nem éreznek semmit. A haszon pedig a kereskedelemben akkumulálódik.

Számtalan kérdés került terÍtékre
Számtalan kérdés került terÍtékre
Fotó: viniczai

„A gyümölcstermesztés bitcoin-ja a bodza, amely néhány éve még 40 forintért kelt el, ma pedig már 800 forintot adnak érte” - fogalmazta meg Font Sándor,

nem lehet a szőlőtermesztőtől elvárni, hogy ragaszkodjon az ágazathoz, amikor látja, mennyivel jobban megélhetne például a kukoricatermesztésből.

A bizottság elnöke az előtt is értetlenül áll, miközben 18 százalékkal – de a nagy szőlőtermesztő országoknál, mint a franciák, az olaszok, a spanyolok akár 30 százalékkal – kevesebb a termés, továbbra is a legolcsóbb szőlő és borelőállítók vagyunk. Nem tudjuk kihasználni a a piac szívó hatásában rejlő lehetőséget.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vince-nap Reziben

A beavatottak szerint a borászoknak 17 javasolt ünnepük van az évben, ebből a legelső Szent Vince-napja. Ilyenkor a gazdák izgatottan várják, a külső jelekből milyen időjárásra következtethetnek: ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince.

Az árstop mellett nagy emelésre készülnek a kiskereskedők

A hatósági ár helyett három más tényezőt tart hatékonynak az infláció megfékezésére a Portfolio munkatársa.

Nem csak az agráriumban hasítanak a beruházások

A nagyobb vállalkozások csaknem fele hajtott végre jelentősebb, legalább 10 millió forint értékű beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokat vizsgáló kutatásából. A felmérés alapján a beruházási kedv továbbra is magas, a megkérdezett vállalkozások több mint egynegyede tervez további beruházást a következő egy év során.

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

A hazai génmegőrzés páratlan érték

Az őshonos haszonállatok és növények hazai génmegőrzése világviszonylatban is kiemelkedő – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ Gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Intézetének Baromfitelepén, a megújult központi épület mai átadásán. A korszerűsítésre 163 millió forintos állami támogatással került sor.

Kitől mire számíthatnak – agrárgazdasági eredménykimutatás

„Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért” címmel adott ki a kormány tájékoztató füzetet, amelyet Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Győrffy Balázs, a NAK és Jakab István, a MAGOSZ elnöke mutatott be. Ez a kiadvány az első a kormány ágazati eredményeket bemutató sorozatából.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Felértékelődött a megbízhatóság

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen felértékelődött a megbízhatóság. Nem új keletű dolog ez a KITE esetében, hiszen 48 éve ez határozza meg értékrendjüket. Megnyilvánul ez akkor is, ha kedvezőbbek a körülmények, ha jobb az időjárás vagy a közgazdasági feltételek előnyösebbek a gazdák számára.

Veszélyben a romániai sertéstartás

Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldolgozás árát is.

Több ezer hektárral bővült az elmúlt években a hazai erdőállomány

A fával borított területek növelése és a meglévő erdők megőrzése érdemben hozzájárul a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez – közölte Nagy István agrárminiszter.