Back to top

Két agronómiai tudományos díjat nyert a Corteva

A Corteva Agriscience két agronómiai díjat nyert a 14. Crop Science Fórumon. A rendezvényt virtuálisan tartották meg Londonban, november elején. A rangos díjak kategóriájukon belül a legjobb tudományos elismerést ünneplik, vezető technológiai kezdeményezéseket a növényvédelem és a digitális mezőgazdaság területén világszerte.

„Nagy elismerés a díjazottak között lenni egy ilyen nagy jelentőségű eseményen” - mondta Sam Eathington a Corteva alelnöke és technológiai igazgatója. „Ezek a díjak jól mutatják azt a törekvést, hogy milyen sokféle módon tudunk reagálni és pozitív befolyást gyakorolni mind a környezetünket, mind a gazdálkodók tevékenységét érintő újabb és újabb problémákra. Mindezt oly módon tesszük, hogy felhasználjuk a csúcstechnológia eszközeit és az innováció legújabb eredményeit. Gratulálunk a Corteva Agriscience teljes csapatának ezekhez a hatalmas eredményekhez.”

A Corteva a következő kategóriákban érte el a legmagasabb elismerést:

A legjobb új növényvédelmi termék: Inatreq™ gombaölő szer hatóanyag

Az Inatreq hatóanyag kiemelkedően hatékony a gabonafélék és a banán olyan kulcsfontosságú betegségei ellen, mint a szeptóriás levélszáradás és a fekete levélfoltosodás, segítve a gazdálkodók vállalkozásának nyereségesebbé tételét, csökkentve a ráfordított időt és fenntarthatóbbá téve a gazdálkodást. 15 év óta az első olyan új fejlesztés az InatreqTM hatóanyag – általános név: fenpikoxamid -, mely eddig ismeretlen, más hatóanyagok által nem érintett hatóhelyen váltja ki a kórokozókat elpusztító hatást banánban és a gabonafélékben.

Ez az innovatív és természetes eredetű gombaölő szer új tulajdonságaival segíti a gazdálkodókat a hozam növelésében, a kórokozók rezisztenciája elleni küzdelemben, rugalmasan kijuttatható, gyógyító és hosszan tartó hatással rendelkezik.

Legjobb közhasznú program: Ag Women Leadership Academy (Agrár Női Vezetői Akadémia)

Az Ag Women Leadership Academyt (AWLA) a Corteva hozta létre a brazil Agribusiness Egyesülettel (ABAG) és a Fundação Dom Cabral üzleti iskolával együttműködésben. Az AWLA pilot program 2019-ben indult Brazíliában és azóta folyamatosan növekszik Latin-Amerikában, a mai napig több mint 7500 nő vett részt a már jól bevált és új programokon.

A nyolc hónapos program támogatja és ösztönzi a nők mezőgazdasági előmenetelét, képezi a jövő vezetőit, valamint a mezőgazdasági technológiák, köztük a növénygenetika és a növényvédelem fejlődését.

A mezőgazdaságban dolgozó nőket támogató TalentA program Magyarországon

A női mezőgazdasági vállalkozók támogatására jött létre Európán belül a TalentA program, amely idén elindult Magyarországon is, a Corteva Agriscience kezdeményezésére a Magyar Női Unió szervezésében. A TalentA programot a Corteva Agriscience alapította, melynek célja a termelők és a fogyasztók életminőségének javítása, fenntartva ezt a folyamatot az eljövendő generáció számára. A program része a Corteva 2030-as fenntarthatósági céljainak, amelynek egyik célkitűzése a nők mezőgazdasági szerepvállalásának erősítése és támogatása. A TalentA 2019-ben indult Spanyolországban, ezt követően 2020-ban Ukrajnában és mára több Európai országban is megvalósult – köztük Romániában és Oroszországban – és idén indult Portugáliában és Magyarországon. Európa szerte több, mint 500 női gazdálkodó képzését és fenntartható gazdálkodási törekvését támogatta.

Forrás: 
Corteva Agriscience közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gubicza lányok a lovak vonzásában

A fiatal díjugrató tehetségekről szóló sorozatunkban rendhagyó módon nem „csak” egy lovast, hanem egy egész családot mutatunk be. Gubiczáék története pontosan hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor a gyerekek édesanyja, Alexandra elment a Pasaréti Honvéd Lovardába, hogy felelevenítse régi lovastudását, amit édesapja jóvoltából szerzett még a gyermekei születése előtt.

Kelesztő öntözéssel a repcerekordért

Minden növény termesztésében az alázat a legfontosabb technológiai elem. Ezzel fogadott Megyaszón Sárossy Ferenc, a Harangod-cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa. Aki az utóbbi évtizedek során nem tanulta meg, hogy nem a természet igazodik hozzánk, az jó eséllyel rosszul jár. Az ember tudásának kell olyan szintre elérnie, amivel ki tudja szolgálni a természet, azon belül a növények és állatok igényeit.

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

A szövetkezet első spenótja

Tiszavasváriban 2011-ben alakult meg az OLITOR Szövetkezet, elsősorban szántóföldi zöldségnövények termesztésének összefogására. Jelenleg a két legnagyobb kultúrájuk a zöldborsó és a zöldbab, amihez az idén egy termelőnél spenót is társult.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

Több mint 2000 évvel ezelőtti gazdaságot tártak fel Észak-Izraelben

Egy 2100 évvel ezelőtt működő mezőgazdasági birtokot tártak fel Észak-Izraelben, Galileában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A mai óriási mezőgazdasági gépek a világ termőterületeinek 20%-át veszélyeztetik

1958-ban egy kombájn, amely egy teljes rakomány frissen betakarított terményt szállított, 8000 font (4 tonna) súlyú lehetett. Ma egy teljesen megrakott kombájn súlya 80 000 font (36 tonna) is lehet.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

Több mint 1 milliárd forintot kaptak a növénynemesítők a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft.-n keresztül

A Fajtaoltalmi Nonprofit Kft. a fajtaoltalmi rendszerből több mint 1 milliárd forintot juttatott el a növénynemesítőkhöz, hogy új fajtákat hozhassanak létre - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

Új kártevő a láthatáron: a keleti lódarázs

A méhészek a szaklapokból már megismerték az ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) faj európai behurcolásának történetét. E kártevő Európába, Bordeaux (Franciaország) kikötőjébe, hajón Kínából, bonsai kerámiatárgyak között megbújt párzott nőstény darázsként jutott el, nagy valószínűséggel 2004 előtt.