0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A nehéz időkben is partnerek az agrárfinanszírozásban

Cseppet sem volt könnyű éve az agráriumnak, hiszen a szélsőséges időjárási viszontagságokat és az állatbetegségek elleni küzdelmet tetézte az újranyitást követő áremelkedés is. A piaci bizonytalanságok sok esetben a beruházások elhalasztását eredményezték, Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója mégis arra számít, hogy jövőre tovább emelkedhet az agrárhitelállomány.

Milyen évet zárhat a magyar agrárium?

A tavalyi sem mondható könnyű évnek, idén pedig nem a koronavírus-járvány nehezítette elsősorban az agrárvállalkozások helyzetét, hanem az egyre gyakoribb szélsőséges időjárás, az állatbetegségek és az újranyitást követő piaci hatások. Megemelkedtek a gabona- és takarmányárak, aminek kedvezőtlen hatása elsősorban az állattenyésztőknél és élelmiszerfeldolgozóknál jelentkezett.

Az egekbe szökő energiaárak minden szereplőt negatívan érintettek, a földgáz drágulása azonban drasztikus áremelkedést hozott a műtrágyapiacon.

Az építőipari alapanyagok és a munkaerő drágulása miatt pedig sokkal nehezebben tervezhetnek a termelők, jelenleg általános bizonytalanság érezhető a piacon. A sertéságazat kritikus helyzetben van, a baromfitartást a madárinfluenza nehezíti, a tejelő szarvasmarhatartás helyzete is napról napra romlik a stagnáló átvételi árak és a drasztikus input árnövekedés miatt.

Milyen kihívásokat jelentettek a bizonytalanságok finanszírozói oldalról?

Jelenleg a gazdaságok jövedelem-stabilitása, valamint a beruházások költségeinek imént említett tervezhetősége jelenti a legnagyobb kihívást. Az üzleti tervekben kalkulált gazdaságossági és megtérülési számítások ugyanis jelentősen romlottak, sőt egyes esetekben a beruházások megtérülése is bizonytalanná vált.

Nem segített ezen az NHP Hajrá keretének kimerülése sem, hiszen egy fix kamatozású, olcsó forrás lehetőségét vesztette el az ágazat.

Mindezek okán nem meglepő, hogy voltak olyan – akár uniós és állami támogatást is nyert – beruházási tervek, amelyeket mégsem valósítottak meg a gazdálkodók. A megváltozott makrogazdasági és kamatkörnyezetben arra is fel kell készülnie a hitelfelvevőknek, hogy a kegyelmi állapot véget ért és nagyságrendekkel magasabb finanszírozási költséggel kell számolniuk a tervezett beruházások megvalósításakor. Mindezzel együtt máskor is voltak már nehéz időszakok, amit partnereinkkel közösen sikeresen kezeltünk, most is rugalmas megoldásokkal igyekszünk megkönnyíteni az agrárvállalkozások gazdálkodását.

Komoly forrástöbblet érkezett viszont a Vidékfejlesztési Program keretében az agráriumba, mennyire érezhető már ennek hatása?

A hatás már természetesen érezhető, hiszen az ez évre és a jövő évre meghirdetett pályázatok a megemelt összeggel lettek kalkulálva. Év elején döntött úgy a kormány, hogy a korábbi 15 százalékos hozzájárulás helyett már 80 százalékkal egészíti ki a Vidékfejlesztési Program uniós forrásait, így a következő években több mint 4265 milliárd forint érkezik az agráriumba. Ez egy óriási lehetőség, de csak ha hatékonyan használjuk fel.

Ugyanakkor az építőipari költségek, a műtrágya, a vetőmag és a növényvédőszerek árának növekedése, illetve az általánossá váló munkaerőhiány és a piaci bizonytalanságok miatt jelenleg az tapasztalható, hogy több pályázó költségvetése, amelyre a pályázatát alapozta, mára idejétmúlttá vált.

Tehát a pályázati források kiegészítéséhez a hitelkérelmek egy része nem idén, hanem később várható.

Várható bármilyen változás a szabályozásokban, amire érdemes már most felkészülniük a gazdáknak?

Úgy látjuk, hogy óriási változások előtt áll a mezőgazdaság és az állattenyésztés egész Európában. Részint a folyamatosan növekvő élelmiszerkereslet, a fogyasztói igények változása, valamint a fenntarthatóságra való törekvés egyre erőteljesebb megjelenése miatt.

Az új Közös Agrárpolitikában 2027-ig minden eddiginél hangsúlyosabban jelennek meg a környezet- és klímavédelmi törekvések, és olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amelyek nagyobb támogatást biztosítanak a kisebb gazdaságok számára, illetve a fiatal mezőgazdasági termelőknek.

Magyarország ez év végéig nyújthatja be az Európai Uniónak saját Stratégiai Tervét. A korábbi zöldítés beépül az alaptámogatásba, és helyébe további környezetvédelmi kötelezettségek lépnek az eco-scheme – vagy agro-ökológiai alapprogram – keretében. A források racionális felhasználása esetén, a szigorodó ökológiai követelmények ellenére az előírásokhoz alkalmazkodó gazdaságok üzemmérettől függően jobban is járhatnak.

Mire számít, miként alakulhat a következő évben az agrárhitelezés piaca?

Az agrárhitel-állomány várhatóan a következő években is növekedni fog, hiszen a Vidékfejlesztési Program pályázatai csak 50 százalékban fedezik a tervezett beruházások költségét, a fennmaradó részt önerőből vagy hitelből tehetik hozzá a pályázók.

Emellett az Európai Unió – imént említett – szigorított környezetvédelmi előírásai is fejlesztési kényszert jelenthetnek a jövőben, míg az energia-árak, inputárak, takarmányárak emelkedése a forgóeszköz-finanszírozást növeli meg.

Mi a nehéz időkben is partnerek vagyunk. Rugalmas, hosszútávú jövedelmezőséget biztosító megoldásainkkal segítjük ügyfeleinket, rendelkezésükre állunk olyan kérdések megválaszolásában is, hogy miként lehet államilag támogatott konstrukciókkal megvalósítani a beruházásokat, mit jelent a támogatáshalmozódás és mikor érdemes előtérbe helyezni a saját forrású hiteleket. (x)

Forrás: OTP Agrár