Back to top

A sörélesztő nem mindig okoz hasmenést

Az élelmiszeripari hulladékok és melléktermékek felhasználási lehetőségei címmel rendezett webináriumot a holland nagykövetség agrárcsoportja. A rendezvény helyzetképet adott a magyarországi szerves hulladékok felhasználásáról és kezelésről.

Fotó: Csatlós Norbert
A körkörös gazdálkodás lényege, hogy az agráriumban és az élelmiszeripari üzemekben termelődő szerves hulladékot újra hasznosítsuk. Például az állattenyésztésben keletkező trágyával pótoljuk a földek tápanyagtartalmát, amelyeken egyébként élelmiszereket és takarmányt termesztünk. Vagy az egyes élelmiszerek előállításának melléktermékeit vagy épp hulladékát hasznosítsuk: közvetlenül az állatokkal etessük meg, vagy készüljön belőle takarmányadalék.

Szarvasmarhák abrakjában több termelő használ sörtörkölyt, vagy a csemegekukorica-gyártáskor megmaradó csutkát, de a különféle olajosmagvakból készülő pellet alapanyaga is végső soron melléktermék.

Az utóbbi hónapokban számos hazai kutatási eredmény is napvilágot látott a témában az úgynevezett passzíranyagok (pl. a paradicsomszósz-gyártás mellékterméke) vagy épp a szőlőtörköly takarmányokban való hasznosításáról.

Fotó: pixabay.com
A webináriumon az 1968-ban alapított és Európa 21 országában jelen lévő holland Duynie Group mutatta be tevékenységét. A cég éves forgalma 250 millió euró, mintegy 200 hulladékból készült termék kifejlesztésében működtek közre és 4,5 millió tonna hulladékból lett így hasznos termék. Legnagyobb tapasztalatuk a cukorgyártás, a burgonyafeldolgozás, a sörfőzés illetve a gabona- vagy kukoricaalapú keményítő- és etanolgyártás melléktermékeinek hasznosításában van.

A melléktermékek vagy hulladékok hasznosítása komoly gazdasági potenciállal bír, a Duynie Group számításai szerint átlagosan 20 százalékkal növelték partnereik jövedelmét a melléktermékek újrahasznosításával.

Az előadásban elhangzott, hogy a melléktermékek sokszor nagyobb értéket képviselnek, mint az eredeti nyersanyag maga, köszönhetően egyebek mellett annak, hogy a tápanyagok (fehérje, emészthető rost, foszfor) itt már koncentráltan vannak jelen.

A melléktermékek elfogadottsága különböző. Vannak olyanok, mint a szója- és napraforgódara, a sörtörköly, a melasz vagy a korpa, amelyeket az az állattenyésztők minden kétség nélkül elfogadnak. Vannak mára elfogadott melléktermékek, amelyek elfogadásáért a takarmányipar „megküzdött”. Ilyenek a repcedara, a CGF vagy a DDGS, vagy a feltételesen elfogadottak, a vinasz, a CornSteep vagy a szirup, amelyek szállítása és tárolása nem könnyű, illetve a répaszelet és a csuhé.

A sörélesztő takarmányozási értékét csak mostanában kezdik igazán értékelni

– s erről beszélt Major Szilárd a Duynie Feed Hungary munkatársa. Közismert ugyan a fehérjetartalma, de az is, hogy marhánál, sertésnél hasmenést okoz. Sokáig vita volt arról is, hogy veszélyes hulladéknak számítson-e.

Szárított élesztő
Szárított élesztő
Fotó: Wikimedia Commons
A sörélesztő egyébként nélkülözhetetlen a szesz-, etanol-, és sörgyártásban, tehát bőségesen rendelkezésre áll, mint ismeretes az egyszerű cukrokat alkohollá és szén-dioxiddá alakítja. Épp ezért nem kívánatos a takarmányozási felhasználásában. Natív állapotában használva felborítja az optimalizált takarmányadag egyensúlyát, ellehetetleníti a pontos napi adagok betartását, és ahogy már írtuk, hasmenést okoz.

Hasznos tulajdonsága azonban ennél sokkal több van:

  • magas a fehérjekoncentrációja és biológiai értéke,
  • alkoholtartalmának köszönhetően magas az energitartalma és nyugtatja is az állatokat,
  • B-vitamin-forrás,
  • toxinmentes és toxinkötő hatású is egyben,
  • a benne lévő béta-glükán serkenti az immunrendszer működését,
  • jellegzetes íze és illata miatt növeli a takarmányfelvételt,
  • könnyen emészthető,
  • GMO-mentes

Az élettani hatásai mellett környezeti hatása is van, ha valaki sörélesztőt használ: helyi alapanyagokból származik, alacsony a CO2-lábnyoma.

Major Szilárd előadása
Major Szilárd előadása
Fotó: hba

Hogyan lesz az egyébként hasmenést okozó sörélesztőből jól használható takarmány? Ha a sörgyárban szerves sav adagolásával inaktiválják, és homogenizálás után már szállítható is a termelőkhöz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Hígtrágya a miniszternek - gazdatüntetés Hollandiában

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó Hollandia hét pontján még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.