Back to top

A gombák és a moszatok menthetik meg az emberiséget

Egy esetleges atomtámadás következményei nem csak a filmeseket, de a tudósokat is foglalkoztatja. Most egy alaszkai mérnök kutatásának eredménye látott napvilágot, amelyben kifejti, hogy a gombák és a moszatok alkalmasak arra, hogy egy nukleáris katasztrófa esetén megmentsék az embereket.

David Denkenberger, az Alaszkai Egyetem mérnöke, az ALLFED (Alliance to Feed the Earth in Disasters azaz Szövetség a Föld táplálására katasztrófák esetén) nonprofit szervezet alapítója egy tervet dolgozott ki a "nukleáris tél” esetére, amikor nélkülözni kell a napfényt és a levegő hőmérséklete lecsökken.

Az általa összeállított étrend, amely lehetővé teszi az emberek túlélését, főleg gombákon és tengeri moszatokon alapul, amelyeknek nincs szükségük sok fényre a növekedéshez.

Azoknak a növényeknek, amelyek az apokalipszis utáni jövő emberének táplálékává válhatnak, mindenképpen kevés napfénnyel kell beérniük. Mégpedig azért, mert a robbanások és az azokból eredő tüzek füst- és porfelhőkkel borítják be az eget, fejtegeti a kutató. Nap nélkül az emberiség éhhalálra lesz ítélve.

Szerinte a zord körülmények között az emberek túlélési reménye a gombák lehetnek. A gombák képesek lesznek táplálkozni a katasztrófák során elpusztult fák trillióinak elhalt anyagával, olyan megújuló élelmiszerforrást hozva létre, amely potenciálisan mindenkit táplálhatna a bolygón, állítja Denkenberger. A gombák nem igényelnek fejlett technológiát, és kis területen termeszthetők, ami fontos lenne egy nukleáris katasztrófa esetén. A modern technológia valószínűleg megszűnne létezni, és a Föld felszínének nagy része elpusztulna.

Az emberiség második táplálékforrása a tengeri moszatok lennének, amelyek szintén jól bírják a gyér fényviszonyokat, és nagyon gyorsan nőnek.

Egy nukleáris tél során a szárazföld gyorsabban hűl le, mint az óceánok, így az óceánok egy kicsit melegebbek maradnak. Szerinte a tengeri moszatok viszonylag alacsony hőmérsékleten is elboldogulnának.

Elemélete alapján évente 1,6 milliárd tonna tengeri moszatból készült száraz élelemre lenne szükség ahhoz, hogy egy katasztrófa után a bolygón életben maradó embereket táplálni lehessen, és ez a mennyiség legfeljebb hat hónap alatt termeszthető meg. A tengeri algák azért is alkalmasak erre, mert olyan mikrotápanyagokat is tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy a szervezetbe a radioaktív sugárzás beépüljön.

Az atomcsapás utáni étet témája általában akkor kerül újra és újra felszínre, amikor politikai konfliktus keletkezik olyan országok között, amelyek nukleáris fegyvereket fejlesztenek és birtokolnak.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Utazó ügynökök és neten követhető „dögcédula”

Kincskeresés GPS-szel, ládavadászatra fel! Ha kedveli a vadregényes kirándulóhelyeket, szeret túrázni és kipróbálna egy érdekes játékot, miközben járja az erdőt, a geocaching kiváló lehetőség, akár családi programnak is.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Akácvirágzás csapadékhiánnyal

A hónapok óta tartó csapadékhiány tovább fokozódott az ország jelentős részén, egyre nő a aszályos területek kiterjedése. A helyzet javulására majd jövő keddtől van esély, amikor számottevő csapadék érkezhet, de ez egyelőre még meglehetősen bizonytalan. Az akác virágzik, de a száraz talaj, a várható nyárias meleg és többször szeles idő nem ideális a nektárképződésre, a virágzásra és a hordásra.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

„Imádkozzunk esőért!”

Lényegesen magasabbak a tavaszi vetésű szemes kukorica, napraforgó és szója vetésterületei az elmúlt egy, illetve öt év átlagértékeinél, ami az orosz-ukrán konfliktus következtében kialakult bizonytalan helyzetben megnyugtatást jelenthet a piac számára – tájékoztatott Nagy István agrárminiszter.

A húsevők is ár-érzékenyek: így lehet népszerűbb a vega burger

Több húsevő választana vegetáriánus burgert, ha az olcsóbb lenne, mint a hagyományos húsos változat. De ehhez nagy árkülönbségre van szükség - ha az ár 30 százalékkal csökkenne, a húsimádók harmada már a vegetáriánus burgerre tér át. Ezt mutatják a Göteborgi Egyetem közgazdasági tanulmányának eredményei, amely a hús zöld alternatívákkal való helyettesítésének mozgatórugóit és akadályait vizsgálja.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.