Back to top

Még egy kört mindenkinek?

Thomas Vinterberg dán rendező legújabb filmjében, a „Még egy kört mindenkinek” című művében a négy jóbarát, Martin, Tommy, Peter és Nikolaj alávetik magukat egy kísérletnek, miszerint minden egyes nap egy bizonyos alkoholszinten kell tartaniuk magukat, hogy lássák, ez hogyan hat a szociális kapcsolataikra és szakmai teljesítményükre.

A dán film szereplői egy kísérletben vesznek részt, miszerint minden egyes nap egy bizonyos alkoholszintet kell bevinniük szervezetükbe azért, hogy bizonyítsák a pszichológiai, beszédmotorikai és pszichoretorikai hatást, valamint tanulmányozzák a javuló szociális és szakmai teljesítményt.

A négy középkorú férfi egy koppenhágai gimnáziumban dolgoznak tanárként és meglehetősen elégedetlenek a munkájukkal. Nikolaj 40. születésnapján szóba kerül a norvég pszichiáter, Finn Skårderud elmélete, aki

azt állítja, hogy az embereknek születésük óta a kelletténél alacsonyabb a véralkohol szintje, szerinte ugyanis 0,05%-os véralkoholszint mellett kreatívabb és nyugodtabb lesz az ember.

A baráti társaság belevág a kísérletbe, és "eredményeiket" naplóban vezetik. Az alapszabály kezdetben az, hogy a véralkoholszint nem csökkenhet 0,05% alá, és az ivásra csak munkaidőben kerülhet sor. A tanárokat többek között Hemingway és Churchill inspirálja.

"Régóta nem éreztem magam ilyen jól" - mondja Martin (Mads Mikkelsen) a kísérletük kezdeti szakaszában, de ez az állapot nem sokáig marad így. Hamarosan a négy jóbarát növeli a napi bevitt alkohol mennyiséget és a dolgok kicsúsznak a kezeik közül.

Még egy kört mindenkinek (16) szinkronos előzetes

Mi történne akkor, ha valaki ténylegesen tartani szeretné magát a filmben elhangzottakhoz és munkaidőben, kis mennyiségű alkohol mikroadagolása mellett, a napi teljesítmény növelése érdekében kötelezze el magát a kísérlet mellett?

A vér alkoholkoncentrációját sok minden befolyásolja. Számít az, hogy a fogyasztó melyik nemet képviseli, mekkora a testtömegindexe, mennyire egészséges a mája, milyen gyorsan issza meg az italt és természetesen az is, hogy mekkora az ital alkoholtartalma.

A 0,05% véralkoholszint egy 70 kg-os férfinél egy korsó 4%-os sört vagy egy nagy pohár (250 ml) bort jelent.

Mivel az alkohol egy méreganyag, ezért a szervezet azon dolgozik, hogy azt a lehelet, a verejték és a vizelet útján minél gyorsabban kiürítse, ezért aztán a 0,05%-os koncentráció fenntartása elég nehézkes. Ehhez rendszeres, mért fogyasztásra lenne szükség a teljes nap folyamán, ami azt jelenti, hogy a napi és heti egységnyi bevitel hamarosan meghaladná a maximálisan ajánlott szintet.

Fotó: pixabay.com
A mérsékelt alkoholfogyasztásnak lehetnek pozitív hatásai. A kis mennyiségben fogyasztott alkohol egyébiránt növelheti a szociabilitást.

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy kis dózisban az alkohol fokozza az önbizalomérzet, valamint az enyhe mámorral járó kognitív fókuszvesztés kreatívabb és változatosabb problémamegoldó stratégiákhoz, bátrabb idegennyelv használathoz, élesebb memóriához és bizonyos típusú információk hatékonyabb feldolgozásához vezethet. Ezzel szemben az analitikus problémamegoldó készségek, amelyekre a munkahelyen fokozott szükség van, az alkoholfogyasztás hatására mérséklődnek.

Fontos kiemelni, hogy ezek a megfigyelések laboratóriumi körülmények között zajlottak, senkinek sem tanácsos kipróbálnia.

Továbbá, bár vannak egyéni eltérések, az alkohol pszichológiai és fiziológiai hatásaival szembeni tolerancia gyorsan kialakul, még alacsony dózis esetén is. Ez azt jelenti, hogy idővel több alkoholra lesz szükség ugyanannak a hatásnak az eléréséhez.

