0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A gombák és a moszatok menthetik meg az emberiséget

Egy esetleges atomtámadás következményei nem csak a filmeseket, de a tudósokat is foglalkoztatja. Most egy alaszkai mérnök kutatásának eredménye látott napvilágot, amelyben kifejti, hogy a gombák és a moszatok alkalmasak arra, hogy egy nukleáris katasztrófa esetén megmentsék az embereket.

David Denkenberger, az Alaszkai Egyetem mérnöke, az ALLFED (Alliance to Feed the Earth in Disasters azaz Szövetség a Föld táplálására katasztrófák esetén) nonprofit szervezet alapítója egy tervet dolgozott ki a „nukleáris tél” esetére, amikor nélkülözni kell a napfényt és a levegő hőmérséklete lecsökken.

Az általa összeállított étrend, amely lehetővé teszi az emberek túlélését, főleg gombákon és tengeri moszatokon alapul, amelyeknek nincs szükségük sok fényre a növekedéshez.

Azoknak a növényeknek, amelyek az apokalipszis utáni jövő emberének táplálékává válhatnak, mindenképpen kevés napfénnyel kell beérniük. Mégpedig azért, mert a robbanások és az azokból eredő tüzek füst- és porfelhőkkel borítják be az eget, fejtegeti a kutató. Nap nélkül az emberiség éhhalálra lesz ítélve.

Szerinte a zord körülmények között az emberek túlélési reménye a gombák lehetnek. A gombák képesek lesznek táplálkozni a katasztrófák során elpusztult fák trillióinak elhalt anyagával, olyan megújuló élelmiszerforrást hozva létre, amely potenciálisan mindenkit táplálhatna a bolygón, állítja Denkenberger. A gombák nem igényelnek fejlett technológiát, és kis területen termeszthetők, ami fontos lenne egy nukleáris katasztrófa esetén. A modern technológia valószínűleg megszűnne létezni, és a Föld felszínének nagy része elpusztulna.

Az emberiség második táplálékforrása a tengeri moszatok lennének, amelyek szintén jól bírják a gyér fényviszonyokat, és nagyon gyorsan nőnek.

Egy nukleáris tél során a szárazföld gyorsabban hűl le, mint az óceánok, így az óceánok egy kicsit melegebbek maradnak. Szerinte a tengeri moszatok viszonylag alacsony hőmérsékleten is elboldogulnának.

Elemélete alapján évente 1,6 milliárd tonna tengeri moszatból készült száraz élelemre lenne szükség ahhoz, hogy egy katasztrófa után a bolygón életben maradó embereket táplálni lehessen, és ez a mennyiség legfeljebb hat hónap alatt termeszthető meg. A tengeri algák azért is alkalmasak erre, mert olyan mikrotápanyagokat is tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy a szervezetbe a radioaktív sugárzás beépüljön.

Az atomcsapás utáni étet témája általában akkor kerül újra és újra felszínre, amikor politikai konfliktus keletkezik olyan országok között, amelyek nukleáris fegyvereket fejlesztenek és birtokolnak.

Forrás: focus.pl