Úgy tűnik, hogy az idei karácsony előtti időszak sok tekintetben különbözni fog a korábbiaktól. Nehéz kompromisszumokat kell kötniük az embereknek, amikor a barátaikkal bárokba és éttermekbe mennek. Az ok? A spanyol városlakók által legkedveltebb bárokban és éttermekben hiány van a kedvenc italokból.
Több országban az „otthoni bulikat” részesítik előnyben, a spanyolok viszont inkább bárba, étterembe vagy klubba mennek, ha találkozni szeretnének a barátaikkal, rokonaikkal.
Így nem csoda, hogy amikor hosszú hónapok után végre kinyitottak az éttermek és bárok szinte megostromolták azokat. Az eredmény? A legnépszerűbb alkoholmárkák gyorsan eltűntek a polcokról. A hiány például a spanyolok által kedvelt gint, tequilát és vodkát érinti. Nehéz elképzelni, mert nálunk ritka az olyan kocsma vagy bár, ahol ne találnánk meg ezeket az italokat.
– mondta Roberto Ucelay, az egyik tenerifei üdülőhely vezetője.
Mint szinte az egész világon, ennek a helyzetnek az oka világjárvány, és nem a népszerű szeszes italok alacsonyabb termeléséről van szó. A szeszes italok gyártása teljes gőzzel folyik, de a probléma máshol van. A pandémia kezdete óta a közlekedési ágazat a munkaerő tömeges elvándorlásával néz szembe. Hiány van sofőrökből és raktárosokból, és egyszerűen nincs, aki eljuttassa az árut oda, ahol szükség van rá. A szállítmányozó cégek emellett konténer- és járműhiányban is szenvednek. Néhány alkoholgyártó pedig a palackok és a dobozok hiánya miatt szenved.
A „The Drinks Business” című honlap közlése szerint szerint a spanyol szeszes italok szövetsége, az Espirituosos España arról számolt be, hogy
Így a spanyol italmérésekben új szakmai kihívással néznek szembe, az ünnepek alatt változtatniuk kell a klasszikus kínálaton, és megfelelő alternatívákat kell találniuk a jól bevált és kedvelt alkoholok helyett. Azért szerencsére még van miből válogatni….