0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kreatív holland gazda igazodik a termőföldhöz és megoldást talál a felmerülő problémára

Azt gondolhatnánk, hogy a traktorok vaskerekei a múlt relikviái. Semmi sem áll távolabb az igazságtól, mert egy holland gazdaságban éppen ez a megoldás javítja a traktor húzóerejét, amikor nagyon nehéz agyagos talajon dolgozik.

A traktorok húzóerejének javítására számos módszer létezik, szélesebb gumiabroncsok felszerelése, ikerkerekek használata, vagy a traktor súlyának növelése, de ezektől eltérő más szokatlan módszert is sikeresen alkalmaznak egy holland gazdaságban.

Zeewolde-ban található Enthoven családi gazdaság nagyon nehéz agyagos talajon gazdálkodik.

A traktor vonóerejének javítása érdekében a gazdák maguk fejlesztették ki az extra vaskerekek modern változatát.

Ezek a kerekeket 10 fémtárcsával szerelték fel, amelyek hossza állítható, annak érdekében, hogy különböző mélységekben lehessen dolgozni. Ennek eredményeképpen, amikor igazán nehéz körülmények között dolgoznak, a 270 lóerős New Holland T7.270, amely egy Lemken 7-soros ekét húz, mindössze 0-1 százalékos kerékcsúszást produkál.

Ez nemcsak a tapadást javítja, hanem az üzemanyag fogyasztást is csökkenti. Érdemes megjegyezni, hogy a kiegészítő fémkerekek nagyon kis mértékben növelik a traktor szélességét, ami különösen fontos szántás vagy közúton való közlekedés esetén.

A fémalkatrészek állítható hosszának köszönhetően a kerékszállítás sem okoz gondot, mivel a tárcsák  behúzhatók, ezért nem nyúlnak túl a gumiabroncsok körvonalán.

Ez a rendszer már öt éve működik a gazdaságban, és eddig a gazdáknak nem volt vele semmi problémájuk. Az alábbi videón látható, hogyan teljesítenek a fémkerekek a gyakorlatban.

youtube://v/X-1EG9f6Hc8

 

Forrás: farmer.pl