Back to top

Felhívás az önellenőrzés keretében végzett laboratóriumi vizsgálat fontosságára a ToBRFV fertőzés megelőzése érdekében

A paradicsom barna termésráncosodást okozó ToBRFV károsító terjedése valós veszély Magyarországon is, idén 4 különböző helyen mutatták ki a jelentős gazdasági kárt okozó vírust. A fertőzés elleni védekezés csak hatékony prevenciós intézkedésekkel valósítható meg, ezért a Nébih felhívja a paradicsomtermesztő gazdák figyelmét az önellenőrzésen alapuló laboratóriumi vizsgálat fontosságára.

Aki a megfelelő megelőzést elmulasztja, annak számolnia kell a károsító megjelenésének kockázatával, ez esetben azonban már csak az állomány megsemmisítése az egyetlen lehetőség a vírus elpusztítására és terjedésének megakadályozására.

A prevenciós eljárások egyik alapvető mozzanata az egészséges vetőmag használata.

A kép csak illusztráció
A kép csak illusztráció
A paradicsom vetőmag Európában növényútlevél-köteles, harmadik országból történő behozatala pedig növényegészségügyi bizonyítványhoz kötött. Ezek az előírások megfelelő betartásuk esetén jelentősen csökkentik egy esetleges fertőzés kockázatát, azonban a felelősséggel gondolkodó gazda ennél többet is tehet, önellenőrzés keretében végzett vizsgálattal tovább csökkentheti a kockázatot. A ToBRFV esetében ez a vetőmag tételes laboratóriumi ellenőrző vizsgálatát jelenti. Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar gazdák komolyan veszik a vírus jelentette kockázatot, és élnek a laboratóriumi vizsgálat lehetőségével. Ezen vizsgálatokat gyakran külföldi, elsősorban holland magán laboratóriumokban végeztetik, amelyek ugyan megfelelő akkreditációval rendelkeznek, de az általuk elvégzett munka mégis kívánnivalót hagy maga után. A Nébih tapasztalatai szerint az eredményközlés hosszadalmas, a vizsgálati díj pedig egyáltalán nem olcsó.

A vizsgálati eredményközlés sem mindig felel meg az akkreditációs előírásoknak. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) minden tekintetben a gazdák érdekeit szolgáló vizsgálatokkal rendelkezik.

A munkavégzés

  • gyors, akár egy-két napon belül rendelkezésre áll az eredményközlő, szemben a holland példával, ahol egy hónap is eltelt a megrendeléstől az eredményközlésig
  • kedvező árú, jelentősen olcsóbb, mint a külföldi laborok
  • mindig az aktuális, nemzetközileg elismert protokoll alapján történik, folyamatosan frissítve, modernizálva az alkalmazott módszertant.

A fentieknek köszönhetően az eredmények megbízhatóak.

Illusztráció
Illusztráció
Európában minden laboratórium köteles értesíteni a nemzeti hatóságot, ha olyan vizsgálati eredményt tapasztal, amely bejelentésköteles. A zárlati károsítók, köztük a ToBRFV is ide tartozik, vagyis bejelentésköteles. A Nébih laboratóriumaiból egy esetleges pozitív vizsgálati eredményről azonnal és első kézből értesül a hatóság, így a legrövidebb időn belül megtehetőek azok az intézkedések, amelyek a fertőzés blokkolására, illetve a gazdasági kár mérséklésére szolgálnak.

Külföldi laborvizsgálat esetén szintén megtörténik a hatóság értesítése, ez azonban jóval több időt vesz igénybe.

Ennek negatív következményei elsősorban az érintett gazdára, valamint a többi, ugyanezen növényt termesztő gazdára nézve kritikusak!

Mit érdemes tudni a hazai vizsgálatokról? 

A ToBRFV laboratóriumi vizsgálatát a minta típusától függően hazánkban két helyen végzik.

  • Vetőmagminták vírus vizsgálata Velencén: Nébih ÉLI Velencei Virológiai Laboratórium; cím: 2481 Velence, Ország út 23.; T: 06-22/589-240; e-mail: vvl@nebih.gov.hu
  • Növényi részek és a vetőmagminták viroid vizsgálata Budapesten: Nébih ÉLI Növényegészségügyi Diagnosztikai Nemzeti Referencia Laboratórium cím: 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.; T: 06-1/309-1000/1814; 06-1/309-1000/1877; e-mail: NDNRL@nebih.gov.hu

Milyen megelőző intézkedéseket tehet a termelő?

  • csak megbízható forrásból szerezzen be szaporítóanyagot
  • külföldi előállítású vetőmagoknál itthon végeztessen a vetés előtt laboratóriumi vizsgálatot 
  • végezzen önellenőrzést a növényállományban 
  • szigorúan tartsa be a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályokat 
  • végezze el a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítését

A prevenciós eljárásokon túl, fontos kiemelni, hogy a ToBRFV gyanú esetén a terjedés megakadályozása érdekében a termelőnek haladéktalanul értesítenie kell a területileg illetékes megyei kormányhivatalt.

Forrás: 
Nébih

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.