0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újra telepíthetők baromfik Bács-Kiskun megyében és a csongrádi járásban

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként módosította az országos főállatorvos a betelepítésekre elrendelt korlátozásokat Bács-Kiskun megye teljes, valamint Csongrád-Csanád megye csongrádi járásának korlátozás alatt nem álló területein. Egyúttal bővült a szállításokat megelőző kötelező mintavételben érintett területek köre.

Az elmúlt héten jelentősen csökkent a madárinfluenza kitörések száma. A vágóhídra, továbbtartásra történő kiszállításokat megelőző tamponvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a járvány kiterjedését sikerült megakadályozni és a betegséget a védőkörzeten belül tartani.

Bács-Kiskun megye teljes, valamint Csongrád-Csanád megye csongrádi járásának madárinfluenza miatt korlátozás alatt nem álló területeire a víziszárnyas baromfik betelepítése december 10-től ismét lehetséges.

Ugyanakkor a szállításokat megelőző mintavételi kötelezettséget Bács-Kiskun megye mellett Csongrád-Csanád megye teljes, korlátozás alá nem eső területére is elrendelték. Ennek megfelelően a napos baromfi kivételével valamennyi baromfi esetében a vágóhídra vagy továbbtartásra irányuló állatmozgatás előtt 72 órán belülkötelező a tamponvizsgálat, amely a szállítás előfeltétele.

A hatóság elsődleges célja a járvány mielőbbi felszámolása, azonban a baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt az eredmények lehetővé teszik.

A madárinfluenza járvány aktuális hírei, valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk elérhetők a Nébih folyamatosan frissülő tematikus oldalán.

Forrás: Nébih