Back to top

Kreatív holland gazda igazodik a termőföldhöz és megoldást talál a felmerülő problémára

Azt gondolhatnánk, hogy a traktorok vaskerekei a múlt relikviái. Semmi sem áll távolabb az igazságtól, mert egy holland gazdaságban éppen ez a megoldás javítja a traktor húzóerejét, amikor nagyon nehéz agyagos talajon dolgozik.

A traktorok húzóerejének javítására számos módszer létezik, szélesebb gumiabroncsok felszerelése, ikerkerekek használata, vagy a traktor súlyának növelése, de ezektől eltérő más szokatlan módszert is sikeresen alkalmaznak egy holland gazdaságban.

Zeewolde-ban található Enthoven családi gazdaság nagyon nehéz agyagos talajon gazdálkodik.

A traktor vonóerejének javítása érdekében a gazdák maguk fejlesztették ki az extra vaskerekek modern változatát.

Ezek a kerekeket 10 fémtárcsával szerelték fel, amelyek hossza állítható, annak érdekében, hogy különböző mélységekben lehessen dolgozni. Ennek eredményeképpen, amikor igazán nehéz körülmények között dolgoznak, a 270 lóerős New Holland T7.270, amely egy Lemken 7-soros ekét húz, mindössze 0-1 százalékos kerékcsúszást produkál.

Ez nemcsak a tapadást javítja, hanem az üzemanyag fogyasztást is csökkenti. Érdemes megjegyezni, hogy a kiegészítő fémkerekek nagyon kis mértékben növelik a traktor szélességét, ami különösen fontos szántás vagy közúton való közlekedés esetén.

A fémalkatrészek állítható hosszának köszönhetően a kerékszállítás sem okoz gondot, mivel a tárcsák  behúzhatók, ezért nem nyúlnak túl a gumiabroncsok körvonalán.

Ez a rendszer már öt éve működik a gazdaságban, és eddig a gazdáknak nem volt vele semmi problémájuk. Az alábbi videón látható, hogyan teljesítenek a fémkerekek a gyakorlatban.

Getting to grips | New Holland T7.270 with spade lug wheels | Ploughing & wheat drilling 2021

 

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kelesztő öntözéssel a repcerekordért

Minden növény termesztésében az alázat a legfontosabb technológiai elem. Ezzel fogadott Megyaszón Sárossy Ferenc, a Harangod-cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa. Aki az utóbbi évtizedek során nem tanulta meg, hogy nem a természet igazodik hozzánk, az jó eséllyel rosszul jár. Az ember tudásának kell olyan szintre elérnie, amivel ki tudja szolgálni a természet, azon belül a növények és állatok igényeit.

Nyolcvan éves az Annaburger

A nagy teherbírású speciális pótkocsijairól – tartálykocsik, lehordószerkezetes és trágyaszóró kocsik – ismert Annaburgert az 1940-es évek elején alapították. Már a II. világháború előtt is gyártott pótkocsit traktorokhoz, és igavónoknak is.

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

A szövetkezet első spenótja

Tiszavasváriban 2011-ben alakult meg az OLITOR Szövetkezet, elsősorban szántóföldi zöldségnövények termesztésének összefogására. Jelenleg a két legnagyobb kultúrájuk a zöldborsó és a zöldbab, amihez az idén egy termelőnél spenót is társult.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

Több mint 2000 évvel ezelőtti gazdaságot tártak fel Észak-Izraelben

Egy 2100 évvel ezelőtt működő mezőgazdasági birtokot tártak fel Észak-Izraelben, Galileában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A mai óriási mezőgazdasági gépek a világ termőterületeinek 20%-át veszélyeztetik

1958-ban egy kombájn, amely egy teljes rakomány frissen betakarított terményt szállított, 8000 font (4 tonna) súlyú lehetett. Ma egy teljesen megrakott kombájn súlya 80 000 font (36 tonna) is lehet.

Több mint 1 milliárd forintot kaptak a növénynemesítők a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft.-n keresztül

A Fajtaoltalmi Nonprofit Kft. a fajtaoltalmi rendszerből több mint 1 milliárd forintot juttatott el a növénynemesítőkhöz, hogy új fajtákat hozhassanak létre - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Az eredmény azonnal látható

Hazánkban nem elterjedt a gépi virágritkítás almában, ezért mutatták be Újfehértón, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetében a Darwin berendezést. A gép bemutatásával azokat a tévhiteket is szeretnék eloszlatni, hogy ez az eljárás károsítja a fákat, tudtuk meg Takács Ferenc megbízott osztályvezetőtől.