Az Európai Unióban összesen 62,9 millió tonna friss fogyasztásra szánt zöldséget (ebbe beleszámolják a dinnyét és a szamócát is) termesztettek 2020-ban. A fajok közül messze a paradicsom vezet 16,5 millió tonnával, azt követi a 6,6 millió tonna hagyma, és harmadik helyen a 4,7 millió tonna sárgarépát.
A legtöbb frisspiaci paradicsomot továbbra is Olaszország (6,2 millió tonna) és Spanyolország (4,3 millió tonna) adta, az összes mennyiségnek mintegy kétharmadát a két tagállamban termesztették.
Bár az olasz kertészek 8,1 százalékkal több paradicsomot értékesítettek, mint egy évvel korábban, a teljes termés 2,9 százalékkal elmaradt a 2019-es eredménytől, elsősorban a meredeken visszaeső (-13,8 százalék) spanyol termésmennyiség miatt.
A frisspiaci sárgarépa mennyisége 0,9 százalékkal alatta maradt a 2019-es termésnek. Ez főként az 56 százalékkal megnövekedett portugál, ám 6,8 százalékkal csökkent holland, és 19,8 százalékkal visszaesett belga termésnek a következménye.
Az Európai Unió hagymatermése szintén csak kicsivel, 0,7 százalékkal haladta meg 2020-ban az előző évit. Az erőteljes lengyelországi ( +23,8 százalék) és görögországi (+28,8 százalék) termelés ugyanis szinte ellensúlyozta a gyengébb spanyol (-9,6 százalék) és holland (-2,1 százalék) eredményt.
A piacra dobott hagyma csaknem fele ugyanakkor így is Spanyolországból és Hollandiából származik.