Back to top

A nők szakképzettségének biztosítása az agrár szektorban támogatja az innovációt és a fenntartható gyakorlatokra való átállást

A nők képzése a mezőgazdasági innovációkban lehetőséget kínál arra, hogy kulcsszereplőkké váljanak a globális élelmezésbiztonságot biztosító, fenntarthatóbb gyakorlatokra való átállásban – mondta Monica Sorribas, a Corteva Agriscience európai marketing alelnöke december 9-én az EIT Food által szervezett EWA Networking online rendezvény során.

Az innovációs közösségi programot, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) és az Európai Unió testülete támogatta.

A „Miért van szükségünk több női vállalkozóra az agrárélelmiszeriparban” panel beszélgetés Mrs. Sorribas nyitóelőadásával kezdődött, amely során prezentálta a Corteva meglátásait a mezőgazdaságban dolgozó nők attitűdjeivel kapcsolatosan, amit a Global Women in Agriculture című tanulmány foglal össze.

Fotó: Corteva Agriscience
Ez a széles körű kutatás azt sugallja, hogy bár történt előrelépés, a nemek közötti egyenlőtlenség továbbra is gátat szab a mezőgazdaságban dolgozó nőknek, hogy teljes potenciáljukat kiaknázzák, ezzel is hátráltatva a környezetet, amelyben élnek.

A Corteva felmérésében résztvevő nők többsége megjegyezte, hogy az elmúlt években javuló tendenciát észlelnek és bizakodóak a folytatást illetően, sokan közülük úgy gondolják, hogy ez egy időigényes folyamat és vannak, akik nem gondolják, hogy ez életük során egyáltalán bekövetkezhet.

„A nők életminőségének javítása a mezőgazdaságban tulajdonképpen mindenki életminőségét javítja: gyermekeik és családjuk életét, a szűkebb közösségeket, amelyeknek a részei, valamint a fogyasztói társadalmat” – mondta Mrs. Sorribas.

Elmondása szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a nők fokozott érdeklődést mutatnak a környezetvédelem iránt. A legújabb technológiákhoz való hozzáférés és az innovációkkal kapcsolatos megfelelő oktatás lehetővé teszi számukra, hogy kulcsszereplőkké váljanak a fenntarthatóbb gyakorlatokra való átállásban. Az olyan eszközök széles körű elfogadása, mint a precíziós agártechnológiák, a vetőmagkezelési technológiák, a fejlett genetikai megoldások, a precíziós növénynemesítési technológiák, a természetes eredetű növényvédő szerek, segíteni fogják a nőket is abban, hogy reagáljanak a fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti növekvő fogyasztói keresletre.

A szakértő azt is megjegyezte, hogy a világjárvány olyan kihívásokat állított fel, amelyekre senki sem számíthatott előre és a nőknek többletterhelést kellett vállalniuk, megnehezítve ezzel a munka és a magánélet megfelelő egyensúlyának megteremtését.

„Most minden eddiginél jobban támogatnunk kell a vidéki nőket és biztosítanunk kell teljeskörű szerepüket a mezőgazdaság és a globális élelmezésbiztonság helyreállítási folyamatában” – tette hozzá.

Fotó: Corteva Agriscience

A rendezvényen kiemelték a Corteva Agriscience 2030-as fenntarthatósági stratégiáját. A stratégia 14 elérendő célt tartalmaz a következő 10 évre nézve és négy kulcsfontosságú pilléren alapul: célok a gazdálkodók javára; célok a termőföld javára; célok a vállalat működésével kapcsolatosan és célok a közösségek javára, amelynek egyik fontos eleme a nők mezőgazdaságban betöltött szerepének növelése. Ennek az elkötelezettségnek a támogatására a Corteva számos programot kínál nőknek világszerte, köztük az Európában megvalósult Talent. A kezdeményezéssel, amely már több mint 500 női gazdálkodónak biztosított képzést és támogatást Spanyolországban, Portugáliában, Ukrajnában, Oroszországban, Romániában és Magyarországon.

Forrás: 
Corteva Agriscience

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszálykárt is túl kellene élni

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének információi szerint is jelentős károkat okoz az aszály a szántóföldi növénytermesztőknek. Máhr Andrással, a MOSZ főtitkárhelyettesével és Csősz Tiborral, a MOSZ tanácsosával arról beszélgettünk, milyen károk keletkeztek és mivel kell szembenézniük a termelőknek.

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Talajgyakorlat az AXIÁL és a Phylazonit vezényletével

Az AXIÁL és a Phylazonit július végén-augusztus elején öt különböző helyszínen szervezett nyári roadshow-t, amelyeken szakértők bevonásával a talaj termőképességének javítását és megőrzését vették górcső alá.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Zenével a bolygó megóvásáért

A zene erejével harcol a bolygó megóvásáért, a fenntartható mezőgazdaságért, egy felelős életszemléletért a Terra Livre. A portugál csapat csütörtökön este a Sziget fesztiválon adott koncertet.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Fantasztikus új felfedezés segítheti a növényeket az aszály elviselésében

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a James Cook Egyetem (JCU) olyan finom természetes mechanizmust fedeztek fel, mellyel csökkenthető a növények vízvesztése, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad – ez különösen fontos a fotoszintézishez, ami meghatározza a növekedést és a terméshozamot is.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.