Back to top

Sarkvidéki hódító útra indultak a kardszárnyú delfinek

Az intelligens csúcsragadozók egyre messzebbre merészkednek északon a sarkvidéki tengeri jég visszahúzódása miatt, és tovább maradnak olyan régiókban, ahol korábban csak a nyári időszakban tudtak életben maradni.

A kutatók, akik az alaszkai vizekben követik nyomon a kardszárnyú delfinek mozgását, egyre több akusztikai bizonyítékot találnak rá, hogy az állatok a sarkvidék felé vándorolnak - és egyre tovább ott is maradnak, ahogy a jég visszahúzódóban van - írja az arctictoday.com.

"Nem arról van szó, hogy korábban ne látták volna a gyilkos bálnákat a területen, azonban most úgy tűnik, egyre hosszabb ideig tartózkodnak itt" - írta a Washingtoni Egyetem tudósa, Brynn Kimber egy sajtóközleményben. "Ez valószínűleg azzal áll kapcsolatban, hogy tovább tart a nyílt vízi szezon."

A csúcsragadozó jelenléte azonban hatással van a sarkvidéki tengeri ökoszisztémára is.

Az alaszkai Brooks Gerinc északi lejtőjén élő inupiat bálnavadászok egyre többször jelentik, hogy a grönlandi bálnákon kardszárnyú delfinek okozta sebek vannak.

De nem csak Alaszkában, más sarkvidéki régiókban is északabbra merészkednek az gyilkos bálnák.

Kanadában már narválra és belugára is vadásztak, melyek - a grönlandi bálnákhoz hasonlóan - szintén sarki jég nyújtotta menedék nélkül maradtak.

De a kardszárnyúak számára is csalóka lehet a jég nélkül maradt Hudson öböl, ami gyorsan be is tud fagyni, csapdába ejtve így az állatokat. A vastag jégtakaró alatt nem tudnak átúszni, így egy idő után éhen halnak. Az öbölből az egyetlen jégmentes kiút északi irányban lenne, azonban az ösztöneik délre terelik a delfineket. 2011-ben már találtak jégbe fagyva gyilkos bálnát az öbölben, majd 2013-ban 17 példány esett csapdába, és vélhetően mind el is pusztult. 2016-ban pedig 4 csapdába esett delfint találtak júniusban, melyek júliusra el is pusztultak. A boncolás pedig megerősítette, hogy éhen haltak.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a gyilkos bálnák jelenléte Alaszka sarkvidéki területein milyen változásokat okoznak majd az ökoszisztémában.

Egy tanulmány szerint azonban egy 160 főből álló kardszárnyú delfin populáció évente több, mint ezer narvált is képes levadászni - ebből sejthető, hogy jelentős változásokat okoznak majd a sarkvidéki tengeri fauna összetételében.

A narválok, grönlandi bálnák és belugák mind kulcsfontosságú élelemforrásai a sarkvidéki őslakosoknak, így az ő megélhetésükre is nagy hatással lesz a gyilkos bálnák élőhelyének északra tolódásra.

Forrás: 
arctictoday.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Megfékezték a lángok továbbterjedését a Bükkben

Megakadályozták a lángok továbbterjedését Miskolc külterületén, Jávorkút közelében, ahol mintegy száz hektárnyi területen gyulladt ki a fenyőerdő - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t.

Hígtrágya a miniszternek - gazdatüntetés Hollandiában

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó Hollandia hét pontján még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET Kupa

Folyótisztítási és hulladékgazdálkodási programot indított a Tiszai PET Kupa és a Diageo alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata - közölték a CALL-Action program szervezői az MTI-vel.