Back to top

A vezető hármas: paradicsom, hagyma, sárgarépa

Közzétette a frisspiaci zöldségek tavalyi termesztési adatait az Eurostat. Ezek szerint 2019-hez képest 300 ezer tonnával kevesebb friss zöldséget takarította be az Európai Unió zöldségtermelői.

A kép csak illusztráció
A kép csak illusztráció
Az Európai Unióban összesen 62,9 millió tonna friss fogyasztásra szánt zöldséget (ebbe beleszámolják a dinnyét és a szamócát is) termesztettek 2020-ban. A fajok közül messze a paradicsom vezet 16,5 millió tonnával, azt követi a 6,6 millió tonna hagyma, és harmadik helyen a 4,7 millió tonna sárgarépát.

A legtöbb frisspiaci paradicsomot továbbra is Olaszország (6,2 millió tonna) és Spanyolország (4,3 millió tonna) adta, az összes mennyiségnek mintegy kétharmadát a két tagállamban termesztették.

Bár az olasz kertészek 8,1 százalékkal több paradicsomot értékesítettek, mint egy évvel korábban, a teljes termés 2,9 százalékkal elmaradt a 2019-es eredménytől, elsősorban a meredeken visszaeső (-13,8 százalék) spanyol termésmennyiség miatt.

A frisspiaci sárgarépa mennyisége 0,9 százalékkal alatta maradt a 2019-es termésnek. Ez főként az 56 százalékkal megnövekedett portugál, ám 6,8 százalékkal csökkent holland, és 19,8 százalékkal visszaesett belga termésnek a következménye.

Az Európai Unió hagymatermése szintén csak kicsivel, 0,7 százalékkal haladta meg 2020-ban az előző évit. Az erőteljes lengyelországi ( +23,8 százalék) és görögországi (+28,8 százalék) termelés ugyanis szinte ellensúlyozta a gyengébb spanyol (-9,6 százalék) és holland (-2,1 százalék) eredményt.

A piacra dobott hagyma csaknem fele ugyanakkor így is Spanyolországból és Hollandiából származik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaly 12,6 millió tonna zöldség-gyümölcs hagyta el Spanyolországot kamionokban

A spanyolországi zöldségek és gyümölcsök többsége továbbra közúti szállítással jut el a külföldi vevőkhöz. Nem kevés áruról van szó, a magyarázat pedig sokrétű.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.