Back to top

Felhívás az önellenőrzés keretében végzett laboratóriumi vizsgálat fontosságára a ToBRFV fertőzés megelőzése érdekében

A paradicsom barna termésráncosodást okozó ToBRFV károsító terjedése valós veszély Magyarországon is, idén 4 különböző helyen mutatták ki a jelentős gazdasági kárt okozó vírust. A fertőzés elleni védekezés csak hatékony prevenciós intézkedésekkel valósítható meg, ezért a Nébih felhívja a paradicsomtermesztő gazdák figyelmét az önellenőrzésen alapuló laboratóriumi vizsgálat fontosságára.

Aki a megfelelő megelőzést elmulasztja, annak számolnia kell a károsító megjelenésének kockázatával, ez esetben azonban már csak az állomány megsemmisítése az egyetlen lehetőség a vírus elpusztítására és terjedésének megakadályozására.

A prevenciós eljárások egyik alapvető mozzanata az egészséges vetőmag használata.

A kép csak illusztráció
A kép csak illusztráció
A paradicsom vetőmag Európában növényútlevél-köteles, harmadik országból történő behozatala pedig növényegészségügyi bizonyítványhoz kötött. Ezek az előírások megfelelő betartásuk esetén jelentősen csökkentik egy esetleges fertőzés kockázatát, azonban a felelősséggel gondolkodó gazda ennél többet is tehet, önellenőrzés keretében végzett vizsgálattal tovább csökkentheti a kockázatot. A ToBRFV esetében ez a vetőmag tételes laboratóriumi ellenőrző vizsgálatát jelenti. Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar gazdák komolyan veszik a vírus jelentette kockázatot, és élnek a laboratóriumi vizsgálat lehetőségével. Ezen vizsgálatokat gyakran külföldi, elsősorban holland magán laboratóriumokban végeztetik, amelyek ugyan megfelelő akkreditációval rendelkeznek, de az általuk elvégzett munka mégis kívánnivalót hagy maga után. A Nébih tapasztalatai szerint az eredményközlés hosszadalmas, a vizsgálati díj pedig egyáltalán nem olcsó.

A vizsgálati eredményközlés sem mindig felel meg az akkreditációs előírásoknak. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) minden tekintetben a gazdák érdekeit szolgáló vizsgálatokkal rendelkezik.

A munkavégzés

  • gyors, akár egy-két napon belül rendelkezésre áll az eredményközlő, szemben a holland példával, ahol egy hónap is eltelt a megrendeléstől az eredményközlésig
  • kedvező árú, jelentősen olcsóbb, mint a külföldi laborok
  • mindig az aktuális, nemzetközileg elismert protokoll alapján történik, folyamatosan frissítve, modernizálva az alkalmazott módszertant.

A fentieknek köszönhetően az eredmények megbízhatóak.

Illusztráció
Illusztráció
Európában minden laboratórium köteles értesíteni a nemzeti hatóságot, ha olyan vizsgálati eredményt tapasztal, amely bejelentésköteles. A zárlati károsítók, köztük a ToBRFV is ide tartozik, vagyis bejelentésköteles. A Nébih laboratóriumaiból egy esetleges pozitív vizsgálati eredményről azonnal és első kézből értesül a hatóság, így a legrövidebb időn belül megtehetőek azok az intézkedések, amelyek a fertőzés blokkolására, illetve a gazdasági kár mérséklésére szolgálnak.

Külföldi laborvizsgálat esetén szintén megtörténik a hatóság értesítése, ez azonban jóval több időt vesz igénybe.

Ennek negatív következményei elsősorban az érintett gazdára, valamint a többi, ugyanezen növényt termesztő gazdára nézve kritikusak!

Mit érdemes tudni a hazai vizsgálatokról? 

A ToBRFV laboratóriumi vizsgálatát a minta típusától függően hazánkban két helyen végzik.

  • Vetőmagminták vírus vizsgálata Velencén: Nébih ÉLI Velencei Virológiai Laboratórium; cím: 2481 Velence, Ország út 23.; T: 06-22/589-240; e-mail: vvl@nebih.gov.hu
  • Növényi részek és a vetőmagminták viroid vizsgálata Budapesten: Nébih ÉLI Növényegészségügyi Diagnosztikai Nemzeti Referencia Laboratórium cím: 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.; T: 06-1/309-1000/1814; 06-1/309-1000/1877; e-mail: NDNRL@nebih.gov.hu

Milyen megelőző intézkedéseket tehet a termelő?

  • csak megbízható forrásból szerezzen be szaporítóanyagot
  • külföldi előállítású vetőmagoknál itthon végeztessen a vetés előtt laboratóriumi vizsgálatot 
  • végezzen önellenőrzést a növényállományban 
  • szigorúan tartsa be a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályokat 
  • végezze el a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítését

A prevenciós eljárásokon túl, fontos kiemelni, hogy a ToBRFV gyanú esetén a terjedés megakadályozása érdekében a termelőnek haladéktalanul értesítenie kell a területileg illetékes megyei kormányhivatalt.

Forrás: 
Nébih

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

Hortenzia: változatos színek, formák, méretek

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) és a tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) új, izgalmas fajtái jelentek meg a piacon egyebek közt a Pellens és a Kordes vállalatok kínálatából. Az utóbbi időben megnőtt a kereslet az olyan hortenziafajok és -fajták iránt, amelyek kedvelik a napfényes élőhelyet, ugyanakkor nem fagyérzékenyek.

A szövetkezet első spenótja

Tiszavasváriban 2011-ben alakult meg az OLITOR Szövetkezet, elsősorban szántóföldi zöldségnövények termesztésének összefogására. Jelenleg a két legnagyobb kultúrájuk a zöldborsó és a zöldbab, amihez az idén egy termelőnél spenót is társult.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Új kártevő a láthatáron: a keleti lódarázs

A méhészek a szaklapokból már megismerték az ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) faj európai behurcolásának történetét. E kártevő Európába, Bordeaux (Franciaország) kikötőjébe, hajón Kínából, bonsai kerámiatárgyak között megbújt párzott nőstény darázsként jutott el, nagy valószínűséggel 2004 előtt.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.