Az alkohol "mikroadagolása" hatástalanná válhat, vagy hamarosan alkohol "makrodózissá" alakulhat át, amikor is még többet kell inni az adott véralkoholkoncentráció fenntartásához. Ez mind amellett, hogy elég költséges vállalkozás, valószínűleg a munkahelyen sem örülnének neki túlzottan.

A rendszeres alkoholfogyasztás ártalmai jól ismertek. Számos rákos megbetegedéssel, emésztőrendszeri betegséggel, valamint egyéb egészségügyi és társadalmi károkkal hozható összefüggésbe mind a fogyasztó, mind a környezete számára egyaránt.

Régóta folyik tudományos vita arról, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz-e az egészségnek és véd-e az olyan betegségek ellen, mint például a szívbetegségek.

„Az alkohol glimfatikus rendszerre kifejtett hatásának a dózisfüggését vizsgálva úgy tűnik, hogy míg a kis adagok jótékony hatásúak az agyműködésre, a dózis növelése jelentősen megemeli a károsító hatások kockázatát.

Nem más ez, mint egy „J”-alakú dózis-hatás összefüggés, ami az alkohol egyéb szervrendszerekre és működésekre kifejtett hatását illetően is helytálló” - közölte dr. Nedergaard.

Egyes kutatók ezzel egyetértenek, valamint az alkoholipar gyakran kereskedelmi haszonszerzés céljából népszerűsíti az alkoholfogyasztást. Mások viszont úgy vélik, hogy nincs biztonságos alkoholfogyasztási szint, az alkohol minden mennyiségben ártalmas az egészségre.

A személyiségfejlődés és az alkohol kapcsolata nem újkeletű az emberiség számára. Az ókori görögök a bort a költészet és a filozófiai viták segítőjeként tartották számon.

A történelem nagy alakjai - művészek, írók, politikusok, zeneszerzők, tudósok és vezetők között is akadtak híresen nagy ivók.

Churchill például egy pohár whisky szódával kezdte, majd néhány pohár skót whiskyvel, pezsgővel és egy pohár highball-lal zárta le a napot. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a többség számára az alkoholfogyasztás inkább másnapossághoz és üres pénztárcához, mintsem szakmai előrelépéshez vezet.

Fontos megjegyeznünk, hogy a túlzott alkoholfogyasztásnak mindenképp kártékony hatása van az ember szervezetére és társaskapcsolataira egyaránt.

Forrás: 
interestingengineering.com/pharmaonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

A kérészek látását tanulmányozták az ELTE kutatói

A kérészek látórendszere a fejlődés során a fényviszonyok változásához igazodik - derült ki az ELTE és az ELKH munkatársainak legújabb kutatásából.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kisüstiben oldott hatóanyagok

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövény-keveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

Két védőhormon kölcsönhatása

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a szalicilsav és a jázmonsav nem nyomják el egymást a növényi kórokozókkal szembeni védekezés során. Sőt, a fás szárú növényeknél a két hormon kölcsönhatása akár növelheti is a növények rezisztenciáját.

Tisztújítás a Magyar Bor Akadémián

A Magyar Bor Akadémia megválasztotta új elnökét, az elnökség tagjait.

A Magyar Bor Akadémia életműdíjasa: Kállay Miklós

Idén már negyedik alkalommal adták át a Magyar Bor Akadémia Életműdíját, melyet Kállay Miklós, professzor emeritus vehetett át.

Nemes borok a gyógyítás szolgálatában

Robert luxemburgi herceg több ezer rendkívül ritka palack bort ad el a gyűjteményéből, hogy a mitokondriális betegségekben szenvedők gyógyítására létrehozott alapítványát támogassa az árverésen befolyt összeggel. A becslések szerint az adomány értéke meghaladhatja a 2 millió dollárt.

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben - közölte Kormos István, a Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Biogazdálkodás vagy vadvirágos sávok: melyik a jobb a méheknek?

Az, hogy a környezetvédelmi intézkedések a mezőgazdaságon belül mennyire hatékonyak a biológiai sokféleség és a vadon élő méhpopulációk szempontjából, számos tényezőtől és nézőponttól függ az agrárökológusok szerint. A különböző intézkedések hatékonyságának értékelésekor több tényezőt is figyelembe kell venni, akár biogazdálkodásról, akár a hagyományosan művelt szántóföld melletti virágos sávokokról van szó.