0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Újraindítja műtrágyagyárait a Yara

Kellőképpen magasak a műtrágyaárak ahhoz, hogy megéri újraindítani a termelést a Yara szeptemberben leállított gyáraiban, írja a Reuters. A kínálat növekedésével előbb-utóbb az árak is egyensúlyba kerülhetnek, bár elemzők szerint ez 2022 vége előtt nem reális.

Ahogy itt is beszámoltunk róla, a világ második legnagyobb ammóniagyártója, a Yara

a robbanásszerűen emelkedő gázárakra hivatkozva számos európai gyárában a termelés átmeneti szüneteltetése mellett döntött.

Azokkal az egységekkel együtt, ahol éppen karbantartási szünet volt, a Yara európai kapacitásának nem kevesebb mint 40%-a esett ki szeptembertől novemberig, vagyis az évi 4,9 millió tonnányi ammóniatermelő kapacitásból 2 millió tonnányi.

Időközben aztán olyan mértékben megemelkedtek a kész nitrogénműtrágyák árai, valamint a világpiaci ammóniaár is, hogy

megéri újraindítani a termelést az ideiglenesen leállított gyárak legnagyobb részében,

idézi a Reuters a Yara szóvivőjét.

A német agrarheute.com portálom megjelent elemzés arra világít rá, hogy ha több áru lesz a piacon, akkor várhatóan az árak is csökkennek majd, bár hogy mikor, azt elég nehéz lenne megtippelni. Egyesek szerint nem fog csökkenni a kereslet még ilyen csillagászati árak mellett sem, míg más elemzők szerint igen. Abban mindenesetre egyetértenek, hogy sok múlik a gabonaárak alakulásán. Egy amerikai elemzőt is idéz az agrarheute.com, aki szerint talán 2022 második felére állhat viszonylag helyre a kereslet-kínálat egyensúlya.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu