0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A nők szakképzettségének biztosítása az agrár szektorban támogatja az innovációt és a fenntartható gyakorlatokra való átállást

A nők képzése a mezőgazdasági innovációkban lehetőséget kínál arra, hogy kulcsszereplőkké váljanak a globális élelmezésbiztonságot biztosító, fenntarthatóbb gyakorlatokra való átállásban – mondta Monica Sorribas, a Corteva Agriscience európai marketing alelnöke december 9-én az EIT Food által szervezett EWA Networking online rendezvény során.

Az innovációs közösségi programot, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) és az Európai Unió testülete támogatta.

A „Miért van szükségünk több női vállalkozóra az agrárélelmiszeriparban” panel beszélgetés Mrs. Sorribas nyitóelőadásával kezdődött, amely során prezentálta a Corteva meglátásait a mezőgazdaságban dolgozó nők attitűdjeivel kapcsolatosan, amit a Global Women in Agriculture című tanulmány foglal össze.

Ez a széles körű kutatás azt sugallja, hogy bár történt előrelépés, a nemek közötti egyenlőtlenség továbbra is gátat szab a mezőgazdaságban dolgozó nőknek, hogy teljes potenciáljukat kiaknázzák, ezzel is hátráltatva a környezetet, amelyben élnek.

A Corteva felmérésében résztvevő nők többsége megjegyezte, hogy az elmúlt években javuló tendenciát észlelnek és bizakodóak a folytatást illetően, sokan közülük úgy gondolják, hogy ez egy időigényes folyamat és vannak, akik nem gondolják, hogy ez életük során egyáltalán bekövetkezhet.

„A nők életminőségének javítása a mezőgazdaságban tulajdonképpen mindenki életminőségét javítja: gyermekeik és családjuk életét, a szűkebb közösségeket, amelyeknek a részei, valamint a fogyasztói társadalmat” – mondta Mrs. Sorribas.

Elmondása szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a nők fokozott érdeklődést mutatnak a környezetvédelem iránt. A legújabb technológiákhoz való hozzáférés és az innovációkkal kapcsolatos megfelelő oktatás lehetővé teszi számukra, hogy kulcsszereplőkké váljanak a fenntarthatóbb gyakorlatokra való átállásban. Az olyan eszközök széles körű elfogadása, mint a precíziós agártechnológiák, a vetőmagkezelési technológiák, a fejlett genetikai megoldások, a precíziós növénynemesítési technológiák, a természetes eredetű növényvédő szerek, segíteni fogják a nőket is abban, hogy reagáljanak a fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti növekvő fogyasztói keresletre.

A szakértő azt is megjegyezte, hogy a világjárvány olyan kihívásokat állított fel, amelyekre senki sem számíthatott előre és a nőknek többletterhelést kellett vállalniuk, megnehezítve ezzel a munka és a magánélet megfelelő egyensúlyának megteremtését.

„Most minden eddiginél jobban támogatnunk kell a vidéki nőket és biztosítanunk kell teljeskörű szerepüket a mezőgazdaság és a globális élelmezésbiztonság helyreállítási folyamatában” – tette hozzá.

A rendezvényen kiemelték a Corteva Agriscience 2030-as fenntarthatósági stratégiáját. A stratégia 14 elérendő célt tartalmaz a következő 10 évre nézve és négy kulcsfontosságú pilléren alapul: célok a gazdálkodók javára; célok a termőföld javára; célok a vállalat működésével kapcsolatosan és célok a közösségek javára, amelynek egyik fontos eleme a nők mezőgazdaságban betöltött szerepének növelése. Ennek az elkötelezettségnek a támogatására a Corteva számos programot kínál nőknek világszerte, köztük az Európában megvalósult Talent. A kezdeményezéssel, amely már több mint 500 női gazdálkodónak biztosított képzést és támogatást Spanyolországban, Portugáliában, Ukrajnában, Oroszországban, Romániában és Magyarországon.

Forrás: Corteva Agriscience