Back to top

Még egy kört mindenkinek?

Thomas Vinterberg dán rendező legújabb filmjében, a „Még egy kört mindenkinek” című művében a négy jóbarát, Martin, Tommy, Peter és Nikolaj alávetik magukat egy kísérletnek, miszerint minden egyes nap egy bizonyos alkoholszinten kell tartaniuk magukat, hogy lássák, ez hogyan hat a szociális kapcsolataikra és szakmai teljesítményükre.

A dán film szereplői egy kísérletben vesznek részt, miszerint minden egyes nap egy bizonyos alkoholszintet kell bevinniük szervezetükbe azért, hogy bizonyítsák a pszichológiai, beszédmotorikai és pszichoretorikai hatást, valamint tanulmányozzák a javuló szociális és szakmai teljesítményt.

A négy középkorú férfi egy koppenhágai gimnáziumban dolgoznak tanárként és meglehetősen elégedetlenek a munkájukkal. Nikolaj 40. születésnapján szóba kerül a norvég pszichiáter, Finn Skårderud elmélete, aki

azt állítja, hogy az embereknek születésük óta a kelletténél alacsonyabb a véralkohol szintje, szerinte ugyanis 0,05%-os véralkoholszint mellett kreatívabb és nyugodtabb lesz az ember.

A baráti társaság belevág a kísérletbe, és "eredményeiket" naplóban vezetik. Az alapszabály kezdetben az, hogy a véralkoholszint nem csökkenhet 0,05% alá, és az ivásra csak munkaidőben kerülhet sor. A tanárokat többek között Hemingway és Churchill inspirálja.

"Régóta nem éreztem magam ilyen jól" - mondja Martin (Mads Mikkelsen) a kísérletük kezdeti szakaszában, de ez az állapot nem sokáig marad így. Hamarosan a négy jóbarát növeli a napi bevitt alkohol mennyiséget és a dolgok kicsúsznak a kezeik közül.

Még egy kört mindenkinek (16) szinkronos előzetes

Mi történne akkor, ha valaki ténylegesen tartani szeretné magát a filmben elhangzottakhoz és munkaidőben, kis mennyiségű alkohol mikroadagolása mellett, a napi teljesítmény növelése érdekében kötelezze el magát a kísérlet mellett?

A vér alkoholkoncentrációját sok minden befolyásolja. Számít az, hogy a fogyasztó melyik nemet képviseli, mekkora a testtömegindexe, mennyire egészséges a mája, milyen gyorsan issza meg az italt és természetesen az is, hogy mekkora az ital alkoholtartalma.

A 0,05% véralkoholszint egy 70 kg-os férfinél egy korsó 4%-os sört vagy egy nagy pohár (250 ml) bort jelent.

Mivel az alkohol egy méreganyag, ezért a szervezet azon dolgozik, hogy azt a lehelet, a verejték és a vizelet útján minél gyorsabban kiürítse, ezért aztán a 0,05%-os koncentráció fenntartása elég nehézkes. Ehhez rendszeres, mért fogyasztásra lenne szükség a teljes nap folyamán, ami azt jelenti, hogy a napi és heti egységnyi bevitel hamarosan meghaladná a maximálisan ajánlott szintet.

Fotó: pixabay.com
A mérsékelt alkoholfogyasztásnak lehetnek pozitív hatásai. A kis mennyiségben fogyasztott alkohol egyébiránt növelheti a szociabilitást.

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy kis dózisban az alkohol fokozza az önbizalomérzet, valamint az enyhe mámorral járó kognitív fókuszvesztés kreatívabb és változatosabb problémamegoldó stratégiákhoz, bátrabb idegennyelv használathoz, élesebb memóriához és bizonyos típusú információk hatékonyabb feldolgozásához vezethet. Ezzel szemben az analitikus problémamegoldó készségek, amelyekre a munkahelyen fokozott szükség van, az alkoholfogyasztás hatására mérséklődnek.

Fontos kiemelni, hogy ezek a megfigyelések laboratóriumi körülmények között zajlottak, senkinek sem tanácsos kipróbálnia.

Továbbá, bár vannak egyéni eltérések, az alkohol pszichológiai és fiziológiai hatásaival szembeni tolerancia gyorsan kialakul, még alacsony dózis esetén is. Ez azt jelenti, hogy idővel több alkoholra lesz szükség ugyanannak a hatásnak az eléréséhez.

Az alkohol "mikroadagolása" hatástalanná válhat, vagy hamarosan alkohol "makrodózissá" alakulhat át, amikor is még többet kell inni az adott véralkoholkoncentráció fenntartásához. Ez mind amellett, hogy elég költséges vállalkozás, valószínűleg a munkahelyen sem örülnének neki túlzottan.

A rendszeres alkoholfogyasztás ártalmai jól ismertek. Számos rákos megbetegedéssel, emésztőrendszeri betegséggel, valamint egyéb egészségügyi és társadalmi károkkal hozható összefüggésbe mind a fogyasztó, mind a környezete számára egyaránt.

Régóta folyik tudományos vita arról, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz-e az egészségnek és véd-e az olyan betegségek ellen, mint például a szívbetegségek.

„Az alkohol glimfatikus rendszerre kifejtett hatásának a dózisfüggését vizsgálva úgy tűnik, hogy míg a kis adagok jótékony hatásúak az agyműködésre, a dózis növelése jelentősen megemeli a károsító hatások kockázatát.

Nem más ez, mint egy „J”-alakú dózis-hatás összefüggés, ami az alkohol egyéb szervrendszerekre és működésekre kifejtett hatását illetően is helytálló” - közölte dr. Nedergaard.

Egyes kutatók ezzel egyetértenek, valamint az alkoholipar gyakran kereskedelmi haszonszerzés céljából népszerűsíti az alkoholfogyasztást. Mások viszont úgy vélik, hogy nincs biztonságos alkoholfogyasztási szint, az alkohol minden mennyiségben ártalmas az egészségre.

A személyiségfejlődés és az alkohol kapcsolata nem újkeletű az emberiség számára. Az ókori görögök a bort a költészet és a filozófiai viták segítőjeként tartották számon.

A történelem nagy alakjai - művészek, írók, politikusok, zeneszerzők, tudósok és vezetők között is akadtak híresen nagy ivók.

Churchill például egy pohár whisky szódával kezdte, majd néhány pohár skót whiskyvel, pezsgővel és egy pohár highball-lal zárta le a napot. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a többség számára az alkoholfogyasztás inkább másnapossághoz és üres pénztárcához, mintsem szakmai előrelépéshez vezet.

Fontos megjegyeznünk, hogy a túlzott alkoholfogyasztásnak mindenképp kártékony hatása van az ember szervezetére és társaskapcsolataira egyaránt.

Forrás: 
interestingengineering.com/pharmaonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Tojásrakó teknős maradványai kerültek elő Pompeji romjai közül

Tojásrakásra készülő teknős maradványait fedezték fel régészek az ókori Pompeji romjai között.

A pókok társas viselkedésének ökológiai hátterét vizsgálták az ELKH kutatói

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) kutatói eltérő társas viselkedésű pókkolóniákat vizsgáltak az Andokban, hogy megértsék, mi alakítja a különböző viselkedésű fajok elterjedését. Eredményeik szerint egy adott élőhely ökológiai sajátosságai jelentős hatással lehetnek az ott élő fajok társas viselkedésére.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.