0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kevesebb bioüzemanyagot és pálmaolajat fogunk használni 2031-re?

Az Európai Unióban 2031-ig csökkenni fog a bioüzemanyag-felhasználás, illetve a pálmaolaj-behozatal is jelentősen visszaesik majd a szigorúbb környezetvédelmi szabályozás miatt - közölte a héten az Európai Bizottság.

A Bizottság a 2021-2031 közötti időszakra vonatkozó mezőgazdasági előrejelzésében azt vetítette előre, hogy az EU biodízel-felhasználása 24%-kal, 14,3 milliárd literre csökken 2031-re, a fogyasztás tetőzését jövőre prognosztizálják 18,9 milliárd literrel.

A bioetanol felhasználása kevésbé lesz érintett, mivel nem csak üzemanyagként használható fel, de a 2023-as 7,1 milliárd literes forgalom után 2031-ben még így is 10%-kal 6,4 milliárd literre fog csökkenni a kereslet.

A biodízel csökkenése a szigorúbb fenntarthatósági kritériumok miatt leginkább a pálmaolaj felhasználását érintené, míg a repceolaj felhasználása várhatóan stabil marad, mely a biodízel alapanyagok mintegy felét teszi ki – áll a jelentésben.

Az EU megújuló energiaforrásokról szóló irányelve értelmében a pálmaolaj-alapú üzemanyagokat 2030-ig fokozatosan ki kell vezetni, mivel a pálmaolajat az Unió számára elfogadhatatlan mértékű erdőírtással jár, ami a világ két legnagyobb pálmaolajtermelője, Malajzia és Indonézia felháborodását váltotta ki.

A pálmaolaj-behozatal az EU-ban a 2021-es 6,5 millió tonnáról 2031-re várhatóan 4,0 millió tonnára csökken, a visszaesés nagy része a biodízel iránti egyre kisebb keresletnek tudható be – közölte a Bizottság.

Az EU várhatóan továbbra is nettó bioüzemanyag-importőr marad, de a biodízel behozatalát valószínűleg az Argentínából és Indonéziából származó üzemanyagokra kivetett kiegyenlítő vámok is korlátozni fogják.

Az etanolgyártásban a Bizottság várakozásai szerint a kukorica marad a fő alapanyag, mintegy 44%-os részesedéssel, míg a búza felhasználása csökkenni fog, az egyéb gabonafélék és a cukorrépa pedig viszonylag stabil marad.

Forrás: Reuters