Back to top

Ünnepek előtti alkoholhiány

Spanyolország, más európai országokhoz hasonlóan, számos problémával néz szembe karácsony előtt, amit tovább tetéz, hogy fogyóban vannak az alkoholkészletek.

Úgy tűnik, hogy az idei karácsony előtti időszak sok tekintetben különbözni fog a korábbiaktól. Nehéz kompromisszumokat kell kötniük az embereknek, amikor a barátaikkal bárokba és éttermekbe mennek. Az ok? A spanyol városlakók által legkedveltebb bárokban és éttermekben hiány van a kedvenc italokból.

Több országban az "otthoni bulikat" részesítik előnyben, a spanyolok viszont inkább bárba, étterembe vagy klubba mennek, ha találkozni szeretnének a barátaikkal, rokonaikkal.

Spanyolországban az összes alkoholértékesítés több,mint a fele a bárokban történik.

Így nem csoda, hogy amikor hosszú hónapok után végre kinyitottak az éttermek és bárok szinte megostromolták azokat. Az eredmény? A legnépszerűbb alkoholmárkák gyorsan eltűntek a polcokról. A hiány például a spanyolok által kedvelt gint, tequilát és vodkát érinti. Nehéz elképzelni, mert nálunk ritka az olyan kocsma vagy bár, ahol ne találnánk meg ezeket az italokat.

- Az ellátási korlátozások nem minden márkára vonatkoznak. A probléma elsősorban azokat a szeszes italokat érinti, amelyekhez a vásárlók a leginkább ragaszkodnak, ilyenek például a Beefeater gin, az Absolut vodka és a Patrón Tequila

- mondta Roberto Ucelay, az egyik tenerifei üdülőhely vezetője.

Mint szinte az egész világon, ennek a helyzetnek az oka világjárvány, és nem a népszerű szeszes italok alacsonyabb termeléséről van szó. A szeszes italok gyártása teljes gőzzel folyik, de a probléma máshol van. A pandémia kezdete óta a közlekedési ágazat a munkaerő tömeges elvándorlásával néz szembe. Hiány van sofőrökből és raktárosokból, és egyszerűen nincs, aki eljuttassa az árut oda, ahol szükség van rá. A szállítmányozó cégek emellett konténer- és járműhiányban is szenvednek. Néhány alkoholgyártó pedig a palackok és a dobozok hiánya miatt szenved.

A "The Drinks Business" című honlap közlése szerint szerint a spanyol szeszes italok szövetsége, az Espirituosos España arról számolt be, hogy

egyes márkák kiszállítása akár hat hónapig is eltarthat. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a világ legnagyobb országaiban az alkohol iránti, amúgy is gigantikus kereslet megnövekedett. Az Egyesült Államokban és Kínában az emberek hatalmas mennyiségben fogyasztanak különböző alkoholfajtákat, a kisebb országoknak pedig be kell érniük a maradék készletekkel.

Így a spanyol italmérésekben új szakmai kihívással néznek szembe, az ünnepek alatt változtatniuk kell a klasszikus kínálaton, és megfelelő alternatívákat kell találniuk a jól bevált és kedvelt alkoholok helyett. Azért szerencsére még van miből válogatni....

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

Az árnál is van fontosabb

A Floral Marketing Fund (FMF) támogatásával 2020–2021-ben felmérést végeztek az Egyesült Államokban és Kanadában a fogyasztók bolti és online vásárlási szokásairól. Meglepő eredményre jutottak: a kertészeti árudákban gyakran már csak azután nézik meg a vevők a termékek árát, miután döntöttek a vásárlásról.

Ami megterem, az üvegbe kerül

A Viharsarki Lekvárium története három évtizedre nyúlik vissza. Hobbi-lekvárfőzéssel indult, majd családi-baráti ajándékozási célra készültek a finomságok, míg a megtermelt és feldolgozott mennyiség akkora lett, hogy elkezdődött az értékesítés.

Tavaly 12,6 millió tonna zöldség-gyümölcs hagyta el Spanyolországot kamionokban

A spanyolországi zöldségek és gyümölcsök többsége továbbra közúti szállítással jut el a külföldi vevőkhöz. Nem kevés áruról van szó, a magyarázat pedig sokrétű.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Majomhimlő: minden, amit az európai vírusról tudni lehet

Az először az Egyesült Királyságban és Portugáliában észlelt majomhimlőjárvány Spanyolországban is elterjedt, miután nyolc férfi az országban a vírusfertőzéssel összeegyeztethető tüneteket mutatott - derül ki a The Guardian cikkéből.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.