Back to top

A napraforgómag az új szuperélelmiszer?

A napraforgómag lesz 2022 egyik legnagyobb gasztro felfedezése, jelentette be a Whole Foods. Előrejelzéseik szerint vezetni fogja a szuperélelmiszerek listáját. Miért került a szuperélelmiszerek élére? Nemcsak az íze miatt.

A napraforgómag felidézi a gyermekkori emlékeket, azokat a délutánokat, amikor napraforgómagokat rágcsáltál? A tulajdonságai azonban messze felülmúlják a régi emlékképeket. Olvasható a népszerű amerikai Whole Foods tanulmányában, amely szerint a napraforgómag várhatóan 2022-ben az egyik legnépszerűbb élelmiszer lesz. A Whole Food organikus élelmiszereket forgalmazó multinacionális amerikai szupermarket lánc, amely az elmúlt években először Angliában, majd több európai országban is nyitott üzleteket, 2017 óta az Amazon tulajdona. Népszerű online magazint üzemeltet és szakácskönyveket ad ki.

Megállapítása a napraforgómagról nem véletlen, hiszen nagyszerű forrása az egészséges zsíroknak, amelyek számos betegség kialakulását megelőzik.

A napraforgómag aminosavakban és telítetlen zsírsavakban gazdag. Emellett A-, B-, D- és E-vitamin, értékes antioxidánsok, cink, vas, kálium és kalcium forrása. Mindezek az összetevők hihetetlenül fontosak testünk megfelelő működéséhez - ami jobb hangulatot is eredményez. A napraforgómag fogyasztása remek módja a hibátlan arcbőr megőrzésének. Magas vitamintartalmának köszönhetően lassítják az öregedési folyamatokat és felgyorsítják a sebgyógyulást. Az egészséges életmód hívei különösen a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt becsülik.  

Nem csoda, hogy a 2022-re vonatkozó előrejelzések szerint a napraforgó a világ legnépszerűbb termékeinek listáján szerepel majd.

Az élelmiszergyártók mindenáron igyekeznek megfelelni a fogyasztói igényeknek. Talán ezért jelenik meg a piacon egyre több napraforgó alapú alternatíva a már létező allergén termékek helyett. A szupermarketek polcain a kekszektől a sajtokig számos olyan rágcsálnivalót találunk, amelyekhez napraforgómagot adtak. A napraforgóvaj a közelmúltban a népszerű mogyoróvaj versenytársaként került előtérbe Amerikában, és többek között a fagylaltban is megtalálható.

A magvak becsempészhetők a salátákba, tésztákba vagy müzlibe. Érdekes és értékes kiegészítője lehet leveseknek, raguknak, zöldségköreteknek, mártásoknak, rakott-töltött, csőben sült ételeknek, uzsonnakrémeknek, süteményeknek és turmixoknak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tesz a műanyag a termőfölddel?

A műanyaghulladékok talajra gyakorolt hatása nagyrészt ismeretlen, pedig a talajba kerülő műanyag mennyisége akár többszöröse is lehet annak, mint ami a folyókba, tengerekbe mosódik. Egy uniós kutatás keretében annak igyekeznek a végére járni, hogy pontosan milyen hatással is van a talajok műanyag-szennyezettsége magára a termőföldre.

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén Felcsúton.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.