Back to top

E-learning faápolási kézikönyv

A városi fák nem megfelelő gondozás esetén a városok legveszélyesebb élőlényei lehetnek, amelyek lehulló ágai vagy vihar esetén a kidőlő fa jelentős vagyoni károkat és személyi sérüléseket okozhatnak. A városok nem megfelelően gondozott fái állandó vagyoni és életveszélyt jelentenek. Mindez szükségessé tette a faápolás alapjait ismertető e-learning tananyag elkészítését.

Az Európai Faiskolák Szövetsége (European Nurserystock Association – ENA) és annak belga, bolgár, dán, francia, görög, holland, ír, lengyel, magyar, német, olasz, portugál és svéd szakmai tagszervezetei kezdeményezték a Több Zöld Várost Európának kampányt, amelyet 2021. január és 2023. december között valósítanak meg. A kampány során felhívják a figyelmet a városok zöldítésének, a zöld és a kék infrastruktúra fejlesztésének jelentőségére és közérthetően összeállított szakmai anyagok elkészítésével támogatják annak megvalósítását.

A parkok és városok egyik igen fontos alkotóeleme a fa, mert oxigént termel, szálló port és szén-dioxodot köt meg, megakadályozza a városi hőszigetek kialakulását és hasznosítja a lehulló csapadékot, csökkentve ezzel a villám árvizek kialakulásának esélyét.

A városi fák előnyeit azok megfelelő gondozása esetén élvezhetjük, ugyanakkor a városi fák nem megfelelő gondozása esetén a városok legveszélyesebb élőlényei lehetnek, amelyek lehulló ágai vagy vihar esetén a kidőlő fa jelentős vagyoni károkat és személyi sérüléseket okozhatnak. A városok nem megfelelően gondozott fái állandó vagyoni és életveszélyt jelentenek. Mindezek tették szükségessé a faápolás alapjait ismertető e-learning tananyag elkészítését és széles körű terjesztését.

Fotó: www.pixabay.com


A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete vesz részt hazánkból az “Több Zöld Várost Európában” információs kampányban, melynek keretében e-learning tananyag formájában egy Faápolási Kézikönyvet készített el. A kézikönyv négy fő részből áll: fabiológia, favizsgálat, faápolás és az ellenőrző kérdések. A faápolás rész hasznos ismereteket tartalmaz, amelyeket a következő négy főbb fejezetbe rendez:

1. Életfeltételek javítása (talajjavítás, tápanyag-utánpótlás, öntözés, növényvédelem, favédelem)
2. Gyökérkezelések (gyökér-sérülések megakadályozása és kezelése, gyökérmetszés, építmények védelme)
3. Fasebészet (kéregsérülések kezelése és odúkezelés)
4. Díszfák metszése


A Faápolási Kézikönyvet mindenkinek ajánljuk, akinek saját kertje, hobbikertje van, vagy csak pusztán a háza előtti, közterületen lévő fát szeretné gondozni annak érdekében, hogy a nyári nagy melegben is kellemes árnyékot biztosítson. A kézikönyv most még térítésmentesen itt érhető el: www.diszkerteszek.hu/e-learning-tananyag/

Forrás: 
www.diszkerteszek.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Lesz-e elég feldolgozóipari alapanyag?

Egyre kevésbé vonzó a csemegekukorica és zöldborsó termesztése a gazdáknak. Az okok sokrétűek, de a termesztési kedv csökkenése leginkább arra vezethető vissza, hogy a világpiacon az egekbe szökött a takarmánykukorica és az olajos termények ára.

Dél-Európában később indult a szedés, nálunk a tavalyinál korábban lehet dinnye

A terület csökkentéséből és az időjárásból adódóan a dél-európai dinnyetermelő országokban az előző évinél kevesebb termést várnak. A korai szedések pedig egy-másfél hetet csúsztak. Nálunk is szűkült a terület, főként a Kelet-Magyarországon termesztett konstans fajtákból ültetnek kevesebbet. A hűvös áprilist követő májusi meleg hatására azonban június 20. körül már magyar görögdinnyét ehetünk.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.