0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Élőhelynek használják a tengeri állatok a hulladékszigeteket

A tudósok felfedezték, hogy számos tengeri állat él az óceánban sodródó hulladékszigetek műanyag törmelékei közt, melyet a "Nagy Csendes-óceáni Szemétszigetként'' is ismernek.

A legtöbb itt talált faj a partvidéki élőhelyekhez alkalmazkodott, ezért is meglepő, hogy a kaliforniai partok és Hawaii közt félúton sodródó szeméthalmok közül kerültek elő, sok mérföldnyire a természetes élőhelyüktől – tudósít a BBC. Állat- és növényfajokat is azonosítottak, beleértve tengeri rózsákat, apró rovarokat, puhatestűeket és rákokat Meglepő módon a lebegő szemét 90 százalékán találtak valamilyen élőlényt. A tudósok legnagyobb aggodalma az, hogy az inváziós fajok terjedését is segítik a hulladékfofoltok.

Dr. Linsey Haram, a Smitsonian Környezetvédelmi Kutatóközpont tudósa elmondta:

„A műanyagok sokkal tartósabbak, mint bármilyen már természetes lebegő törmelék, amivel eddig az óceánban találkozni lehetett. Így sokkal tartósabb élőhely jön létre a területen.”

Haram az Óceáni Utazások Intézettel, egy jótékonysági szervezettel, amely vitorlás expedíciók során gyűjti a műanyaghulladékokat, valamint a manoai Hawaii Egyetem óceanográfusaival dolgozott együtt. A fellelt fajok több, mint fele partvidéki eredetű volt.

A világon legalább öt műanyaggal szennyezett áramlat van. Ezek közül a csendes-óceániban található a legtöbb lebegő műanyag, becslések szerint 79 tonnányi, és több, mint 1,6 négyzetkilométeren terül el.

„Mindenféle dolog kerül ide” – mondta Haram. „Ez nem egy csak műanyagból álló sziget, de óriási mennyiség halmozódott belőle fel.” A hulladék nagy része mikroműanyag, ami az emberi szemnek láthatatlan. Vannak azonban nagyobb darabok is, például halászhálók, bóják, de még hajók is, melyek a 2011-es Japánban tomboló cunami alkalmával sodródtak idáig. A tudósok, akik kutatásuk eredményét a Nature Communications nevű szaklapban tették közzé, kifejezetten a japán természeti katasztrófát követően kezdték vizsgálni a szemétszigetet.

A cunami miatt több tonnányi törmelék került a Csendes-óceánba, és több száz Japánban élő tengerparti fajt találtak életben az Észak-Amerika és Hawaii partjain kivetett hulladékok között.

„Szeretnénk megtudni, hogyan segítheti a műanyaghulladék az inváziós fajok terjedését a partvidékekre” – jelentette ki Haram.

Néhány a hulladék közt talált faj nyílt óceáni élőhelyekről származott – ezek az organizmusok normál esetben a tengeri törmelékekbe kapaszkodva élnek. Azonban a leginkább megdöbbentő felfedezés a tengerparti fajok változatossága volt a hulladékszigeten.

„A megtalált fajok több, mint fele a parti régiókból származó volt” – mondta Haram. „Ez felveti a kérdést, hogy mit is nevezünk tengerparti élőlénynek.”

A tudósok azt is hozzátették, hogy ez a felfedezés a műanyaggal kapcsolatos más problémákra is rávilágít – amik várhatóan tovább fognak nőni. Egy korábbi tanulmány becslései szerint 2050-re már 25 ezer millió műanyag hulladék képződik majd.

Forrás: BBC