Back to top

Rangos díjat kapott a kőfejtőből kialakított különleges park

Tizenhárom pályázó közül a Nantes-ban található Le Jardin Extraordinaire park nyerte a rangos, szakértő zsűri által odaítélt Európai Zöld Városok Díjat. A díj a "Zöld városok Európában" projekt kezdeményezése. Ez egy olyan platform, amely innovatív ötletekkel, tudományos kutatásokon alapuló információkkal és technikai szakértelemmel ösztönzi a közterületek zöldítését.

A franciaországi Nantes városában található Le Jardin Extraordinaire park nyerte az Európai Zöld Városok Díjat. A díjat az European Nurserystock Association (ENA) ítéli oda a „Több zöld várost Európának” projekt részeként.

A nyertes projekt egyik részlete
A nyertes projekt egyik részlete
Fotó: Foto: Phytolab

Az egykori kőfejtőt egzotikus kertté alakították át, amelyet hét lenyűgöző kilátópontból álló sétány köt össze Nantes nyüzsgő Chantenay kerületével. A zsűri a döntés kapcsán úgy fogalmazott,  

hogy a projekt szemléletesen mutatja be, hogyan növelheti Nantes városának gazdasági és kulturális vonzerejét ez a nem mindennapi tájátalakítás, amely új és népszerű találkozóhelyet teremt a városi közösségnek. A zsűri tagjai méltatták a tervezők és a faiskolák közötti szoros együttműködést is, valamint azt, hogy a gondosan kiválasztott növényekkel biztosították a biodiverzitást.

A Le Jardin Extraordinaire tizenkét másik projekttel versenyzett; Lengyelországból, Bulgáriából, Svédországból, Portugáliából, Olaszországból, Írországból, Magyarországról, Görögországból, Dániából, Belgiumból, Hollandiából és a Németországból érkeztek pályaművek a rangos díjra.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete Kaposvár “OKOS PARK a belváros szívében” nevű projektjét jelölte az Európai Zöld Városok Díjára. A projektet azért választották ki, mert példaértékű mintát mutat ahhoz, hogyan tervezhetjük meg városainkat a jövőben.

A "Több Zöld Várost Európának projektben részt vevő országok nevezték be a általuk esélyesnek tartott, az adott országban megvalósult projektet amely beltéri vagy kültéri zöldítéssel, növénybeültetéssel valódi hozzáadott értéket teremt az emberek és a környezet számára.

Fotó: Foto: Phytolab
A nemzetközi győztes projektet egy online konferencia és díjátadó ünnepség keretében jelentették be. A rendezvényt Henk Raaijmakers, az ENA elnöke és Norbert Lins, az Európai Parlament tagja, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság elnöke (AGRI Bizottság) nyitotta meg. 

A 2021. évi Európai Zöld Városok Díj nyertesét César Luena, az Európai Parlament képviselője, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI Bizottság) alelnöke hirdette ki. 

A díj a "Zöld városok Európában" projekt kezdeményezése. Ez egy olyan platform, amely innovatív ötletekkel, tudományos kutatásokon alapuló információkkal és technikai szakértelemmel ösztönzi a közterületek zöldítését. A platform tevékenységei speciális önkormányzati témákra összpontosítanak úgy mint egészség, éghajlat, gazdaság, biológiai sokféleség és társadalmi kohézió.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete Kaposvár “OKOS PARK a belváros szívében” nevű projektjét jelölte az Európai Zöld Városok Díjára. A projektet azért választották ki, mert példaértékű mintát mutat ahhoz, hogyan tervezhetjük meg városainkat a jövőben.

A platformról és a projektekről további információkat a thegreencities.eu oldalon olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/hu.thegreencities.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gubicza lányok a lovak vonzásában

A fiatal díjugrató tehetségekről szóló sorozatunkban rendhagyó módon nem „csak” egy lovast, hanem egy egész családot mutatunk be. Gubiczáék története pontosan hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor a gyerekek édesanyja, Alexandra elment a Pasaréti Honvéd Lovardába, hogy felelevenítse régi lovastudását, amit édesapja jóvoltából szerzett még a gyermekei születése előtt.

Hortenzia: változatos színek, formák, méretek

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) és a tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) új, izgalmas fajtái jelentek meg a piacon egyebek közt a Pellens és a Kordes vállalatok kínálatából. Az utóbbi időben megnőtt a kereslet az olyan hortenziafajok és -fajták iránt, amelyek kedvelik a napfényes élőhelyet, ugyanakkor nem fagyérzékenyek.

A szövetkezet első spenótja

Tiszavasváriban 2011-ben alakult meg az OLITOR Szövetkezet, elsősorban szántóföldi zöldségnövények termesztésének összefogására. Jelenleg a két legnagyobb kultúrájuk a zöldborsó és a zöldbab, amihez az idén egy termelőnél spenót is társult.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kisüstiben oldott hatóanyagok

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövény-keveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

Növényorvos a közterületen: jó idő van a levéltetvekre

Az esőkkel egy időben megérkezett a meleg is, kedvező körülményeket teremtve a gombáknak és a rovaroknak. Talán a levéltetvek élvezik a legjobban a meleg, párás időjárást. Szaporodnak, terjednek, és egyre több fajt károsítanak.