Back to top

A gyomok optimista lelki világa

Érdekes tény, hogy egyes növények – mint a gyomok -, akkor is jól érzik magukat, ha mindent elkövetünk ellenük, míg más fajokat a legnagyobb odafigyeléssel, pátyolgatással is nehéz életben tartani.

Életképesség kérdése...

Az emberek között is vannak "életrevalóbbak", akik a jég hátán is megélnek. Ők jól alkalmazkodnak a körülmények változásához, optimisták, a hátrányból is megpróbálnak előnyt kovácsolni. Az ilyen hozzáállás nagy előny az élet cirkuszában.

Növények között is azok az életrevalóbbak, melyek ilyen tulajdonságokkal rendelkeznek: tág tűrésűek, sokféle körülmény között is megélnek, sőt jól érzik magukat. A gyomok szinte maguktól nőnek, egyes kultúrnövényeket pedig hiába pátyolgatunk csak éldegélnek.

Ebből következik az is, hogy ezeknek a növényeknek kisebb az élettere a Földön és kevesebb az egyedszámuk, míg a kozmopolita gyomok mindenfelé elterjednek és nagy egyedszámban élnek...

Nem kedveljük őket, de a leginkábbn életrevalók
Nem kedveljük őket, de a leginkábbn életrevalók
Fotó: wikipedia

A „rosszfiúk”: rosszkor, rossz helyen

A gyomokkal az a fő probléma (legyen szó házi kertről, vagy üzemi méretű területről), hogy a kultúrnövényekkel konkurálnak, vizet-, tápanyagokat vonnak ki a talajból a zöldségeink, dísznövényeink rovására. Ha nagyra nőnek árnyékot vetnek az alattuk levő növényekre, így a Nap fényét is elállják előlük. A gyomok okozta kártétel főként terméscsökkenést eredményez, ezért szükséges a gyomok megfékezése a kertben.

A gyomok (népies néven dudva, gaz) olyan növények, melyeknek előfordulása az adott területen nem kívánatos.

Ennek következtében a gyom fogalma nem korlátozódik a mezőgazdaságra, gyomnövényekről éppúgy beszélhetünk a közterületeken, építési területeken, illetve az erdészetben, mint szántóföldi, kertészeti művelésű termőterületeken.

Még a járda réseiből is előjöhetnek az életművész gyomok
Még a járda réseiből is előjöhetnek az életművész gyomok
Fotó: wikipedia

Egyszer gyom, az nem mindig gyom

A gyom kategóriába mi soroljuk be a növényeket, és ez gyakran szubjektív kategória. A százszorszép, fehér here, komlós lucerna például a pázsitban gyomok, de egy gyümölcsösben jó talajtakaró növénynek számítanak. A csalán, a tyúkhúr a zöldségesben gyomok, de amúgy ha kultúr területen kívül élnek, akkor értékes gyógynövények - és még lehetne hosszan sorolni az ilyen ellentmondásos példákat.

A kívánatosság hiányának, és az ebből eredő „gyom” címkének több oka is van.

Lehet, hogy a növény egyszerűen csúnya. Az is lehet, hogy tolakodó magatartásával, árnyékával elnyomja a kívánatosabb, hasznosabb vagy szebb növényeket, vagy azoktól elvonja az öntözővizet, illetve tápanyagokat. A dudvák hasznos növények kórokozóit is rejthetik; tüskéiknek, illetve nedvüknek lehet irritáló vagy mérgező hatásuk; leveleik, magházuk az öltözethez ragadva vagy környezetünkbe behatolva azokat csúfíthatják. A gyomok kellemetlen tulajdonsága az is, hogy ott is megjelennek (kövezett úton, épületek mellett stb.) ahol semmiféle növényre nem lenne szükség.

A legéletképesebb betelepülők

Sikerük titka az is, hogy gyorsan nagyra nőnek
Sikerük titka az is, hogy gyorsan nagyra nőnek
Fotó: wikipedia
A gazok túlélését a környezet egyensúlyának folytonos felborítása biztosítja (vihar, erdőtűz, termőföld ugaroltatása, házbontás stb.). Ez azt jelenti, hogy ahol megbomlik a növényzet egyensúlya, valamilyen okból csupasz földterület alakul ki, ott legelőször gyomok fognak megtelepedni.

