Back to top

Az év legjobb innovatív agrár startupja lett a Corteva Agriscience mentoráltja

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat munkatársai által mentorált két csapat a legjobb öt közé került a NAK TechLab agtech inkubációs programjának versenyén. Az első helyezett a Proofminder csapata lett, amelyet Rikk István, a Corteva Agriscience magyarországi marketing vezetője mentorált.

A döntősöket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által rendezett Agtech Summit rendezvényén díjazták novemberben, hazánk első agrár startup rendezvényén. Az esemény zárásaként bemutatták a NAK TechLab inkubációs program nyerteseit. A jövő technológiai újdonságaira fókuszáló két startup, amelyet a Corteva Agriscience mentorált a három hónapos program során a Proofminder csapata és a Nextwit volt.

“A Corteva Agriscience számára kiemelten fontos a kutatás és az innováció, ezért is csatlakoztunk ehhez a programhoz, immár második éve. Fontos számunkra, hogy támogassuk a tehetséges fiatal szakembereket, akik olyan innovatív fejlesztéseken dolgoznak, melyek segítik a gazdálkodókat egy termelékenyebb és fenntarthatóbb gazdálkodás kialakításában - összhangban a vállalat 2030-as fenntarthatósági céljaival - és erre egy kiváló lehetőség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara TechLab inkubációs programja.” - mondta Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója.

A Proofminder csapata, amely elnyerte az „Az év leginnovatívabb agrár startupja” díjat, a drónfelvételek elemzésével, a gyomnövények mesterséges intelligenciával támogatott felismerésén dolgozik a növényvédelem hatékonyabbá tétele érdekében. A Nextwit, amely a legjobb öt agrár startup közé került a programban, pedig olyan adatvizualizációs rendszer fejlesztésén dolgozik, mely a megfelelő vetőmag kiválasztására alkalmas és a rendelkezésre álló paraméterek alapján könnyen, érhető formában képes vizualizálni egy adott hibrid vetőmag teljesítményét.

Az együttműködés célja a tudásmegosztás és a jövő agrártechnológiai fejlesztések támogatása volt.

„A Corteva a TechLab program első részében meghirdette kihívásait és ez a két startup felelt meg a legjobban elvárásainknak, illetve mutattak olyan készségeket és képességeket, ami alapján várható volt, hogy a három hónapos program során valós eredményre jutnak, így kezdődött meg a közös együttműködés. Gratulálunk mindkét mentorált csapatnak, kiemelten a Proofminder csapatának, akik az „Év leginnovatívabb startupja” díjat is kiérdemelték a vállalatunkkal együttműködésben kidolgozott projektjükkel! Intenzív munka áll ezen eredmények mögött.”-nyilatkozta Rikk István, a Corteva Agriscience magyarországi marketing vezetője.

“A közös munka során rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk. Az együttműködés a Cortevával lehetőséget adott arra, hogy technológiánkat tesztelhessük a nemzetközi mezőgazdasági nagyvállalat által adott körülmények között és felmérhessük a valós igényeket, milyen irányba folytassuk a fejlesztéseket.” - tette hozzá Vancso Ambrus, a Proofminder alapítója.

Forrás: 
Corteva Agriscience közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kelesztő öntözéssel a repcerekordért

Minden növény termesztésében az alázat a legfontosabb technológiai elem. Ezzel fogadott Megyaszón Sárossy Ferenc, a Harangod-cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa. Aki az utóbbi évtizedek során nem tanulta meg, hogy nem a természet igazodik hozzánk, az jó eséllyel rosszul jár. Az ember tudásának kell olyan szintre elérnie, amivel ki tudja szolgálni a természet, azon belül a növények és állatok igényeit.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

A mai óriási mezőgazdasági gépek a világ termőterületeinek 20%-át veszélyeztetik

1958-ban egy kombájn, amely egy teljes rakomány frissen betakarított terményt szállított, 8000 font (4 tonna) súlyú lehetett. Ma egy teljesen megrakott kombájn súlya 80 000 font (36 tonna) is lehet.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Önellátásra és értékesítésre

Tóth Zsolt és családja nem panaszkodhat, csodálatos helyen élnek és gazdálkodnak. Birtokuk több részletből áll, de mind Esztergályhorváti nagyhorváti részében található, vadregényes hegyek-dombok, erdők és halastavak szomszédságában. A szakértelmük is megvan hozzá, hogy a zöldség-gyümölcstől a húsig, tojásig szinte mindenből teljesen önellátók legyenek – és még piacra is termelnek.

Korábbra tolódtak az utolsó fagyok Magyarországon

A klímaváltozás miatt korábbra tolódnak Magyarországon az utolsó tavaszi fagyok, ami komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra - derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

Elégedettségi rangsor

A gépi munka mellett a termelés inputanyagai, a vetőmag, a mű­trágya és növényvédő szer költségei teszik ki a növénytermelés ráfordításainak a legnagyobb részét. A legtöbb országban sok milliárdos üzlet a gyártásuk és a forgalmazásuk.

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály

A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Biogazdálkodás vagy vadvirágos sávok: melyik a jobb a méheknek?

Az, hogy a környezetvédelmi intézkedések a mezőgazdaságon belül mennyire hatékonyak a biológiai sokféleség és a vadon élő méhpopulációk szempontjából, számos tényezőtől és nézőponttól függ az agrárökológusok szerint. A különböző intézkedések hatékonyságának értékelésekor több tényezőt is figyelembe kell venni, akár biogazdálkodásról, akár a hagyományosan művelt szántóföld melletti virágos sávokokról van szó.