Az ötvenes évei elején járó Edit évtizedek óta él az Egyesült Államokban, jelenleg Hawaii-n, Oahu-szigetén. Hivatásos katonaként vezényelték oda három éve. Mint mondja, a hawaii-ak számára karácsonykor is a kālua – azaz föld alatt sütött – malac jelenti az ünnepi lakomát, csakúgy, mint más luaun, vagyis ünnepi közös étkezésen.
Sorozatomban az ünnepi ízekről, illatokról, élményekről kérdezem ismerőseimet, akik hosszabb-rövidebb ideig külföldön éltek vagy jelenleg is ott tartózkodnak.
A karácsonyi menü a világ különböző részein mást és mást jelent, de mindenhol az kerül ilyenkor az asztalra, amit abban a kultúrában a legtöbben és a legjobban kedvelnek.
A hagyományos ételek azonban az adott nép múltjáról, egykori életmódjáról, gazdálkodásáról és természetes erőforrásairól is sokat elárulnak.
Edit elmondta, hogy az amerikai tartalékos hadseregnek körülbelül a 20 százaléka hozzá hasonló főállású katona. A többiek egy hónapban egy hétvégét gyakorlatoznak és évente egyszer kéthetes kiképzésen vesznek részt. Ő jelenleg személyzetisként dolgozik a csendes-óceáni katonai főparancsnokság kötelékében.
Korábban Dél-Kaliforniában, San Diego közelében élt és 2009-ben szerződött a tartalékos hadsereghez. Először alapkiképzésen vett részt, majd megtanulta a katonai szakmáját. 2012-ben kilenc hónapig Afganisztánban szolgált, ahol magyar katonákkal is találkozott.
A kālua hagyományos módon imuban, azaz föld alatti sütőben készül.
A sertést forró kövekkel és banánlevelekkel a földbe temetik. A karácsonyi luau nem lenne teljes egy tál poi nélkül az asztalnál. A poi a taro növény (Hawaii-on kalo néven ismert) föld alatti részéből, gumójából készül.
A taro évszázadok óta a hagyományos hawaii étrend alapvető eleme és a szigetek fő mezőgazdasági terménye.
A modern háztartásokban az ünnepi ételhez taro leveleket, sózott vajhalat, sertés-, marha- vagy csirkehúst használnak és általában a tűzhelyen párolják.
A kālua sertéshúst hagyományosan főtt káposztával és rizzsel, valamint ananásszal tálalják.
Az ananász elmaradhatatlan része az ünnepi étkezéseknek. Néha a kivájt gyümölcsben kínálják a turmixot, koktélt vagy egyéb italt.