Back to top

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Hawaii-n

Az ötvenes évei elején járó Edit évtizedek óta él az Egyesült Államokban, jelenleg Hawaii-n, Oahu-szigetén. Hivatásos katonaként vezényelték oda három éve. Mint mondja, a hawaii-ak számára karácsonykor is a kālua – azaz föld alatt sütött – malac jelenti az ünnepi lakomát, csakúgy, mint más luaun, vagyis ünnepi közös étkezésen.

Edit az előléptetését ünnepelte október 1-jén
Edit az előléptetését ünnepelte október 1-jén
Sorozatomban az ünnepi ízekről, illatokról, élményekről kérdezem ismerőseimet, akik hosszabb-rövidebb ideig külföldön éltek vagy jelenleg is ott tartózkodnak.

A karácsonyi menü a világ különböző részein mást és mást jelent, de mindenhol az kerül ilyenkor az asztalra, amit abban a kultúrában a legtöbben és a legjobban kedvelnek.

A hagyományos ételek azonban az adott nép múltjáról, egykori életmódjáról, gazdálkodásáról és természetes erőforrásairól is sokat elárulnak.

A kālua hagyományos módon imuban, azaz föld alatti sütőben készül
A kālua hagyományos módon imuban, azaz föld alatti sütőben készül
Fotó: Wikipédia
Edit elmondta, hogy az amerikai tartalékos hadseregnek körülbelül a 20 százaléka hozzá hasonló főállású katona. A többiek egy hónapban egy hétvégét gyakorlatoznak és évente egyszer kéthetes kiképzésen vesznek részt. Ő jelenleg személyzetisként dolgozik a csendes-óceáni katonai főparancsnokság kötelékében.

A poi a taro növény (Hawaii-on kalo néven ismert) föld alatti részéből, gumójából készül
A poi a taro növény (Hawaii-on kalo néven ismert) föld alatti részéből, gumójából készül
Fotó: Wikipédia
Korábban Dél-Kaliforniában, San Diego közelében élt és 2009-ben szerződött a tartalékos hadsereghez. Először alapkiképzésen vett részt, majd megtanulta a katonai szakmáját. 2012-ben kilenc hónapig Afganisztánban szolgált, ahol magyar katonákkal is találkozott.

A kālua hagyományos módon imuban, azaz föld alatti sütőben készül.

A sertést forró kövekkel és banánlevelekkel a földbe temetik. A karácsonyi luau nem lenne teljes egy tál poi nélkül az asztalnál. A poi a taro növény (Hawaii-on kalo néven ismert) föld alatti részéből, gumójából készül.

A taro évszázadok óta a hagyományos hawaii étrend alapvető eleme és a szigetek fő mezőgazdasági terménye.

Edit fia, Gergő is az édesanyjával tartott Hawaii-ra, de márciusban átköltözött Maui-szigetére, ahol a Wailea Marriott Resort étteremvezetője
Edit fia, Gergő is az édesanyjával tartott Hawaii-ra, de márciusban átköltözött Maui-szigetére, ahol a Wailea Marriott Resort étteremvezetője
A modern háztartásokban az ünnepi ételhez taro leveleket, sózott vajhalat, sertés-, marha- vagy csirkehúst használnak és általában a tűzhelyen párolják.

A kālua sertéshúst hagyományosan főtt káposztával és rizzsel, valamint ananásszal tálalják.

A taro évszázadok óta a hagyományos hawaii étrend alapvető eleme és a szigetek fő mezőgazdasági terménye
A taro évszázadok óta a hagyományos hawaii étrend alapvető eleme és a szigetek fő mezőgazdasági terménye
Fotó: pixabay
Az ananász elmaradhatatlan része az ünnepi étkezéseknek. Néha a kivájt gyümölcsben kínálják a turmixot, koktélt vagy egyéb italt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ananászhiány

Hetek óta hiánycikk az ananász, az ellátást továbbra is logisztikai nehézségek – a hajók késése, valamint a konténerhiány – hátráltatják. Noha jelenleg világszerte alacsony a gyümölcsfogyasztás, ananászból így is hiány van, az élelmiszerboltokban például már egyáltalán nem is szerepel az akciós termékek között.

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává egy kutatás szerint

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává, a térségben ugyanis kevésbé viseli meg a gabonaféléket az éghajlatváltozás - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben az ELTE-vel és a BME-vel együttműködésében készült közös tanulmányuk megállapításait ismerteti.

Száraz borszakértő

Az Egyesült Államokbeli Dartmouth College kutatói kifejlesztettek egy számítógépes algoritmust, amely képes véleményt formálni borokról és sörökről, méghozzá olyan stílusban, ahogyan a valódi sommelier-k szokták.

Elkészült a Nébih útmutatója az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához

Mintegy nyolchónapnyi folyamatos, konstruktív párbeszédet követően elkészült az Útmutató az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához. A kulcsfontosságú kiadvány összeállításához a Nébih széleskörű iparági és kereskedelmi egyeztetéseket folytatott, ezáltal is biztosítva, hogy a dokumentumban minden érintett szempontjai érvényesülhessenek és releváns segítséget nyújtson számukra.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Spanyol zöldspárga a tengerentúlra

Becslések szerint a tavalyinál ezer tonnával több, mintegy 44 ezer tonna zöld­spárgát fognak szedni Spanyolországban, és az áru Európa-szerte eljut az élelmiszerboltokba és zöldségárusokhoz. Ettől az évtől pedig szállítanak belőle Európai Unión kívüli országokba is, egyebek közt Szaúd-Arábiába, valamint a közel-keleti térség más országaiba.

A kínai tea az új befektetési trend

A közelmúltban egy aukcióján több, mint 70 000 dollárért kelt el egy doboz szárított kínai tealevél, ez azt jelzi, hogy az ebbe az italba való befektetésnek hihetetlen jövője van, és potenciálisan vetekedhet az érlelt whiskybe és a nemes borba történő befektetésekkel.

Juh- és bárányhús promóciós nap

A juh- és bárányhús, illetve a kecsketej és -sajt kétségkívül finom, ám drága prémiumtermék. Ennek ellenére, ha minden magyar évente két alkalommal enne juhhúst, nem kellene a termelőknek exportálni, mind elfogyna itthon. A Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet nem csak a kiskérődző ágazat érdekképviseletét látja el, hanem népszerűsíti is a termékeit, hogy növelje a hazai fogyasztást.