Évek múlva befüvesedik magától a terület, később megjelennek rajta a fás szárú növények is, ez a természetes szukcessziós folyamat, hogy egyre jobban működő zárt növénytársulás felé halad a növényzet fejlődése az adott területen.

Nevében is jó példa erre a legrettegettebb, allergén gyomunk a parlagfű, aminek neve is mutatja; ha egy terület parlagon marad, ez a növény veszi elsőként uralmába.

Gyomok irtása vegyszerek nélkül

A gyomok elleni védekezésnek több formája van: egyik vegyszermentes módja a mulcsozás. Ez a földfelszín takarása valamilyen szerves, elbomló anyaggal, pl. falevél, kaszált fű stb. Ha a borítás elég vastag, akkor az alatta levő gyomnövények magjaiból kikelő csíranövények nem tudnak áttörni rajta.

A takarás mellett a mechanikai gyomirtás is elterjedt, ekkor vagy kézzel tövestől kihúzzuk a területről a gyomnövényeket, vagy kikapáljuk.

Lehet már kapni hővel irtó készüléket, ami igen környezetbarát. Az eszköz végén egy harang alakú fémpalást van, ami alatt akkora hő képződik, ami a növényi fehérjéket denaturálja, ezzel pillanatok alatt megöli az alá kerülő növényt. E kézi eszközzel még sorok között is jól lehet dolgozni, hiszen a kultúrnövények könnyen kikerülhetők vele, míg vegyszeres gyomirtásnál nagy a szer elsodródásának a veszélye.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

Az eredmény azonnal látható

Hazánkban nem elterjedt a gépi virágritkítás almában, ezért mutatták be Újfehértón, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetében a Darwin berendezést. A gép bemutatásával azokat a tévhiteket is szeretnék eloszlatni, hogy ez az eljárás károsítja a fákat, tudtuk meg Takács Ferenc megbízott osztályvezetőtől.

Önellátásra és értékesítésre

Tóth Zsolt és családja nem panaszkodhat, csodálatos helyen élnek és gazdálkodnak. Birtokuk több részletből áll, de mind Esztergályhorváti nagyhorváti részében található, vadregényes hegyek-dombok, erdők és halastavak szomszédságában. A szakértelmük is megvan hozzá, hogy a zöldség-gyümölcstől a húsig, tojásig szinte mindenből teljesen önellátók legyenek – és még piacra is termelnek.

Ásó, kapa, nagy kaland: milyen ásót vagy ásólapátot vegyünk?

Az ásó vagy ásólapát alap kerti szerszám. Nincs kertrendezés nélkülük, lehetne mondani, azonban nem mindegy milyen kerti feladathoz milyen típusú ásót, ásólapátot választunk. Az éle lehet egyenes, csúcsos, a nyele műanyag vagy fa, a vége egyenes T- vagy D-nyelű. Speciális feladatokhoz pedig különleges bronzból is készülnek ásók, ásólapátok.

Két védőhormon kölcsönhatása

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a szalicilsav és a jázmonsav nem nyomják el egymást a növényi kórokozókkal szembeni védekezés során. Sőt, a fás szárú növényeknél a két hormon kölcsönhatása akár növelheti is a növények rezisztenciáját.

Poloska veszélyezteti az olasz gyümölcstermést

Az első meleg napoknak nemcsak az emberek örültek Olaszországban: Emilia-Romagna tartományban a nyári időjárás sosem látott mértékű poloskainváziót indított el, adta hírül a Confagricoltura gyümölcstermesztő szövetkezet.

Korábbra tolódtak az utolsó fagyok Magyarországon

A klímaváltozás miatt korábbra tolódnak Magyarországon az utolsó tavaszi fagyok, ami komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra - derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

Elégedettségi rangsor

A gépi munka mellett a termelés inputanyagai, a vetőmag, a mű­trágya és növényvédő szer költségei teszik ki a növénytermelés ráfordításainak a legnagyobb részét. A legtöbb országban sok milliárdos üzlet a gyártásuk és a forgalmazásuk.

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

Nagy termetű bogyósok

A bogyósgyümölcsök újdonságait bemutató sorozatunkat a legnagyobbra növő fajokkal zárjuk. Az egészségtudatos táplálkozás, a különlegességek iránti igény és a klímaváltozás mind népszerűbbé teszik a színes gyümölcsöket, és lehetővé válik több mediterrán eredetű növény termesztése is.