A napraforgómag felidézi a gyermekkori emlékeket, azokat a délutánokat, amikor napraforgómagokat rágcsáltál? A tulajdonságai azonban messze felülmúlják a régi emlékképeket. Olvasható a népszerű amerikai Whole Foods tanulmányában, amely szerint a napraforgómag várhatóan 2022-ben az egyik legnépszerűbb élelmiszer lesz. A Whole Food organikus élelmiszereket forgalmazó multinacionális amerikai szupermarket lánc, amely az elmúlt években először Angliában, majd több európai országban is nyitott üzleteket, 2017 óta az Amazon tulajdona. Népszerű online magazint üzemeltet és szakácskönyveket ad ki.

A napraforgómag aminosavakban és telítetlen zsírsavakban gazdag. Emellett A-, B-, D- és E-vitamin, értékes antioxidánsok, cink, vas, kálium és kalcium forrása. Mindezek az összetevők hihetetlenül fontosak testünk megfelelő működéséhez - ami jobb hangulatot is eredményez. A napraforgómag fogyasztása remek módja a hibátlan arcbőr megőrzésének. Magas vitamintartalmának köszönhetően lassítják az öregedési folyamatokat és felgyorsítják a sebgyógyulást. Az egészséges életmód hívei különösen a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt becsülik.
Az élelmiszergyártók mindenáron igyekeznek megfelelni a fogyasztói igényeknek. Talán ezért jelenik meg a piacon egyre több napraforgó alapú alternatíva a már létező allergén termékek helyett. A szupermarketek polcain a kekszektől a sajtokig számos olyan rágcsálnivalót találunk, amelyekhez napraforgómagot adtak. A napraforgóvaj a közelmúltban a népszerű mogyoróvaj versenytársaként került előtérbe Amerikában, és többek között a fagylaltban is megtalálható.
A magvak becsempészhetők a salátákba, tésztákba vagy müzlibe. Érdekes és értékes kiegészítője lehet leveseknek, raguknak, zöldségköreteknek, mártásoknak, rakott-töltött, csőben sült ételeknek, uzsonnakrémeknek, süteményeknek és turmixoknak.