0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A belga apácák visszatértek az ősi mesterséghez

Amikor a belgiumi Maredret apátság apácái azzal küszködtek, hogy a felújítási munkálatokra összekaparják a pénzt, egy olyan mesterséghez tértek vissza, amely évszázadokon át a szerzetesek sajátja volt: a sörfőzéshez.

Az 1893-ban alapított, 20 tagú bencés közösség régóta küzdött azzal a problémával, hogy a kolostoruk tetőszerkezetén szivárgott be a csapadék, a falak pedig erősen repedeztek. A helyreállítási munkálatok finanszírozásának érdekében sürgősen pénzre volt szükségük.

Öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennük a sörfőzés gondolata. Természetesen nem akármilyen sört szerettek volna készíteni, hanem olyat, ami magában rejti a közösség történelmét és értékeit egyaránt.

A John Martin sörfőzővel és importőrrel való közel hároméves együttműködés után nyáron került forgalomba a Maredret Altus, egy 6,8%-os borostyánsör, amely szegfűszeget és borókabogyót tartalmaz, valamint a Maredret Triplus, egy 8%-os világos sör, amely korianderrel és zsályával van fűszerezve.

„Jót tesz az ember egészségének. Segíti az emésztést. Minden nővér szereti a sört, elvégre Belgiumban vagyunk” – mondta Gertrude nővér, hozzátéve, hogy az apácák vasárnaponként megengednek maguknak egy-egy üveggel.

A sörök alapját a tönkölybúza adja, amelyet Szent Hildegárd, a 11. századi német bencés apátnő, a belga rendet inspiráló Szent Hildegárd írásaiban említ.

A tönkölybúza ezen felül az apácák kertjében általánosan termesztett növények közé tartozik.

Edward Martin pálinkafőző mester, a sörfőzde alapítójának dédunokája elmondta, hogy a termelés jelenleg évi 300 000 palack, amely néhány éven belül akár 3 millióra is emelkedhet. Belgiumon kívül már Olaszországban és Spanyolországban is forgalmazzák.

A Maredret apátság mindössze egy kilométerre található a Maredsous férfi apátságtól, akiknek a Duvel sörfőzde által készített söreit már széles körben lehet kapni.

Gertrúd nővér hangsúlyozta, hogy nem tekintik egymást riválisnak.

„Tájékoztattuk őket, hogy mi is szeretnénk sörfőzéssel foglalkozni és ők zöld utat adtak nekünk. Ez nem verseny, inkább kiegészítjük egymást” – mondta.

Forrás: interestingengineering.com