Back to top

Ismét elmarad a világ egyik legnagyobb kertészeti szakkiállítása

Sorra törlik a jövő évre tervezett európai kertészeti kiállításokat és vásárokat. A zöld ágazat szakemberei számára a minden év januárjában megrendezésre kerülő, a világ egyik legnagyobb szakkiállításának számító IPM Essen rendezvény az egyik legfontosabb és leginkább várt esemény. Minden előkészület ellenére a rendezvényt a koronavírus-járvány miatt ismét el kellett halasztani.

Elhalasztják a 2022. január 25-28-ra tervezett IPM ESSEN kiállítást a súlyosbodó pandémiás helyzet miatt, így a világ egyik legnagyobb kertészeti szakkiállítására csak jövőre, 2023. január 24-27. között kerül sor – áll a kiállítás hivatalos sajtóközleményében.

Fotó: Fotó: Messe Essen, Landgard kiállítási stand 2020-ban

Oliver P. Kuhrt, a Messe Essen vezérigazgatója a döntéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy miközben teljes gőzzel folytak a 2022-es IPM ESSEN szervezési munkái, a koronavírus-járvány helyzet az elmúlt hetekben jelentősen romlott. A zöld szektor egyik legfontosabb platformjával kapcsolatos minden várakozás ellenére a kiállítók és a látogatók körében jelentős a bizonytalanság, ezért a szervezők - a kiállítókkal történt egyeztetést követően - a rendezvény elhalasztása mellett döntöttek. A Messe Essen minden eddig regisztrált kiállító cégnek lehetőséget ad hogy regisztrációját a következő, 2023-ban megrendezésre kerülő kiállításra érvényesítse.

A zöld ágazatnak ugyanakkor 2022-ben is biztosítanak platformot a tapasztalat cserére, hiszen a tervek szerint 2022. június 13-14-i IPM Summer Edition rendezvény az ágazat nyári találkozóhelye lesz, amelyhez az online térben is csatlakozhatnak a szakemberek. A kétnapos kiállítás alatt lehetőséget kívánnak adni a piaci szereplőknek az találkozásra és az újdonságok bemutatására. A rendezők reményei szerint nyáron enyhül a pandémiás helyzet, így minden valószínűség szerint meg tudják rendezni a IPM Summer Edition-t. Ugyanakkor ez semmiképpen sem az IPM ESSEN helyettesítőjeként értelmezendő, hiszen a zöld szektornak a megszokott év eleji időpontra van szüksége - hangsúlyozta  Sabina Großkreuz, a Messe Essen marketingvezetője.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/ipm-essen.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hortenzia: változatos színek, formák, méretek

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) és a tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) új, izgalmas fajtái jelentek meg a piacon egyebek közt a Pellens és a Kordes vállalatok kínálatából. Az utóbbi időben megnőtt a kereslet az olyan hortenziafajok és -fajták iránt, amelyek kedvelik a napfényes élőhelyet, ugyanakkor nem fagyérzékenyek.

Szépségverseny görényeknek

Szépségversennyel ünnepelte a Vadászgörény Barátok Egyesülete, hogy végre találkozhattak egymással, miközben megmutathatták, hogyan fejlődtek kedvenceik az elmúlt években, milyen munkát végeztek a tenyésztők. A 2018-as alapítású szervezet tagsága mindössze 30-40 fő, de összetartó társaság. Március eleji találkozójuk célja is egyebek mellett a tagtoborzás volt.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Új kártevő a láthatáron: a keleti lódarázs

A méhészek a szaklapokból már megismerték az ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) faj európai behurcolásának történetét. E kártevő Európába, Bordeaux (Franciaország) kikötőjébe, hajón Kínából, bonsai kerámiatárgyak között megbújt párzott nőstény darázsként jutott el, nagy valószínűséggel 2004 előtt.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kutyaharapást szőrével? Inkább ebnyelvűfűvel...

A fekete nadálytő jól ismert és szívesen használt gyógynövény, azonban inkább csak nedvesebb helyeken, folyópartok közelében találhatjuk meg. Hasonló hatásokkal bíró testvére, az ebnyelvűfű viszont éppen a száraz, napos gyepeket kedveli.

Az eredmény azonnal látható

Hazánkban nem elterjedt a gépi virágritkítás almában, ezért mutatták be Újfehértón, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetében a Darwin berendezést. A gép bemutatásával azokat a tévhiteket is szeretnék eloszlatni, hogy ez az eljárás károsítja a fákat, tudtuk meg Takács Ferenc megbízott osztályvezetőtől.

Ásó, kapa, nagy kaland: milyen ásót vagy ásólapátot vegyünk?

Az ásó vagy ásólapát alap kerti szerszám. Nincs kertrendezés nélkülük, lehetne mondani, azonban nem mindegy milyen kerti feladathoz milyen típusú ásót, ásólapátot választunk. Az éle lehet egyenes, csúcsos, a nyele műanyag vagy fa, a vége egyenes T- vagy D-nyelű. Speciális feladatokhoz pedig különleges bronzból is készülnek ásók, ásólapátok.