Back to top

Szarvasgomba-vadászat vált kulturális világörökséggé

Nyolc éve a fehér szarvasgombájáról ismert piemonti város, Alba indította el a kampányt, hogy a szarvasgomba-vadászat kulturális örökségként ismerjék el.

Fotó: Mortazavifa/Wikipedia
Felvette az olaszországi szarvasgomba-vadászat hagyományát a szellemi kulturális örökségek listájára múlt héten az UNESCO párizsi tanácskozása, írta a Sokszínű Vidék az MTI-re hivatkozva.

A szarvasgombavadászok hálózata 14 olaszországi régióban mintegy 70 ezer főt számlál. A szarvasgombavadászok kora reggel vagy szürkületkor indulnak gombakeresésre, hogy ne vegyék észre őket. A szarvasgomba lelőhelyei ugyanis szigorúan titkosak.

Olaszország nyolc éve kezdett kampányolni a szarvasgomba-vadászat kulturális örökségként való elismerése mellett. A kampány élére a fehér szarvasgombájáról ismert piemonti város, Alba állt. A város ad otthont az évente megrendezett Nemzetközi Szarvasgombavásárnak, amely a világ minden tájáról vonzza az ínyenceket.

A bódító aromájú csemege nagyon értékes, novemberben egy fehér szarvasgombát 103 ezer euróért (38 millió forintért) árvereztek el Hongkongban.

A világ legdrágább csemegéjének is nevezett fehér szarvasgomba 100 grammja körülbelül 250 euróba (92 ezer forintba) kerül.

Egyedi illatuk és ízük miatt az albai szarvasgombák évek óta a legmagasabb árakon kelnek el. A ritka kincs felkutatására, amely akár 30 centiméter mélyen a földben, a tölgyfa, gesztenyefa vagy nyárfa gyökerei között terem, általában kutyákat használnak, amelyek kiváló szaglásukkal kiszimatolják a gumókat.

Az ínyencek grammonként, ostyavékonyra szeletelve fogyasztják a finomságot.

Forrás: 
sokszinuvidek.24.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Növényorvos a közterületen: jó idő van a levéltetvekre

Az esőkkel egy időben megérkezett a meleg is, kedvező körülményeket teremtve a gombáknak és a rovaroknak. Talán a levéltetvek élvezik a legjobban a meleg, párás időjárást. Szaporodnak, terjednek, és egyre több fajt károsítanak.

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.

Két védőhormon kölcsönhatása

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a szalicilsav és a jázmonsav nem nyomják el egymást a növényi kórokozókkal szembeni védekezés során. Sőt, a fás szárú növényeknél a két hormon kölcsönhatása akár növelheti is a növények rezisztenciáját.

Poloska veszélyezteti az olasz gyümölcstermést

Az első meleg napoknak nemcsak az emberek örültek Olaszországban: Emilia-Romagna tartományban a nyári időjárás sosem látott mértékű poloskainváziót indított el, adta hírül a Confagricoltura gyümölcstermesztő szövetkezet.

Nő a sarkvidéki erdőterület – de nem biztos, hogy ez jó

A szibériai rénszarvaspásztor nép, a nyenyecek különös időket élnek. A sarki óceán partján lévő területeiken a tundra lassan olvadásnak indult, és egyre több cserje nő. A fűzfa-félék, melyek eddig csak térdmagasságig nőttek, mára a három métert is meghaladják, és elrejtik a rénszarvasokat.

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Második lett az Év erdésze országos versenyen az ÉSZAKERDŐ munkatársa

Az Országos Erdészeti Egyesület által kiírt Év erdésze verseny 14. országos döntőjének házigazdája a Pilisi Parkerdő Zrt. volt. A rendezvény célja évről-évre változatlan: az erdészszakma társadalmi elismertségének növelése, a résztvevők szaktudásának és szakmai felkészültségének gyarapítása.