0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Juharszirup hiány kezdődik: Kanada aktiválja a stratégiai tartalékokat

Nem csak mikroprocesszorból vagy olajból van hiány a világban. A juharszirup piacán is gondok vannak. A helyzet olyan súlyos, hogy Kanada aktiválta stratégiai tartalékait.

Kanada jelenleg válsággal küzd a juharszirup piacán – ez a termék az ország számára az, ami Svájc számára a csokoládé, Jamaica számára a rum, és még sorolhatnánk… egy világszerte keresett nemzeti termék.

A juharszirupot a természet állítja elő, a juharfák nedvéből készítik, amelyet hagyományosan a fa törzsébe szerelt fémcsap segítségével szüretelnek. Így a mennyisége közvetlenül az adott év termésétől függ.

Manapság jellemzően műanyag csövekből álló vákuum rendszerrel csapolják meg a fák törzsét, amely a több fáról származó nedvet egy központi helyre gyűjti, ahol azt sziruppá finomítják.

Sajnos az elmúlt év sikertelen volt a termelők számára. A gazdák általában a fagyokra panaszkodnak, de a juharszirup esetében a magas hőmérséklet is okozhat terméskiesést, és most pontosan ez történt. A betakarítás csak nagyon különleges időjárási körülmények között történhet, amikor a hőmérséklet a fagy és az olvadás között változik. 

Az idén a szokásosnál rövidebb és melegebb volt a tavasz Québecben, ahonnan a világ sziruptermelésének 70 százaléka származik, és ez a termelés 24 százalékos visszaesését eredményezte

– közölték a juharszirup globális piacát ellenőrző, 11 000 sziruptermelőt tömörítő québeci  konzorcium képviselői.

A juharszirup nagyon keresett termék az amerikai piacon, ahol a reggeli palacsinta juharszirup nélkül elképzelhetetlen.

A jelenség a világjárvány idején fokozódott, amikor az amerikaiak kénytelenek voltak otthonról dolgozni, így többször készítették el azt a bizonyos palacsintát.

A termék exportja az elmúlt hónapokban szintén jelentősen – január és szeptember között több mint 20 százalékkal – emelkedett. Ez nyilvánvalóan nem maradt hatás nélkül a szirup elérhetőségére.

Az eredmény? Egy gyártókból álló konzorcium úgy döntött, hogy stratégiai tartalékokat szabadít fel ebből a termékből. Több mint 22 ezer tonna szirupot szállítanak a piacra sürgősségi intézkedésként. Ez hatalmas mennyiség, és a konzorcium  stratégiai tartalékának felét teszi ki.

A québeci juharszirup gyártók úgy működnek, mint az OPEC, az olajpiacot irányító kartell. A kanadai szervezet gondoskodik arról, hogy a termék ára ne csökkenjen; ennek érdekében ellenőrzi a termelést.

A válságra való tekintettel a konzorcium képviselője bejelentette, hogy a termelők jövőre növelni fogják a termelést, hogy kielégítsék a kanadai csemege iránti növekvő keresletet. „Erre szolgálnak a tartalékaink – hogy biztosítsuk, soha nem fogyunk ki a juharszirupból. És biztosíthatom önöket – nem lesz hiány!” – hangsúlyozta Helene Normandin kommunikációs igazgató.

Forrás: rp.pl