0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A vízügy Operatív Aszály- és Vízhiánykezelő Monitoringrendszere

Az aszály és vízhiány által előidézett vízgazdálkodási feladatok aránya a klímaváltozás következtében egyre nő, ezáltal a megelőzés és a kárenyhítés költsége is folyamatosan növekszik.

Az eredményes védekezés pedig nagymértékben függ attól, hogy rendelkezésre állnak-e az azonnali döntéshozatalhoz szükséges adatok. Hogy ezt biztosítani tudja, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 2016 márciusában elrendelte a megfigyelésen, elemzésen (értékelésen), illetve beavatkozáson alapuló Operatív Aszály- és Vízhiánykezelő Monitoringrendszer létrehozását. Ez magában foglalja a talajnedvesség-mérő monitoringhálózat tervezését és kiépítését, a védekezési fokozatok elrendeléséhez szükséges (naponta számítható) vízhiányindex (HDI) kifejlesztését, az egész tevékenység keretét képező térinformatikai szoftver létrehozását, illetve az ezekre épülő elemzések, kármentesítési tervek és védekezési fokozatok kidolgozását.

2021 végére a hálózat állomások száma elérte a 112-t, amire alapozva már nagy megbízhatósággal lehet elvégezni és közreadni a napi adatokat.

Az ország egész területére vonatkozó mérési eredmények és előrejelzett értékek az alábbi honlapokon mindenki számára ingyenesen elérhetőek: vizhiany.vizugy.hu, aszalymonitoring.vizugy.hu.

Ezeken a felületeken az érintettek napi szintű tájékoztatást kaphatnak a vízhiány (aszály) aktuális helyzetéről és várható alakulásáról.

A rendszer tervezett (és szükséges) fejlesztése során az országos talajnedvesség-modell eredménytérképeit, más nemzetközi aszályindexeket, és a műholdas távérzékelés (Copernicus-program) adatait is integráljuk majd.

A gazdálkodóknak lehetősége nyílik arra, hogy az OVF által létesített fő állomáshálózathoz (1. ábra) egyszerűbb felépítésű, saját kiegészítő állomásokat kapcsoljanak, ami tovább bővíti és pontosítja a monitoringtevékenységet.

A távmérő rendszer és a szoftveres háttér megléte jelentősen csökkenti az önkéntesen létesíthető állomások költségét, ami ösztönözheti az érintetteket, hogy átálljanak a precíziós gazdálkodásra.

Az állomások felszereltsége és a szolgáltatott adatok

A monitoringállomások (2. ábra) felszereltségét úgy alakították ki, hogy az aszály szempontjából legrelevánsabb információkat szolgáltassák, valamint hogy a napelemes áramellátásnak köszönhetően szinte személyzet nélkül történhessen az információgyűjtés.

A rendszer vezérlése egy központi webes felületen történik. Az állomások GPRS technológiával kommunikálnak, a távjelző az adatokat nyáron két-, télen hatóránként továbbítja.

Összegzés

Az Aszálymonitoring-rendszer az eltelt 5 év alatt sokat fejlődött, ami nemcsak az állomások számának növekedésében mutatkozik meg. A mért adatok egyre növekvő érdeklődésre tesznek szert a gazdálkodók körében, hiszen a csapadék, a talajnedvesség és a talajhőmérséklet meghatározó a mezőgazdasági művelés során.

A rendszer alapját képező állomások megbízhatósága kiemelkedő. Az adataikra épülő vízhiányindex mára beigazolta a hozzá fűzött reményeket, alkalmasnak bizonyult a napi szintű változások elemzésére.

Az ingyenes felületeken nemcsak a napi értékelés jelenik meg, hanem 10 napos előrejelzés is készül, ami az operatív beavatkozások támogatásához, megszervezéséhez elengedhetetlen.

A tavalyi évben megszületett a jogszabályi háttér is, amely megjelent a 10/1997 KHVM rendeletben, azaz a vízkárelhárítási rendszer részévé vált a vízhiány elleni operatív tevékenység is.

Az idei évben számos fejlesztés zajlott, amelyek közül legfontosabb az országos léptékű talajnedvesség-modell megalkotása. A vízgazdálkodás számára olyan új eredmények várhatóak, amelyek lehetővé teszik a napi vízforgalom folyamatos monitoringját, azaz az öntözéshez szükséges vízmennyiség pontosabb meghatározását.

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság