Back to top

Felelősségvállalás az erdőért, a környezetért

A Mecsekerdő szakmai továbbképzéssel, új erdők telepítésével, környezetkímélő technológiák bevezetésével és tesztelésével fejlesztette erdőgazdálkodását 2021 során.

A környezeti nevelést és a természetbarát erdőlátogatást szolgálta az erdészeti erdei iskolák 25 éves alapításának alkalmából indított ismeretterjesztő videó- és túrasorozat, a több új erdei tanösvény, valamint a Gyopár kulcsosház újjászületése és a Zobáki Nomád Tábor fejlesztése.

A Baranya megye erdeinek 50%-át kezelő Mecsekerdő állami erdőgazdálkodóként elsősorban az erdő biológiai erőforrásainak megőrzésére és gyarapítására, az erdei életközösségek alkotta ökoszisztéma egyensúlyának fenntartására, valamint az erdővel kapcsolatos emberi, közösségi igények kielégítésére törekszik.

Fotó: Mecsekerdő

A Mecsekerdő élen jár a folyamatos erdőborítást szolgáló üzemmódok, az örökerdő gazdálkodás bevezetésében, jelenleg – a törvényi előírást jelentősen meghaladó mértékben – az 55 ezer hektárt kitevő erdeinek 18,5%-át kezeli ezen üzemmódokban.

Mivel az örökerdő-gazdálkodás tudásintenzív tevékenység, a munkát szakmai továbbképzések is támogatták, amelyek az erdész szakszemélyzet, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai részvételével zajlottak

és a szakmán belüli személetformáláson túl azt a célt szolgálták, hogy a Mecsekben tovább javuljon az örökerdő-gazdálkodással kezelt területek minősége és növekedjen nagysága. Ripszám István vezérigazgató ezzel kapcsolatban elmondta: „az erdész munkájának terméke az erdő: nem fát, nem szarvasagancsot, nem pihenőhelyet termelünk, hanem erdőt hozunk létre.”

A Mecsekerdő a meglévő erdők gondozása, kezelése mellett új erdőket is létrehozott: 50 ezer, többségében kocsányos tölgy, valamint az állomány szerkezetét javító elegyfafajokat is magában foglaló facsemete elültetésével Baranya megyében, Vajszlón létrehozta az Újszülöttek erdejét, bekapcsolódva az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Agrárminisztérium együttműködésében zajló programba. A Mecsekerdő ezen kívül Baranya megye déli részén további 14 hektáron, összesen 140 ezer csemete ültetésével végzett még erdőtelepítést.

A Mecsekerdő jelentős lépéseket tesz és gondot fordít a felnövekvő generációk szemléletformálására:

1996-ban az elsők között hozta létre idén 25 éves erdészeti erdei iskoláit: a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolát a Mecsekben és a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolát a Zselicben.

Kikerics Erdészeti Erdei Iskola
Kikerics Erdészeti Erdei Iskola
Fotó: Mecsekerdő Zrt.

A környezeti nevelőmunka idén negyed százados évfordulója alkalmából számos iskolához és több tízezer érdeklődőhöz eljutó online ismeretterjesztő sorozatot, valamint az erdei iskolák erdőpedagógusainak vezetésével nyolc alkalomból álló túrasorozatot indított a mecseki és zselici erdők természeti kincseinek megismerésére, bemutatására. E mellett fejlesztette az erdőlátogatással egybekötött tudásátadást szolgáló tanösvény-hálózatát is. 2021-ben újjászületett a Tenkesen a Csodabogyó-, Mozsgó közelében az Ezüsthárs-tanösvény, és hamarosan átadásra kerül Sasréten a vadászati témájú Csodaszarvas tanösvény. Idén megkezdődött és jövőre befejeződik Árpádtetőn a Mecsek Discovery Center építése, amelyben a Mókus Suli két új, jól felszerelt oktatóterme és egy, a Mecseket a XXI. század technikai megoldásaival bemutató, 140 négyzetméteres kiállítótér kap helyet.

Amellett, hogy az erdőket meg kell óvni a klímaváltozás negatív hatásaitól és biztosítani egészséges fejlődésüket, az erdei ökoszisztéma egyensúlyának fenntartása mellett mind több ember számára bejárhatóvá is kell tenni őket.

Fotó: Mecsekerdő Zrt. Facebook
Ebbe a törekvésbe illeszkedik a legendás Gyopár-kulcsosház idei teljes újjászületése – amelyet így a természetjárók immár egész évben használhatnak –, valamint a Dél-Dunántúli Kéktúra jellemző kiindulópontján fekvő és az Erdei Vándortáborok helyszíneként is szolgáló Zobáki Nomád Táborban megépült, 60 fő kiszolgálására alkalmas, tájba illeszkedő, vizesblokk-épület.

A Mecsekerdő gazdálkodásában mindennapos gyakorlat a korszerű terepi informatika használata: az idei tesztidőszakot követően 2022-ben új készletgazdálkodási rendszert vezet be. Az új, mobiltelefonos alkalmazással mellőzhetők a papír alapú nyomtatványok, ami nem csak a vállalat környezettudatosságát erősíti, hanem az értékesíthető készletekről, fatermékekről naprakész adatok állnak rendelkezésre.

A terepi adatgyűjtés, az erdő egészségi állapotának megfigyelése és a tervezési folyamatok támogatása terén új távlatok nyílnak a jövőben a 2021-ben megvásárolt középkategóriájú, felmérő drón – várhatóan jövő év eleji – szolgálatba állásával.

Energiatudatos vállalatként a megújuló energia használati arányának növelésével nem csak karbonlábnyomát csökkenti, hanem a társadalmi szemléletformálást segítő példát is szeretne mutatni. A környezettudatos vállalati működés része az is, hogy idén novemberben környezetbarát, tisztán elektromos meghajtású, hazai gyártású szállítóeszköz – közelítőgép – prototípusát tesztelték a Mecsekerdő szakemberei egy szakmai bemutatón.

Forrás: 
Mecsekerdő Zrt. Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Somoskői Kirándulóközpont

A Karancs-Medves vidékre érkezőket csodálatos természeti környezetben várja a Salgótarjánhoz tartozó Somoskőn tavaly kibővített turisztikai bázis. Itt, a Medves-fennsík peremén és a közelben található Somoskői vár környékén geológiai érdekességeket, kiállítóhelyeket rejt a táj, amely túrázók és osztálykirándulások kedvelt célpontja.

Élelmiszerinnovációkért dolgozik a MATE és a PENNY

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött a PENNY üzletlánccal, az élelmiszermérnöki szakos hallgatók nagyvállalati elvárásokra történő felkészítése és az oktatás fejlesztése vonatkozásában. Az együttműködés keretében a PENNY innovációs termékfejlesztési pályázatot is hirdet a MATE hallgatóinak, ahol a vállalat jövendőbeli termékpalettáját keresik.

Nő a sarkvidéki erdőterület – de nem biztos, hogy ez jó

A szibériai rénszarvaspásztor nép, a nyenyecek különös időket élnek. A sarki óceán partján lévő területeiken a tundra lassan olvadásnak indult, és egyre több cserje nő. A fűzfa-félék, melyek eddig csak térdmagasságig nőttek, mára a három métert is meghaladják, és elrejtik a rénszarvasokat.

Interaktív programokkal várja a MATE a látogatókat a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is kitelepül az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, Gödöllőn, május 28-29-én.

A Digitális Bemutató Gazdaság díj meghirdetése és a Digitális Szolgáltatók Adatbázisának létrehozása az agráriumban

Új állomásához érkezett a Digitális Agrárakadémia megvalósítása. A Kormány 2019-ben fogadta el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját (DAS), melyben meghatározásra került a Digitális Agrárakadémia. A Digitális Agrárakadémia célja a precíziós technológiák használatának elterjesztése, a termelők felkészítése a precíziós agrár-megoldások, a precíziós eszközök és szolgáltatások felhasználására.

Második lett az Év erdésze országos versenyen az ÉSZAKERDŐ munkatársa

Az Országos Erdészeti Egyesület által kiírt Év erdésze verseny 14. országos döntőjének házigazdája a Pilisi Parkerdő Zrt. volt. A rendezvény célja évről-évre változatlan: az erdészszakma társadalmi elismertségének növelése, a résztvevők szaktudásának és szakmai felkészültségének gyarapítása.

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Utazó ügynökök és neten követhető „dögcédula”

Kincskeresés GPS-szel, ládavadászatra fel! Ha kedveli a vadregényes kirándulóhelyeket, szeret túrázni és kipróbálna egy érdekes játékot, miközben járja az erdőt, a geocaching kiváló lehetőség, akár családi programnak is.

Hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta, már az első képzőintézmények is megvannak

A technika fejlődése újabb szakmákat hívott életre Magyarországon. A drónok egyre többféleképpen hasznosíthatóak, már nemcsak a filmiparban, hanem az agrárszektorban is. Ezt felismervén a Nébih kezdeményezésére új képzés indult: a növényvédelmi drónpilóta alapképzés. Magyarországon elsőként az ABZ Drone Kft. szerezte meg a jogot, hogy megszervezhesse és elindíthassa az oktatást.