Back to top

Sarkvidéki hódító útra indultak a kardszárnyú delfinek

Az intelligens csúcsragadozók egyre messzebbre merészkednek északon a sarkvidéki tengeri jég visszahúzódása miatt, és tovább maradnak olyan régiókban, ahol korábban csak a nyári időszakban tudtak életben maradni.

A kutatók, akik az alaszkai vizekben követik nyomon a kardszárnyú delfinek mozgását, egyre több akusztikai bizonyítékot találnak rá, hogy az állatok a sarkvidék felé vándorolnak - és egyre tovább ott is maradnak, ahogy a jég visszahúzódóban van - írja az arctictoday.com.

"Nem arról van szó, hogy korábban ne látták volna a gyilkos bálnákat a területen, azonban most úgy tűnik, egyre hosszabb ideig tartózkodnak itt" - írta a Washingtoni Egyetem tudósa, Brynn Kimber egy sajtóközleményben. "Ez valószínűleg azzal áll kapcsolatban, hogy tovább tart a nyílt vízi szezon."

A csúcsragadozó jelenléte azonban hatással van a sarkvidéki tengeri ökoszisztémára is.

Az alaszkai Brooks Gerinc északi lejtőjén élő inupiat bálnavadászok egyre többször jelentik, hogy a grönlandi bálnákon kardszárnyú delfinek okozta sebek vannak.

De nem csak Alaszkában, más sarkvidéki régiókban is északabbra merészkednek az gyilkos bálnák.

Kanadában már narválra és belugára is vadásztak, melyek - a grönlandi bálnákhoz hasonlóan - szintén sarki jég nyújtotta menedék nélkül maradtak.

De a kardszárnyúak számára is csalóka lehet a jég nélkül maradt Hudson öböl, ami gyorsan be is tud fagyni, csapdába ejtve így az állatokat. A vastag jégtakaró alatt nem tudnak átúszni, így egy idő után éhen halnak. Az öbölből az egyetlen jégmentes kiút északi irányban lenne, azonban az ösztöneik délre terelik a delfineket. 2011-ben már találtak jégbe fagyva gyilkos bálnát az öbölben, majd 2013-ban 17 példány esett csapdába, és vélhetően mind el is pusztult. 2016-ban pedig 4 csapdába esett delfint találtak júniusban, melyek júliusra el is pusztultak. A boncolás pedig megerősítette, hogy éhen haltak.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a gyilkos bálnák jelenléte Alaszka sarkvidéki területein milyen változásokat okoznak majd az ökoszisztémában.

Egy tanulmány szerint azonban egy 160 főből álló kardszárnyú delfin populáció évente több, mint ezer narvált is képes levadászni - ebből sejthető, hogy jelentős változásokat okoznak majd a sarkvidéki tengeri fauna összetételében.

A narválok, grönlandi bálnák és belugák mind kulcsfontosságú élelemforrásai a sarkvidéki őslakosoknak, így az ő megélhetésükre is nagy hatással lesz a gyilkos bálnák élőhelyének északra tolódásra.

Forrás: 
arctictoday.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Védőital és rendszeres pihenőidő hűsítheti a kánikulában dolgozókat

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Adria a nappaliban - Tengeri akvárium

Dr. Puly István régi vágású természetbúvár volt. Minden érdekelte, ami a természettel kapcsolatos. Vadászott, horgászott, professzionális csiga-, kagyló- és kőzetgyűjtő volt, különleges díszmadarakat tartott, s emellett volt egy pompás tengeri akváriuma is. Tőle tanultam meg, hogy a tengeri akvarisztika nem ördöngösség, de nagy odafigyelést és némi pénzt is igényel.

Budapesten, Borsodban és Szabolcsban lesz szúnyoggyérítés

A következő napokban Budapest nyolc kerületében, valamint tíz Borsod-Abaúj-Zemplén és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen gyérítik a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Nagyobb biztonságban költhet Vasegerszeg térségében egy rétihéjapár

Ezentúl biztonságosabb körülmények között költhet Vasegerszeg közelében egy hamvasrétihéja-pár: a település térségében négy oszlopon összesen 18 szigetelőre helyeztek el burkolatot.