0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ünnepek előtti alkoholhiány

Spanyolország, más európai országokhoz hasonlóan, számos problémával néz szembe karácsony előtt, amit tovább tetéz, hogy fogyóban vannak az alkoholkészletek.

Úgy tűnik, hogy az idei karácsony előtti időszak sok tekintetben különbözni fog a korábbiaktól. Nehéz kompromisszumokat kell kötniük az embereknek, amikor a barátaikkal bárokba és éttermekbe mennek. Az ok? A spanyol városlakók által legkedveltebb bárokban és éttermekben hiány van a kedvenc italokból.

Több országban az „otthoni bulikat” részesítik előnyben, a spanyolok viszont inkább bárba, étterembe vagy klubba mennek, ha találkozni szeretnének a barátaikkal, rokonaikkal.

Spanyolországban az összes alkoholértékesítés több,mint a fele a bárokban történik.

Így nem csoda, hogy amikor hosszú hónapok után végre kinyitottak az éttermek és bárok szinte megostromolták azokat. Az eredmény? A legnépszerűbb alkoholmárkák gyorsan eltűntek a polcokról. A hiány például a spanyolok által kedvelt gint, tequilát és vodkát érinti. Nehéz elképzelni, mert nálunk ritka az olyan kocsma vagy bár, ahol ne találnánk meg ezeket az italokat.

– Az ellátási korlátozások nem minden márkára vonatkoznak. A probléma elsősorban azokat a szeszes italokat érinti, amelyekhez a vásárlók a leginkább ragaszkodnak, ilyenek például a Beefeater gin, az Absolut vodka és a Patrón Tequila

– mondta Roberto Ucelay, az egyik tenerifei üdülőhely vezetője.

Mint szinte az egész világon, ennek a helyzetnek az oka világjárvány, és nem a népszerű szeszes italok alacsonyabb termeléséről van szó. A szeszes italok gyártása teljes gőzzel folyik, de a probléma máshol van. A pandémia kezdete óta a közlekedési ágazat a munkaerő tömeges elvándorlásával néz szembe. Hiány van sofőrökből és raktárosokból, és egyszerűen nincs, aki eljuttassa az árut oda, ahol szükség van rá. A szállítmányozó cégek emellett konténer- és járműhiányban is szenvednek. Néhány alkoholgyártó pedig a palackok és a dobozok hiánya miatt szenved.

A „The Drinks Business” című honlap közlése szerint szerint a spanyol szeszes italok szövetsége, az Espirituosos España arról számolt be, hogy

egyes márkák kiszállítása akár hat hónapig is eltarthat. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a világ legnagyobb országaiban az alkohol iránti, amúgy is gigantikus kereslet megnövekedett. Az Egyesült Államokban és Kínában az emberek hatalmas mennyiségben fogyasztanak különböző alkoholfajtákat, a kisebb országoknak pedig be kell érniük a maradék készletekkel.

Így a spanyol italmérésekben új szakmai kihívással néznek szembe, az ünnepek alatt változtatniuk kell a klasszikus kínálaton, és megfelelő alternatívákat kell találniuk a jól bevált és kedvelt alkoholok helyett. Azért szerencsére még van miből válogatni….

Forrás: rp.pl